Brugeranmeldelse: Indiana Jones og krystalkraniets kongerige (2008)

Da jeg oprindeligt så den, ville jeg have, at den var fantastisk, og bildte mig selv ind, at det var den også.

Da fjerde omgang "Indiana Jones" med Harrison Ford efter mange mange år endelig vendte tilbage, var forventningerne enorme og måske ofte urimeligt store. Filmen blev dog vel modtaget blandt en del kritikere, men har siden og måske med rette fået et lidt kedeligt efterliv som værende forfærdelig og andre lidet flatterende prædikater. Helt så dårlig som dens ry synes jeg nu ikke, den er. Filmens første halvdel fungerer ret solidt og underholdende, og havde den holdt dette niveau i resten af filmen, havde det ifølge mig været en god film, omend stadig lige under de første tre.

Selv da en ofte trættende Shia LaBeouf dukker op, ødelægges momentum ikke. Først da Cate Blanchett, den normalt fantastiske skuespiller, dukker op for anden gang spillende den giftige kommunistiske agent, pinligt udstyret med rædsom accent, kører filmen af sporet i halvdårlige beslutninger, tåbelige idéer, dårlig og unødvendige computereffekter samt kiksede scener. Som da vores helte prøver at flygte og ender i en omgang kviksand. Det må være en af seriens lavpunkter. Men også dens forsøg på amerikansk humor udi det familiære falder til jorden. For mig signalerer det, at de herrer Lucas/Spielberg (og andre?) ikke længere er filmskabere med et frisk pust, men nu blot er reaktionære ældre mænd, der dyrker det rigeligt pæne og kedelige.

Da jeg oprindeligt så den, ville jeg have, at den var fantastisk, og bildte mig selv ind, at det var den også. Men siden har jeg måttet indse, at den ikke var det comeback, jeg havde håbet på. Jeg var såmænd ikke generet af at skurkene var kommunister, og at temaet kredsede omkring aliens og ufoer (selv om der går rigeligt "X-Files" på steroider i den til sidst). Det passer til tiden, den foregår i. Mange sci-fi-film fra 50'erne – og dem var der en del af – omhandler grundlæggende netop frygten for invasionen fra østblokken, og hvad det fører med sig. Men altså, ja selv køleskabsscenen kunne jeg have overlevet (Indy gjorde!), og da Indy efterfølgende står som silhuet mod atompaddehatten, er det egentlig meget rammende. En gammeldags helt ude af trit med tiden, der har overhalet det eventyr, vi skal tages med på.

Indiana Jones var min sidste barndomshelt. Husker stadig, da jeg havde set "Jagten på den forsvundne skat", at jeg som så ofte før, når jeg havde set et godt eventyr, ville lege i skovene bag mine forældre. Jeg kunne dog ikke helt ramme den indlevelse, jeg tidligere kunne. Jeg måtte efterfølgende bare konstatere, at det var definitivt slut, barndommens magiske verden var for altid væk, og de kulørte lege – det være sig som pirat, cowboy, indianer, soldat, Tarzan, Robin Hood, ridder eller lignende karakterer og steder – aldrig mere blev besøgt. Netop den dag var min sidste dag i barndommens legesyge verden og mit sidste forsøg på sådanne lege.

Men Indy fulgte mig igennem ungdomsårene og slap mig først, da jeg var blevet mere eller mindre voksen. Så da han nu endelig vendte tilbage så mange år efter, var min glæde og spænding så stor, at jeg blindt bare ikke ville erkende, at den ikke var alt det, den skulle være. Når alt det er sagt, så er Harrison Ford som Indiana Jones stadig et lyspunkt, som for mig trækker op i en film, der mest ødelægges af at knække midt i, hvor fortællingens magi går i stå. Indtil dér fandt jeg den habil og værdig sin titel som en "Indy"-film. Modsat mange hader jeg derfor ikke filmen, som sikkert får et gensyn, når og hvis der kommer flere film med, hvad der for mig forsat er alle tiders bedste filmhelt.

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Indiana Jones og krystalkraniets kongerige (2008)

Kommentarer

Indiana Jones og krystalkraniets kongerige (2008)

  • ★★★1

    Hehe, ja, jeg husker du belønnede med fuldt hus. Jeg var nu også gavmild første gang og ja, man bildte sig nok bare ind, den var god. Det er den desværre ikke. Jeg vil nok sige 2/6. Det er bare ikke en god film. 

    Babo 8-07-18 13:11

  • ★★★0

    Jeg er vild med intro'en hel op til hatten, det var præcis sådan jeg havde set en reintroduktion af vores helt på, det virkede hel i ånd med resten af universet, så det har altid været det bedste af filmen for mig.

    Elwood 8-07-18 13:51

  • ★★★★0

    Hehe, ja, jeg husker du belønnede med fuldt hus. Jeg var nu også gavmild første gang og ja, man bildte sig nok bare ind, den var god. Det er den desværre ikke. Jeg vil nok sige 2/6. Det er bare ikke en god film. 

    Og jeg havde den på listen over årets skuffelser:-D Så et paradoks:-/

    T. Nielsen 8-07-18 14:15

  • ★★★★0

    Jeg forstår ikke helt det der med at ikke ville, at en film skal være dårlig, hvis den er det. I denne serie har vi jo stadig de tre første glimrende eventyrfilm til trods for denne forbier. 

    Riqon 8-07-18 15:00

  • ★★★★0

    Jeg forstår ikke helt det der med at ikke ville, at en film skal være dårlig, hvis den er det. I denne serie har vi jo stadig de tre første glimrende eventyrfilm til trods for denne forbier. 

    Du forstår ikke at man kan bilde sig ind og har svært ved at ville erkende at “noget” måske ikke er all-that?

    T. Nielsen 8-07-18 15:29

  • ★★★0

    Enig med det meste, men ender også på 2/6.

    Vil hellere pille kondylomer af og inficere med sprit end se den igen.

    Bruce 8-07-18 15:50

  • ★★★0

    Enig med det meste, men ender også på 2/6.

    Vil hellere pille kondylomer af og inficere med sprit end se den igen.

    Det lyder mere som en 1/6’er =)

    David Lund 8-07-18 17:29

  • ★★★★0

    Det lyder mere som en 1/6’er =)

    Faktisk ville jeg mene han går under skalaen:-D Men Bruce elsker jo også at “go down”;)

    T. Nielsen 8-07-18 17:38

  • 2

    Tak for en rigtig fin og velskrevet anmeldelse, Thomas. Du er faktisk henad vejen blevet ret god til det der med anmeldelser. Det er en fornøjelse at læse dem (har efterhånden læst temmelig mange af dem). Så thumbs up herfra. ;-)

    Jeg startede også ud dengang med at forsvare filmen (tror jeg gav den den karakteren 8/10), men jo mere jeg efterfølgende tænkte over filmen (foranlediget af bl.a. Bruces kritik), jo mindre syntes jeg om den. Det mest forfærdelige element rent plotmæssigt - sådan som jeg umiddelbart husker det - er Ray Winstone's karakters konstante skiften side, John Hurts fjollede professor og manglen på scener hvor Indy var i regulær fare på klassisk "no way out"-vis, samt heltegruppens planløse bevægen sig rundt i junglen ... "nu bliver vi fanget" - "nu stikker vi af" - "nu bliver vi fanget". Dette er virkelig, virkelig dårligt skrevet! Og både han og Cate Blanchett overspiller - vel at mærke på den dårlige måde. Karikeret, over-the-top skuespil KAN til tider være både passende og morsomt (f.eks. Jack Nicholsons Joker og Danny DeVitos pingvin i Tim Burtons Tim Batman-film), men her er det ingen af delene.

    Derudover er der Shia Labeouf, der leger "Tarzan og hans aber", kviksands-scenen og kæmpe-myrerne, samt ikke mindst Indy der overlever en atombombe-eksplosion i et køleskab. ... Jeg indrømmer gerne, at scenen med atombomben morer mig, for det er jo ren Looney Tunes á la Coyote og Road Runner. MEN (!!) problemet er, at det med sin vilde, gakkede og overdrevne humor ikke passer ind i en Indiana Jones-film. Tegnefilms-logikken med at Coyote - eller for dens sags skyld katten fra Tom & Jerry - kan overleve alverdens eksplosioner, at få en bil eller kæmpe sten kastet i hovedet, at blive parteret eller savet over på midten, så underkrop og overkrop går hver sin vej, og al den slags, er dog trods alt FOR overdreven i sin natur til at skulle indgå i Indys univers, også selvom han har overlevet mange forskellige farer på ofte usandsynlig vis. Jeg kan  godt gå med til den med gummibåden, der bruges som både faldskærm og stødpude, i The Temple of Doom, og jo, det er også gakket tegneserie-humor, når Indy udkæmper en kort sværd-duel mod én kriger ved at styre en anden krigers hånd og sværd. :-D ... Men et eller andet sted må der alligevel være en grænse, og jeg for mit vedkommende synes i dette tilfælde, at grænsen er ikke bare er nået, men overskreden.

    Det bedste ved "Krystalkraniets kongerige" var det første gensyn med Indy og den elegante introduktion af 1950'erne med Elvis' "Hound Dog" og en hurtigt kørende bil fyldt med unge mennesker, samt billedsiden i første halvdel af filmen (før vi slæbes ud i CGI-junglen), hvor man på flot og elegant vis føler sig bragt tilbage tiden til en mere "uskyldig" verden. Motorcykeljagten var også fin nok, og Harrison Ford var mange steder helt i sit es med sine tørre, ironiske replikker. Men jeg savnede hans mere drengede facon, herunder det skadefro, selvtilfredse grin under de ofte beskidte slåskampe mod nazister og andre skurke fra de gamle film.

     

    BN den nysgerrige 8-07-18 20:17

  • ★★★0

    Jeg har altid forsvaret køleskabsscenen som en af de få velfungerende scener i filmen, men du har helt ret i, at man skal tilsidesætte al logik. Jeg tror mest af alt, at jeg synes, det er en sjov idé, og Harrison Ford spiller godt med på den ("This can't be good... This can't be good at all...").

    Samtidig er det vel også nærmest den største cliffhanger, han har været ude for - hvordan hulen overlever man at være fanget midt i en atomprøvesprængning? :D

    Rasmus Drews 8-07-18 20:07

  • ★★★★0

    Tak for god respons BN. Du har så evigt ret i en del af dine pointer, så ingen kritik af dem herfra. 

    T. Nielsen 8-07-18 20:41

  • 0

    både han og Cate Blanchett overspiller

    Ups, det var en fejl! Der skulle have stået: "både John Hurt og Cate Blanchett".

    BN den nysgerrige 8-07-18 22:00

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen