Brugeranmeldelse: Mad Max (1979)

Filmen åbner op med et brag af en biljagt, hvor de toptunede og hurtigkørende biler smadres overlegent.

Den første "Mad Max" er australsk low-budget på den bedste måde. På grund af den skrabede stil, rå billedside, men også den barbariske historie og dens mange psykotiske karakterer kommer filmen til at fremstå langt mere ubarmhjertig end mange af de amerikanske actionbaskere.

Historien om den hårdhudede politimand og blide familiefar, hvis to verdener smelter sammen og efterlader ham som en ensom og uforsonlig hævner, fortælles med en overlegen kynisme og uden agt for, hvad man kan tillade sig på film. Det får volden til at virke mere skræmmende, end actionfilm normalt kan prale af. Det giver samtidig filmen en væsentlig og fortættet spænding, som den jævne historie ikke i sig selv kan give den.

Filmen åbner op med et brag af en biljagt, hvor de toptunede og hurtigkørende biler smadres overlegent. Selvom der egentlig ikke er voldsomt meget action efter dette, så føles det – både på grund af den forholdsvis korte spilletid, og fordi actionscenerne besidder en næsten naturalistisk brutalitet – som der sker noget konstant. Filmen har af den grund et godt drive, der giver en følelse af, at den aldrig står stille eller bliver kedelig.

Fortællingen rummer heldigvis også en mere menneskelig side, så man som tilskuer kan leve sig ind i den og føle med vor hovedperson, men uden at det når at blive poppet rørstrømsk. Teknisk er filmen lidt primitiv – det ses, at den er lavet for få penge, men det får den alligevel ikke til at virke, som om det kunne have været en meget bedre film, selvom budgettet havde været større. Skuespillet er så til gengæld ikke noget, der kan fremhæves for de store præstationer, heller ikke fra en ung Gibson, der her ses i sin første hovedrolle. Filmen blev ikke desto mindre startskuddet til hans efterhånden lange karriere, sikkert fordi at både rollen og han efterlader et indtryk af en art trods alt.

Søger man en fængslende og hårdkogt actionfilm og intet har imod at den er af ældre dato, så er "Mad Max" stadig pengene værd. Den har en fordringsløs slagkraft, som ikke ofte findes i genren, slet ikke i vore dage.

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Mad Max (1979)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Mad Max (1979)

  • 0

    Hmnmm, 3 af 6 her. Dramaet er sgu' en smule sløvt. Set i foråret 2018(20 år+ siden sidst).

    De 5 stjerner er til 2'eren! ;-)

    Gasivodo28-07-18 01:14

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen