Brugeranmeldelse: Den gamle præst (1939)

"Den gamle præst" er interessant, idet den repræsenterer en overgang fra dansk stumfilm til talefilm.

Jakob Knudsens "Den gamle præst" er en af mine yndlingsbøger, og efter min mening er Knudsens bedste romaner blandt det ypperste i dansk litteratur. Derfor er det også interessant at se, hvordan en dansk film har forsøgt at bringe en af hans bøger til lærredet, men det er beklageligvis også en påmindelse om, at visse emner er utroligt svære at omsætte til film.

Filmen omhandler den godmodige men hidsige Grev Trolle, hvis liv bringes under omstyrtelse efter et overgreb. Den berømte teaterskuespiller Poul Reumert indtager hovedrollen som greven, og det er faktisk hans første talerolle nogensinde. I filmverden er han primært berømt for at medvirke i "Afgrunden" fra 1910 i den vovede dansescene, der gjorde Asta Nielsen til en verdensstjerne. At være filmskuespiller faldt imidlertid ikke Reumert let, og selvom talentet i teateret var indiskutabelt, så var det ikke nødvendigvis ét, som kunne omsættes direkte til filmverden. Her hjælpes han ikke af en meget påtaget fynsk dialekt, som instruktøren af uransagelige årsager åbenbart synes var en god idé at tilføje karakteren, og som slet og ret bliver en hæmsko filmen igennem.

Anmeldelsen fortsætter under billedet

"Den gamle præst" er interessant, idet den repræsenterer en overgang fra dansk stumfilm til talefilm. Mange virkemidler fra stumfilmens vokabularium er intakte, og en del af dem hører faktisk til nogle af de bedre indslag i filmen. Andre stikker derimod lidt i øjnene: En noget overdreven gestikuleren og tydelig læbestift på mandlige skuespillere. I forhold til romanen så er situationen lidt den samme som den nylige og ellers vellykkede filmatisering af "Lykke-Per" – den idéhistoriske baggrund er skåret ud, og kun kernedramaet er bibeholdt. Det bliver lidt "Den gamle præst for dummies".

Romanen foregår omkring århundredskiftet, og ved at filmen bringer den op til moderne tid, bliver nogle af tidsbillederne også lidt sære. Endnu værre er det, at man har tilført første del af filmen noget folkekomedie og overdreven karikaturtegning, som hænger skidt sammen med romanens ellers barske fortælling. Sigende bliver filmen gradvist bedre, efterhånden som alvoren tager til. Det samme kan siges om Poul Reumert, der får vist formatet i den sidste del.

Filmen er en del af Soul Medias "En dansk klassiker"-serie, og selvom det er en fuldstændig bare bones-udgivelse, er det en fornøjelse at få mulighed for at se film, vi ellers var afskåret fra. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de alle er fremragende.

Den gamle præst (1939)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Den gamle præst (1939)

  • ★★★0

    Min respekt og tak til Moovy for at vælge en så obskur og atypisk film til brugeranmeldelse. :)

    Benway13-05-19 19:09

  • ★★★★0

    Jeg har aldrig forstået det med, at mandlige skuespillere dengang skulle have læbestift på - heller ikke på teatret...

    chandler7513-05-19 19:24

  • ★★★0

    Jeg har aldrig forstået det med, at mandlige skuespillere dengang skulle have læbestift på - heller ikke på teatret...

    I filmene skyldtes det bl.a. kvaliteten af det tidlige filmmateriale, der havde en tendens til at udvaske hele ansigtsudtrykket. Så kompenserede man med makeup. Da filmkvaliteten blev bedre, blev det unødvendigt og efterhånden unødigt distraherende - som det f.eks. er i "Den gamle præst".

    Benway13-05-19 21:14

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen