Brugeranmeldelse: Gremlins (1984)

Chris Columbus udviser kreative talenter udi den morbide humor samt en kærlig og omfavnende latterliggørelse af julens selvhøjtidelige og stressende tid.

Selv her mange år efter første syn er "Gremlins" stadig en superunderholdende og herligt bidende sort julekomedie med elementer af gys og hyggelig familiefilm. Måske nok en af den slags tidstypiske Steven Spielberg-producerede 80'er-film, som der kom en del af dengang, men heldigvis ofte af høj kvalitet og/eller i hvert fald mindeværdige.

Og "Gremlins" er vitterligt ret flot produceret og virkelig godt lavet (for sin tid). Chris Columbus, der siden dengang blandt andet har instrueret de to første film om Harry Potter, har skrevet historien, og han udviser overraskende kreative talenter udi den morbide humor samt en kærlig og omfavnende latterliggørelse af julens selvhøjtidelige og stressende tid.

Filmen bobler ganske enkelt af eminente indfald, grinagtige idéer og vellykkede referencer til andre film, som man skal være lidt af en dødbider for ikke at more sig over. Instruktør Joe Dante, der på dette tidspunkt vel var mest kendt for varulvefilmen "The Howling", rammer lige præcist plet med sin iscenesættelse.

Se også: Bedste film fra 1984?

Balancen mellem det mere skræmmende, det hysteriske og det absurd morsomme tilsat lidt ironi og følelsesmæssig patos kan næppe gøres bedre. Både den simple historie, de mange skønne overgearede optrin og de mere stille stunder oser i hvert fald af vellyst og overskud. Skuespillerne – ingen store stjerner – spiller også med veloplagt charme og glimt i øjet.

Musikken af Jerry Goldsmith skal bestemt også have et ord med på vejen, for den er helt forrygende festlig og godt støttende for handlingen og filmens lettere djævelske galgenhumor.

Faktisk synes jeg ikke, at "Gremlins" kan kaldes andet end en rigtigt vellykket "lille" filmperle. "Lille", fordi det ikke er stor og reflekterende kunst. Men når det bliver så fornøjeligt som her, så kan man sikkert godt "nøjes".

Gremlins (1984)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Gremlins (1984)

  • 1

    Leonard Maltin does NOT agree

    Jeg gør dog...måske endda en 5½ af 6 herfra!

    Dette ér en juleklassiker.

    Gasivodo27-12-19 02:00

  • ★★★★★0

    Leonard Maltin does NOT agree

    Jeg gør dog...måske endda en 5½ af 6 herfra!

    Dette ér en juleklassiker.

    Han plejer ellers at være sådan en fornuftig mand;)

    T. Nielsen27-12-19 03:03

  • ★★★0

    Filmperle, helt enig. 

    Og musikken lever videre hos Troldspejlet.

    Wayne27-12-19 08:39

  • ★★★1

    Filmperle, helt enig. 

    Og musikken lever videre hos Troldspejlet.

    Michael Andersen nu må du lige hjælpe her, men er det ikke teknisk set musikken fra Gremlins 2 der blir brugt i Troldspejlet's intro, kan huske vi havde snakken hel tilbage på Filmz i sin tid med hvilken version det hel præcis var, og lyder også mere som Themet fra 2'eren når jeg lytter til det :)

    Mener også Stegelmann selv har kommenteret på det en gang.

    Elwood27-12-19 09:03

  • ★★★★0

    Jeg mener også, at det er fra 2’eren.

    David Lund27-12-19 09:05

  • 1

    Michael Andersen nu må du lige hjælpe her, men er det ikke teknisk set musikken fra Gremlins 2 der blir brugt i Troldspejlet's intro, kan huske vi havde snakken hel tilbage på Filmz i sin tid med hvilken version det hel præcis var, og lyder også mere som Themet fra 2'eren når jeg lytter til det :)

    Mener også Stegelmann selv har kommenteret på det en gang.

    Så må de vist have ændret undervejs. For Gremlins 2 er jo fra 1990, og Troldspejlet startede i 1989 :)

    Nagash27-12-19 13:48

  • ★★0

    Så må de vist have ændret undervejs. For Gremlins 2 er jo fra 1990, og Troldspejlet startede i 1989 :)

    Det har de også www.youtube.com/watch

    MOVIE100027-12-19 14:03

  • 1

    Ja, teknisk set er det fra "Gremlins 2". Udgaven fra "Gremlins" var helt fra starten dog med i rulleteksterne til "Troldspejlet" (og har sidenhen også optrådt som intromusik), men det er versionen fra 2'eren som bliver identificeret med Stegelmanns program. Når jeg spiller soundtracket til "Gremlins 2" i biografen, er der også altid en råber "Troldspejlet!" :)

    Michael Andersen27-12-19 15:12

  • ★★★0

    Filmperle, helt enig. 

    Og musikken lever videre hos Troldspejlet.

    Allrightythen ;-)

    Wayne27-12-19 15:25

  • ★★★1

    Super anmeldelse, Thomas.

    Jeg er helt enig i det skrevne og holder også selv rigtig meget af denne vidunderligt skøre horror-komedie klassiker. :)

    NightHawk27-12-19 16:14

  • ★★★★★1

    Super anmeldelse, Thomas.

    Jeg er helt enig i det skrevne og holder også selv rigtig meget af denne vidunderligt skøre horror-komedie klassiker. :)

    Dejlig at høre Nighthawk. Tak. 

    T. Nielsen27-12-19 16:23

  • ★★★1

    Ja, teknisk set er det fra "Gremlins 2". Udgaven fra "Gremlins" var helt fra starten dog med i rulleteksterne til "Troldspejlet" (og har sidenhen også optrådt som intromusik), men det er versionen fra 2'eren som bliver identificeret med Stegelmanns program. Når jeg spiller soundtracket til "Gremlins 2" i biografen, er der også altid en råber "Troldspejlet!" :)

    Haha fantastisk, og takker Michael, synes godt jeg ku huske noget omkring det her, men måtte lige være sikker, og jep det er også udgaven fra 2'eren jeg forbinder med Troldspejlet.

    Sjovt jeg var til Fordrag med ham for stk. tid siden og her spillede han Amiga intro'en og troede i første omgang det var den forkerte intro lige da den startede, men ja der også mange år siden så han er tilgivet for lige at lave den lille forveksling :)

    Elwood27-12-19 20:57

  • 0

    Det var så lidt :) Jeg har ikke set den nye udgave af programmet endnu. Er melodien stadig med?

    Michael Andersen28-12-19 16:24

  • 0

    Det var så lidt :) Jeg har ikke set den nye udgave af programmet endnu. Er melodien stadig med?

    Jeps hvis jeg ikke husker forkert.

    Weird_J28-12-19 16:46

  • ★★★0

    Det var så lidt :) Jeg har ikke set den nye udgave af programmet endnu. Er melodien stadig med?

    Jep det er den, og Pter Albrechtsen har fået lov til at more sig på lydsiden med intro'en ved at smide alle mulige referencher ind.

    Elwood28-12-19 16:57

  • 1

    Genså den - pga. denne anmeldelse - sammen med den store. Den holder altså stadig 100, og meget meget flot dukkearbejde :)

    Ronni Pedersen13-01-20 20:06

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen