Brugeranmeldelse: Assault on Precinct 13 (1976)

"Assault on Precinct 13" har klart fortjent sin kultstatus som en B-filmsklassiker.

Instruktør John Carpenter havde efter sin første spillefilm, den fjollede sci-fi-komedie "Dark Star", fået en lille pose penge (ca. 100.000 dollars) og frie hænder til at lave, hvad han ville. Hans ønske var efter sigende egentlig at lave en rendyrket western, men da han vidste, at pengene næppe ikke ville række, valgte han i stedet at lave en moderne storbywestern. Den skal både ses som en hyldest af hans store forbillede, instruktøren Howard Hawks, og samtidig også en genindspilning af Hawks' berømte og meget smukke westernklassiker "Rio Bravo", der havde John Wayne og Dean Martin i hovedrollerne.

Foruden forbilledet eller den løse gendigtning af "Rio Bravo" så minder Carpenters film her også lidt om George A. Romeros zombie-klassiker "Night Of The Living Dead". Her blot med vores hovedpersoner forskanset på en næsten nedlagt politistation, mens forbryderne som hjernedøde zombier forsøger at trænge ind i bygningen, lidt i stil med og som man også ser det i Romeros zombiefilm.

Anmeldelsen fortsætter under billedet

Selve historien byder på intens spænding, især i sidste halvdel, hvor der skydes uhæmmet i mange brutale actionscener i en film, hvor der i øvrigt ikke er noget, der hedder politisk korrekthed i løbet af spilletiden. I filmens første halvdel, hvor spændingen bygges op, sker der måske mindre, faktisk ikke ret meget. Men anspændtheden føles tæt fra starten og bliver blot mere og mere trykkende, som vi nærmer os klimaks. Faktisk er det lige før, jeg finder den del bedst.

Uanset, så får Carpenter meget ud af sine enkle virkemidler, der i en lidt primitiv stil får et skær af rå og primær ægthed, selv om filmen på mange måder er dybt urealistisk. I sine personskildringer er instruktionen sine steder måske en anelse ujævn, og det er ikke den store dybde, der præger karaktererne. Men på en eller anden måde så fungerer de bare, og uden at der gøres meget ud af det, får man et forhold til flere af dem, som man fatter sympati med.

"Assault on Precinct 13" har klart fortjent sin kultstatus som en B-filmsklassiker.

Assault on Precinct 13 (1976)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Assault on Precinct 13 (1976)

  • ★★★2

    Fremragende film, fantastisk score :)

    Rasmus Drews 2-08-19 19:58

  • ★★★★0

    Fremragende film, fantastisk score :)

    Enig;)

    T. Nielsen 2-08-19 20:07

  • ★★★0

    Har du set remaket?

    Rasmus Drews 2-08-19 20:11

  • ★★★★0

    Ja. Mindes det som middelmådigt?

    T. Nielsen 2-08-19 20:16

  • ★★★0

    Jeg har ikke set den, men kunne godt finde på det pga. Ethan Hawke.

    Rasmus Drews 2-08-19 20:32

  • ★★★1

    Helt enig i karakteren. :) Det er virkelig en herlig film med en enormt stemningsfuld musik. Den er forbløffende enkel men virkelig effektiv. Jeg har efterhånden nydt "Assault" en hel del gange, og jeg er godt underholdt hver gang.

    Benway 3-08-19 10:54

  • ★★★★1

    Helt enig i karakteren. :) Det er virkelig en herlig film med en enormt stemningsfuld musik. Den er forbløffende enkel men virkelig effektiv. Jeg har efterhånden nydt "Assault" en hel del gange, og jeg er godt underholdt hver gang.

    Regnede nok med at du ville værdsætte denne:)

    Har du set remaket?

    T. Nielsen 3-08-19 11:59

  • ★★★1

    Regnede nok med at du ville værdsætte denne:)

    Har du set remaket?

    Nej. Jeg har aldrig rigtig haft lyst. Særlig ikke efter at folk virkede skuffede over den. Som du også er inde på i din fine anmeldelse, er det alligevel ikke rigtigt plottet eller karaktertegning, der gør "Assault" til noget særligt.

    Benway 3-08-19 12:24

  • ★★★★0

    Nej. Jeg har aldrig rigtig haft lyst. Særlig ikke efter at folk virkede skuffede over den. Som du også er inde på i din fine anmeldelse, er det alligevel ikke rigtigt plottet eller karaktertegning, der gør "Assault" til noget særligt.

    Tak og jeg husker ærligt heller ikke remaket særligt godt, måske fordi det blot er blevet til en typisk strømlinjet Hollywood film?

    T. Nielsen 3-08-19 12:27

  • ★★★0

    Tak og jeg husker ærligt heller ikke remaket særligt godt, måske fordi det blot er blevet til en typisk strømlinjet Hollywood film?

    Det kunne jeg snildt forestille mig. Jeg er stor fan af den gamle Michael Caine-film "Get Carter" fra 1971, men da filmen blev genindspillet med Sylvester Stallone, skar de alle ujævnhederne og de udsædvanlige valg af filmen. Jeg sad målløs og tænkte "Jamen, det var jo for pokker netop dem, der gjorde filmen til noget særlig!"

    Benway 3-08-19 12:35

  • ★★★★0

    Jeg må med skam indrømme at jeg aldrig har set “Gør Carter Kold” (gotta love that title:) Men remaket med Stallone var ret dårligt uanset.

    T. Nielsen 3-08-19 13:26

  • ★★★0

    Jeg må med skam indrømme at jeg aldrig har set “Gør Carter Kold” (gotta love that title:) Men remaket med Stallone var ret dårligt uanset.

    Jeg skal nok bare være glad for, at den ikke kom til at hedde "Varme kugler til kolde gangstere" eller noget i den stil. ;)

    Benway 3-08-19 14:26

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen