Brugeranmeldelse: Fars fede juleferie (1989)

"Fars fede juleferie" er i al sin enkelthed en fremragende og langtidsholdbar komedie skrevet med skarp observans.

Med kombinationen af tre generationer af skuespillere – de garvede veteraner, datidens stjernenavne plus to stortalenter på vej – samt underlægningsmusik af David Lynchs hofkomponist Angelo Badalamenti og ikke mindst et verdensklassemanuskript af John Hughes havde instruktør Jeremiah Chechik i slutningen af 80'erne samlet alle de rigtige ingredienser til at fremtrylle en af de absolut bedste julekomedier nogensinde lavet. Samtidig var denne tredje film i rækken om den svært uheldige familiefader Clark Griswolds kaotiske eskapader også den bedste og sjoveste i serien ifølge mit eget latterbarometer.

Det allerførste man skal have på plads for at sikre sig, at man kommer i den rette stemning, er på traditionel vis et hyggeligt og grandduftende juletræ og helst ét af den slags, der bare oser af nybyggeri og vild natur. Så derfor beslutter familiens godmodige patriark Clark (Chevy Chase) sig for at slæbe sin kone Ellen (Beverly D'Angelo) samt børnene Russ og Audrey (Johnny Galecki og Juliet Lewis) med ud på bøhlandet, hvor de hurtigt kommer i problemer, da Clark provokerer et par rednecks til at køre om kap. Efter en mindre flyve- og vandretur (der er den ene af to referencer til 1'eren – den anden omhandler en swimmingpool og nøgensvømning) er familien Griswold på mirakuløs vis hjemme igen med træet, og så er det ellers blevet tid til at få fyret godt op i pejsen, købt de sidste par gaver og sat skik på huset, inden bedsteforældrene dukker op for at tilbringe juledagene hos dem.

(Anmeldelsen fortsætter under billedet)

25.000(!) små besværlige elpærer senere, et par nærdødsoplevelser på taget plus diverse skænderier med de arrogante naboer Todd og Margo er Clark og co. endelig klar til den store aften, som bliver yderligere beriget – eller snare forværret – da både den luddovne fætter Eddie (Randy Quaid) og hans familie samt den svært negative onkel Lewis, den totalt senile tante Bethany og en surprise guest star dukker op og skaber nærmest apokalyptiske tilstande. Samtidig må Clark i al hemmelighed og med en mere end anspændt følelse i maven frustreret vente på, at den store julebonus fra firmaet popper ind af brevsprækken, så han endelig overfor de andre kan få afsløret gaven over alle gaver, der potentielt vil gøre ham til julens frelser og alle børnenes store helt.

"Fars fede juleferie" er i al sin enkelthed en fremragende og langtidsholdbar komedie skrevet med skarp observans af John Hughes, der trods det at flere scener naturligvis bliver kørt ud på overdrevet rammer plet i sine beskrivelser af julens hyggelige, men ofte hektiske, stressede og kaotiske dage. Især er John Hughes spot on i de scener, hvor den øvrige del af familien kigger forbi og bidrager uforbeholdent til tilstanden af muntert kaos. Hvad det store, brogede og kulørte persongalleri angår, er Randy Quaids lettere enfoldige, men alligevel temmelig udspekulerede og sjofle liderbuk, fætter Eddie, unægtelig en herlig karakter, der fylder godt i billedet. Jeg holder personligt dog alligevel mest af Chevy Chases skuespil i filmen, hvilket er noget af det bedste og sjoveste, som han har præsteret med bl.a. Clarks afsluttende monolog/raserianfald som en klassisk scene af den slags, man vil huske for evigt med et kæmpe smil.

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Fars fede juleferie (1989)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Fars fede juleferie (1989)

  • 2

    Den er og bliver fantastisk..  6****** herfra også 

    PatrickJane14-12-18 16:55

  • ★★★★2

    Herlig anmeldelse af en herlig julefilm. 

    T. Nielsen14-12-18 17:59

  • ★★★3

    Fremragende film. Jeg tror, jeg så den i tv for et par år siden og besluttede, at det skulle være juletradition at se den hvert år, men har desværre ikke fået købt den endnu...

    Rasmus Drews14-12-18 20:04

  • ★★★★2

    Jeg har haft den som juletradition. Jeg plejede at se den 1. december. Men så glemte jeg det sidste år og igen i år! Den og "Muppets Christmas Carol" har ellers været mine faste indslag i december i mange år.

    Riqon14-12-18 20:32

  • ★★★2

    Kan faktisk ikke huske om jeg har set den? 

    Apropos december-traditioner, så kom jeg lige i tanke om jeg bør sætte The Thing på :) Efterfulgt af Die Hard og Fellowship of the Ring. December rocks!

    Babo14-12-18 20:39

  • 2

    #1 julefilm herhjemme, udover Die Hard, Home Alone og Gremlins osv :D

    MovieMaster14-12-18 20:52

  • ★★★★0

    Der er film der er gode at gense i julen og så er der gode julefilm. Må hellere få set en af delene her til aften:)

    T. Nielsen14-12-18 21:05

  • 0

    Kan faktisk ikke huske om jeg har set den? 

    Apropos december-traditioner, så kom jeg lige i tanke om jeg bør sætte The Thing på :) Efterfulgt af Die Hard og Fellowship of the Ring. December rocks!

    Kan heller ikke huske om jeg har set den, nogen der har set den tilgængelig nogen steder?

    MadMartigan14-12-18 22:59

  • ★★★★0

    Kan heller ikke huske om jeg har set den, nogen der har set den tilgængelig nogen steder?

    Den er på Viaplay, grundet årstiden til leje for 29 kr.

    T. Nielsen14-12-18 23:20

  • ★★★0

    Herlig anmeldelse af en herlig julefilm. 

    Mange tak. :)

    ----

    Jeg elsker også at gense "Fars Fede Juleferie", som er de film, jeg bare skal se hver jul. Det siger unægtelig alt om filmens kvalitet, at den selv efter at være blevet set 117 gange stadig er ligeså sjov som første gang og stadig formår at give mig en helt særlig oplevelse og følelse af ægte julehygge og nostalgi. :) De øvrige film som jeg plejer at se til jul er hhv:

    • Alene Hjemme 1 & 2
    • Gremlins
    • The Nightmare Before Christmas
    • The Santa Clause
    • Die Hard
    • Trading Places
    • It's a Wonderful Life
    • The Muppet Christmas Carol
    • The Polar Express
    • Christmas In Connecticut
    • The Miracle On 34'th Street - 1947
    • The Bishops Wife
    • A Very Murray Christmas (Netflix)

    ---

    Har i andre en favorit-scene fra "Fars Fede Juleferie"? :)

    NightHawk15-12-18 00:08

  • 0

    Fremragende film. Jeg tror, jeg så den i tv for et par år siden og besluttede, at det skulle være juletradition at se den hvert år, men har desværre ikke fået købt den endnu...

    ..så det er blevet en juletradition ikke, at købe/se den?

    Godkendt ;-D

    Gasivodo15-12-18 01:32

  • 0

    Den er på Viaplay, grundet årstiden til leje for 29 kr.

    Fedt tak

    MadMartigan15-12-18 10:41

  • ★★★1

    Har i andre en favorit-scene fra "Fars Fede Juleferie"? :)

    Honey I fixed the lights, mens man hele tiden cutter til nabo'en der blir vækket og vælter rundt til sidst. mens man også ser konen tænde og slukke for stikontakten, hele den scene er bare så fantastisk.


    Kælkescenen, og så grinner jeg hver gang af Randy's The Shitter's full replik det billede er bare så fantastisk morgen drikken alkohol i slåbrok, mens han står og tømmer autocamperens ja shit ned i kloaken.

    Og ja self. hans sammenbrud tilsidst episk. Katten der blir brændt af er også ret munter.

    Elwood15-12-18 11:22

  • ★★★0

    Honey I fixed the lights, mens man hele tiden cutter til nabo'en der blir vækket og vælter rundt til sidst. mens man også ser konen tænde og slukke for stikontakten, hele den scene er bare så fantastisk.


    Kælkescenen, og så grinner jeg hver gang af Randy's The Shitter's full replik det billede er bare så fantastisk morgen drikken alkohol i slåbrok, mens han står og tømmer autocamperens ja shit ned i kloaken.

    Og ja self. hans sammenbrud tilsidst episk. Katten der blir brændt af er også ret munter.

    Haha, ja jeg er helt enig. Særligt den scene med fætter Eddie er gået hen og blevet en legendarisk en af slagsen i hele serien. 

    Jeg er også flad af grin over bil-duellen i starten. Den er bare fantastisk redigeret og timet. Og det samme med julelysende på taget. Det er scener, som er lige i Buster Keatons ånd. :)

    Og så er jeg vild med scenerne med egnet. Det er så herligt skrevet af John Hughes, der hvor Clarks far siger ; "Im going in with him", som om at de befandt sig i en krigsfilm. :D 

    NightHawk15-12-18 14:12

  • ★★★★1

    Den e vold-fed, og befinder sig desværre oppe på loftet med alle de andre film :( (Er blevet for forvent med streaming)

    Er Trains, Planes & Automobiles egentlig en julefilm, eller er det bare fordi der er vinter? Kan sgu ikke huske det, men mener den har et juleelement i sin opbygning?

    davenport15-12-18 22:44

  • ★★★0

    Den e vold-fed, og befinder sig desværre oppe på loftet med alle de andre film :( (Er blevet for forvent med streaming)

    Er Trains, Planes & Automobiles egentlig en julefilm, eller er det bare fordi der er vinter? Kan sgu ikke huske det, men mener den har et juleelement i sin opbygning?

    "Planes, Traines and Automobiles" foregår lige op til og på selve dagen for Thanksgiving sidst i november, så man kan næsten sige at det er en julefilm. Jeg plejer faktisk også selv at se den til jul. :) 

    NightHawk15-12-18 23:02

  • 2

    Rigtig Fed julefilm :-)

    og den kan i øvrigt ses gratis på DR1 på fredag

    Gormanden16-12-18 10:47

  • ★★★1

    Rigtig Fed julefilm :-)

    og den kan i øvrigt ses gratis på DR1 på fredag

    Tak for tip! Kl. 21.25 - efterfulgt af "Die Hard 2", som man jo så snildt også lige kan snuppe :)

    Rasmus Drews16-12-18 11:26

  • 1

    Julefilmen over dem alle.

    Det er svært at trække enkelte scener ud, men Clark's chok første gang man ser Eddie, er fantastisk. Den måde han bare står der og gentager "Eddie....Eddie....Eddie", det er sgu komik i høj klasse.

    Og i forlængelse af det:

    Eddie: You surprised to see us, Clark?

    Clark: Oh, Eddie... If I woke up tomorrow with my head sewn to the carpet, I wouldn't be more surprised than I am now.

    Ser den hvert år d.23. december.

    Åkepool16-12-18 15:30

  • 0

    Tak for tip! Kl. 21.25 - efterfulgt af "Die Hard 2", som man jo så snildt også lige kan snuppe :)

    Nemlig ja. Så blev det alligevel jul... :) 

    Gormanden16-12-18 15:51

  • 1

    Mange tak. :)

    ----

    Jeg elsker også at gense "Fars Fede Juleferie", som er de film, jeg bare skal se hver jul. Det siger unægtelig alt om filmens kvalitet, at den selv efter at være blevet set 117 gange stadig er ligeså sjov som første gang og stadig formår at give mig en helt særlig oplevelse og følelse af ægte julehygge og nostalgi. :) De øvrige film som jeg plejer at se til jul er hhv:

    • Alene Hjemme 1 & 2
    • Gremlins
    • The Nightmare Before Christmas
    • The Santa Clause
    • Die Hard
    • Trading Places
    • It's a Wonderful Life
    • The Muppet Christmas Carol
    • The Polar Express
    • Christmas In Connecticut
    • The Miracle On 34'th Street - 1947
    • The Bishops Wife
    • A Very Murray Christmas (Netflix)

    ---

    Har i andre en favorit-scene fra "Fars Fede Juleferie"? :)

    Du har sgu da en travl december så! :)

    Men det er virkelig en fantastisk julefilm, elsker også de to scener med undertøjsmodellen - hvorfor mon? Den første i stormagasinet hvor Clark står og er helt betaget og totalt utjekket foran sønnen, og den anden hvor han står med et smørret grin og dagdrømmer om poolen. 

    kamikazedk18-12-18 08:06

  • ★★★0

    Julefilmen over dem alle.

    Det er svært at trække enkelte scener ud, men Clark's chok første gang man ser Eddie, er fantastisk. Den måde han bare står der og gentager "Eddie....Eddie....Eddie", det er sgu komik i høj klasse.

    Og i forlængelse af det:

    Eddie: You surprised to see us, Clark?

    Clark: Oh, Eddie... If I woke up tomorrow with my head sewn to the carpet, I wouldn't be more surprised than I am now.

    Ser den hvert år d.23. december.

    Haha ,ja det er altså bare herligt skrevet af John Hughes. :D 

    Jeg er også vild med dialogen mellem Clark og Ellen, hvor de snakker om fætter Eddies job-situation: 

    Clark: "Yeah, Ruby Sue said something like that last night. How can they have nothing for there children?".

    Ellen: "Well, he's been out of work for close to seven years".

    Clark: "In seven years, he couldn't find a job??".

    Ellen: "Catherine says he's been holding out for a management position". :D

    NightHawk18-12-18 13:35

  • ★★★0

    Du har sgu da en travl december så! :)

    Jeg fordeler filmene ud over hele måneden, så det føles faktisk ikke travlt selv om det lige umiddelbart godt kan virke som mange film. :) 

    Men det er virkelig en fantastisk julefilm, elsker også de to scener med undertøjsmodellen - hvorfor mon? Den første i stormagasinet hvor Clark står og er helt betaget og totalt utjekket foran sønnen, og den anden hvor han står med et smørret grin og dagdrømmer om poolen. 

    De er dælme også sjove begge scener på sån en herlig pinlig måde. :) Hende baben der står bag disken hedder i øvrigt Nicolette Scorsese, men er så vidt jeg ved dog ikke i familie med Martin Scorsese. :) 

    NightHawk18-12-18 13:52

  • 0

    Jeg fordeler filmene ud over hele måneden, så det føles faktisk ikke travlt selv om det lige umiddelbart godt kan virke som mange film. :) 

    Ja havde godt regnet ud du ikke så dem i en køre;) Men synes også det virker af mange, fordi vi har to små børn, og nærmest aldrig har tid eller er friske nok til at se en hel film :)

    De er dælme også sjove begge scener på sån en herlig pinlig måde. :) Hende baben der står bag disken hedder i øvrigt Nicolette Scorsese, men er så vidt jeg ved dog ikke i familie med Martin Scorsese. :) 

    I know, hun er blevet googlet mere end én gang! :D

    kamikazedk19-12-18 09:13

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen