Brugeranmeldelse: Psycho (1960)

Mod slut hopper kæden af og er tæt på at ødelægge en ellers fuldkommen filmoplevelse.

For mig personligt står Hitchcocks banebrydende gyser som hans bedste film. Et mesterværk i sin genre og i det hel taget og en film, der til stadighed bliver ved med at fascinere mig. Jeg er tæt på at kalde den en af de mest perfekte og formfuldendte film. Lige fra historiens originale fravigelse af sit oplæg, hvor Marion Cranes påfaldende interessante køretur igennem regnen og mødet med den sært dragende og helt forrygende autentisk spillende Anthony Perkins i hans ikoniske rolle som Norman Bates sender handlingen i en helt anden og langt mere uhyggelig retning. Noget, der sikkert blev varslet i stemningen, men som alligevel bliver ved med at fungere som et moment af overraskelse, uanset at man kender den.

Bernard Herrmanns musik skal her også nævnes, for den sætter virkelig tonen igennem hele filmen, men især i den famøse legendariske badeværelsesscene løfter den det hele op til max effektivitet. Filmens sort og hvide og enkelt indrammede billeder skal også fremhæves for at understøtte filmens atmosfære og dens underliggende psykologiske aspekter og skræmmende temaer, selv om valget ikke alene var kunstnerisk (men af hensyn til censuren, har jeg hørt).

Se også: Bedste Alfred Hitchcock-film?

Mod slut hopper kæden dog af og er tæt på at ødelægge en ellers fuldkommen filmoplevelse, hvor vi får serveret en unødig scene med en psykiater, der lige skal forklare, hvad vi har set. Dette gøres både lidt naivt, og så skæres det så meget ud, at jeg slet ikke kan forstå, det er samme film fra samme instruktør. Hitchcock har muligvis følt sig tvunget til dette, da filmen var kontroversiel for sin tid, og man muligvis har frygtet, at den ikke blev forstået.

Heldigvis kommer scenen så sent og virker så meget ude af kontekst med resten, at den ikke når at trække resten af historien ned, for mig i hvert fald. En historie, der fortælles enkelt og alligevel rummer så voldsomt komplekse temaer og psykologier, som kun de bedste film kan gøre det.

Psycho (1960)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.