Brugeranmeldelse: Clerks (1994)

Man kan vist roligt sige, at Kevin Smiths charmerende og bramfri sort/hvide-komedie har vist sin klasse.

Efter lang tids opsparing af vidt forskellig art, der samlet udmundede sig i sølle 27.575 dollars, besluttede barndomsvennerne Kevin Smith og Scott Mosier sig langt om længe for – og med fælles hjælp fra diverse venner og familiemedlemmer – at gå i gang med et drømmeprojekt baseret på deres eget liv og omgangskreds af slackers, bonghoveder og andre muntre typer med handlingen placeret i og omkring den lokale døgnkiosk i New Jersey, hvor Smith arbejdede både før og under filmen som nabo til en lille videobiks. Dette umiddelbart tynde low budget-plot skulle senere vise sig at blive en megasucces på alle fronter og startskuddet på Kevin Smiths nu legendariske og højt elskede View Askew-univers.

Da en af de ansatte i døgnkiosken Quick Stop uheldigvis melder sig syg, bliver den altid let påvirkelige og pligtopfyldende Dante (Brian O'Halloran) straks ringet op af sin chef og lader sig – dog lettere irriteret og småfrustreret – overtale til af afbryde sin fridag for at tage af sted og passe biksen i nogle timer. Fremme bliver frustrationerne ikke ligefrem mindre, da han opdager, at nogen har saboteret låsen til bygningens jerngitter, og hastigt må han derfor bakse et "I Assure You We are Open"-skilt sammen for at lokke kunder i butikken.

Undervejs i sin betjening af alle mulige mere eller mindre belastende personager af surpissere, støderkonger og folk med skumle bagtanker, hvoraf det ene fører til en mindre slåskamp, fordriver Dante tiden med at filosofere over Star Wars-universet og sit kaotiske kærlighedsliv med sin bedste ven og kollega, Randall (Jeff Anderson), fra videobiksen ved siden af, som bliver groft forsømt på bekostning af hans evne til at fortabe sig i diskussioner om alt fra dødstjernens mulige ofre af stakkels uskyldige bygningsarbejdere og betydningen af et veludført blowjob. Som timerne skrider frem, udvikler dagen sig mere og mere dramatisk, da Dantes ubeslutsomhed over om han skal vælge sin eks, Caitlin (Lisa Spoohauer), eller sin nye flamme, lasagne-tøsen Veronica (Marilyn Ghigliotti), fører en lavine af kaotiske hændelser med sig, der er tæt på at lægge både Quick Stop og hans venskab med Randall i ruiner.

Man kan vist roligt sige, at Kevin Smiths charmerende og bramfri sort/hvide-komedie har vist sin klasse ved her 24 år efter stadig at kunne få mig til at hulke af grin, særligt i forløbet lige inden, under og efter scenerne med en gammel mand og et pornoblad, der udspiller sig som bragende godt bevis på Smiths evne til at time en joke og levere en punchline. Mest af alt holder jeg dog af "Clerks" grundet den ekstremt velskrevne og veludførte dialog, der fremføres med imponerende overbevisning af Brian O'Halloran og ikke mindst debutanten Jeff Anderson, der holder de små vignetter sammen på mesterlig vis, så filmen – trods at være fragmenteret – på intet tidspunkt virker hverken klodset eller rodet fortalt. "Clerks" indskriver sig hermed som en af de bedste komedier fra starten af 90'erne, og filmens klassikerstatus er derfor fuld ud berettiget.

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Clerks (1994)

Kommentarer

Clerks (1994)

  • 1

    Genså den så sent som i fredags. Herlig film, som stadig holder. Noget upoleret, hvilket dog bare er charmerende. 

    2'eren er jeg også rigtig glad for - den havde den perfekte timing for mig med sit tema om at være 30 og sætte spørgsmål ved, hvad man egentlig har gjort med sit liv. 

    evermind 5-06-18 12:53

  • ★★1

    Genså den så sent som i fredags. Herlig film, som stadig holder. Noget upoleret, hvilket dog bare er charmerende. 

    2'eren er jeg også rigtig glad for - den havde den perfekte timing for mig med sit tema om at være 30 og sætte spørgsmål ved, hvad man egentlig har gjort med sit liv. 

    Jeg er helt enig og holder også rigtig meget af "Clerks 2". Der er flere platte og meget sjove indslag, men bagved alle løjerne har Kevin Smith nogle rigtig fine pointer om at blive voksen og tage ansvar for sit liv. Så på den måde er 2'eren også ganske vellykket qua karakterernes udvikling fra den første film. :) 

    NightHawk 5-06-18 22:52

  • 1

    Jeg er helt enig og holder også rigtig meget af "Clerks 2". Der er flere platte og meget sjove indslag, men bagved alle løjerne har Kevin Smith nogle rigtig fine pointer om at blive voksen og tage ansvar for sit liv. Så på den måde er 2'eren også ganske vellykket qua karakterernes udvikling fra den første film. :) 

    Just præcis! De to Clerks udgør sammen med Chasing Amy og Red State den bedste ende af Kevin Smiths film, synes jeg. 

    evermind 6-06-18 17:30

  • ★★1

    Just præcis! De to Clerks udgør sammen med Chasing Amy og Red State den bedste ende af Kevin Smiths film, synes jeg. 

    Helt enig! Og så vil jeg også smide "Mallrats" og "Jay and Silent Bob Strikes Back" oven i den stak. Dem har jeg godt nok også hygget mig med utallige gange. :) 

    Hvordan har du det med en film som "Dogma"? Det er nok den af Kevin Smiths værker, der mest deler vandene blandt fans. :) 

    NightHawk 6-06-18 18:40

  • ★★★★1

    Jeg har ikke set ret mange af Kevin Smith's værker. Af dem jeg har, har jeg rated dem således:

    Chasing Amy 8/10

    Red State 8/10

    Dogma 7/10

    Jersey Girl 7/10

    Zack and Miri Make a Porno 3/10

    Cop Out 1/10

    T. Nielsen 6-06-18 18:50

  • 1

    Jeg er nok bare underlig, men jeg har altid fundet den usjov og kedelig. Generelt rammer hans humor mig bare slet ikke. Kun lige med Dogma. Den morede jeg mig vældig over som knægt :)

    Nagash 6-06-18 21:50

  • 1

    Helt enig! Og så vil jeg også smide "Mallrats" og "Jay and Silent Bob Strikes Back" oven i den stak. Dem har jeg godt nok også hygget mig med utallige gange. :) 

    Hvordan har du det med en film som "Dogma"? Det er nok den af Kevin Smiths værker, der mest deler vandene blandt fans. :) 

    Jamen egentlig kan jeg lide alle de Smith-film, jeg har set (dvs. til og med Red State) undtagen Cop Out, som jeg ikke hader, men egentlig bare er ret ligeglad med. :)

    Så ja, jeg er da på Dogma-holdet. :) Hvad med dig? 

    evermind 6-06-18 21:54

  • ★★1

    Jeg har ikke set ret mange af Kevin Smith's værker. Af dem jeg har, har jeg rated dem således:

    Chasing Amy 8/10

    Red State 8/10

    Dogma 7/10

    Jersey Girl 7/10

    Zack and Miri Make a Porno 3/10

    Cop Out 1/10

    Jeg ville give "Chasing Amy" 9/10, men ellers er jeg helt enig i dine karakterer. Jeg kan varmt anbefale at se "Clerks 1 & 2", der som sagt hører til blandt Kevin Smiths allerbedste film.  :) 

    NightHawk 6-06-18 21:55

  • ★★★★1

    Min yndlings Kevin Smith-film bliver "An Evening with Kevin Smith" :p 

    Riqon 6-06-18 21:58

  • ★★★0

    Jeg er nok bare underlig, men jeg har altid fundet den usjov og kedelig. Generelt rammer hans humor mig bare slet ikke. Kun lige med Dogma. Den morede jeg mig vældig over som knægt :)

    Sådan har jeg det også. De få film jeg har set af Smith, siger mig uendelig lidt. Ikke en instruktør jeg kommer til at dyrke mere. 

    Babo 6-06-18 21:58

  • ★★★★1

    Jeg ville give "Chasing Amy" 9/10, men ellers er jeg helt enig i dine karakterer. Jeg kan varmt anbefale at se "Clerks 1 & 2", der som sagt hører til blandt Kevin Smiths allerbedste film.  :) 

    De har egentlig aldrig rigtigt trukket i mig, men jeg vil da give dem en chance hvis jeg får muligheden (måske min kammerat “don” har dem, så kan jeg låne dem der)

    T. Nielsen 6-06-18 22:06

  • ★★★0

    For mig er han en instruktør, der startede på toppen, og langsomt bevægede sig mod bunden.

    • Clerks - 10/10
    • Mallrats - 9/10
    • Chasing Amy - 8/10
    • Dogma - 8/10
    • Jay and Silent Bob Strike Back - 7/10
    • Jersey Girl - 5/10
    • Clerks II - 6/10
    • Zack and Miri Make a Porno - 7/10
    • Cop Out - 1/10
    • Red State - 4/10
    • Tusk - 6/10
    • Yoga Hosers - 3/10

    David Lund 6-06-18 22:09

  • ★★0

    Jamen egentlig kan jeg lide alle de Smith-film, jeg har set (dvs. til og med Red State) undtagen Cop Out, som jeg ikke hader, men egentlig bare er ret ligeglad med. :)

    Så ja, jeg er da på Dogma-holdet. :) Hvad med dig? 

    Jeg har det på samme måde med Kevin Smiths film undtagen "Zack and Miri", som jeg synes var temmelig middelmådig og aldrig helt kom op på det niveau humor mæssigt som hans forrige film. "Cop Out" er en virkelig skidt film i mine øjne og nok en af de værste og mest kiksede buddy-cop film, jeg nogensinde har set. 

    "Dogma" kan jeg nu også rigtig godt lide (7,5/10).Den er nok lige en anelse for lang, men der er mange fine pointer og sarkastiske stikpiller til katolicismen undervejs, som gør den seværdig/underholdende. En af mine yndlings-scener derfra er introduktionen af Chris Rocks karakter og hans kommentar omkring Jesus. Det var sgu sjovt og så er Matt Damon og Ben Affleck selvfølgelig herlige som de to lumske engle. :) 

    NightHawk 6-06-18 22:27

  • ★★0

    De har egentlig aldrig rigtigt trukket i mig, men jeg vil da give dem en chance hvis jeg får muligheden (måske min kammerat “don” har dem, så kan jeg låne dem der)

    Super! Du må endelig give en tilbagemelding, når du har set dem. :)

    NightHawk 6-06-18 23:39

  • ★★0

    For mig er han en instruktør, der startede på toppen, og langsomt bevægede sig mod bunden.

    • Clerks - 10/10
    • Mallrats - 9/10
    • Chasing Amy - 8/10
    • Dogma - 8/10
    • Jay and Silent Bob Strike Back - 7/10
    • Jersey Girl - 5/10
    • Clerks II - 6/10
    • Zack and Miri Make a Porno - 7/10
    • Cop Out - 1/10
    • Red State - 4/10
    • Tusk - 6/10
    • Yoga Hosers - 3/10

    Jeg kan se, at jeg mangler at få set "Tusk" og "Yoga Hosers". :)

    Angående "Red State", hvad er så årsagen/årsagerne til, at du kun giver den 4/10? Jeg spøger blot af ren nysgerrighed, da det også er en af hans film, der er stor uenighed om er genial eller bare gal på den dårlige måde. :)

    NightHawk 6-06-18 23:49

  • ★★★0

    Jeg er mest til gal på den dårlige måde =)

    Generelt synes jeg bare ikke, at den var særlig vellykket. En lignende historie har jeg set udført bedre før, og der var absolut intet jeg tog med mig bagefter. Tilsæt at jeg hverken var underholdt, udfordret eller provokeret følelsesmæssigt eller fandt den tankevækkende, og tilbage står en film, jeg dengang fandt uinteressant og i dag knap nok kan mindes.

    Men spøjst nok fandt jeg så den ellers meget udskældte Tusk ganske underholdende. For i sidste ende er den nemlig heller ikke særlig vellykket. Sådan er det jo så forskelligt, hvad vi alle bliver underholdt af =)

    David Lund 7-06-18 07:22

Log ind for at deltage i diskussionen