Brugeranmeldelse: Scream (1996)

"Scream"-sagaen gav et signal om, at slasheren var tilbage for fuld kraft.

Efter at slashergenren i en længere periode havde soppet rundt i et lettere dødvande, gik en af det moderne gys' grundfadere, Wes Craven, ind i midt 90'erne og som en anden Dr. Frankenstein genoplivede en genre, som mange elsker at hade, men endnu flere til gengæld elsker at hylde. Først med afslutningen på sin "A Nightmare on Elm Street"-saga og efterfølgende med første del af sin mega-populære "Scream"-saga, der for begges vedkommende gav et signal om, at slasheren var tilbage for fuld kraft – nu endda skarpere, mere udspekuleret og blodig effektiv end nogensinde før og med Craven og manuskriptforfatter Kevin Williamsons geniale brug af referencer og homages til alle de store klassikere som sagaens ultimative trumfkort.

Neve Campbell spiller high school-eleven Sydney Prescott fra sovebyen Woodsboro, hvis liv bliver vendt brutalt på hovedet, da hun og de nærmeste venner, Randy (Jamie Kennedy), Stu (Matthew Lillard), Tatum (Rose McGowan) og Sydneys kæreste Billy (Skeet Ulrich, hvis lighed med Johnny Depp næppe er tilfældig casting), bliver målet for en kalkulerende og iskold seriemorder, som bevidst udvælger sine ofre i et morderisk spil, der i kølvandet på dets maltrakterede lig slæber et blodig spor efter sig.

Efterhånden som mordene griber om sig, tiltrækkes både den lokale sladderbladsjournalist Gale Weathers (Courteney Cox) og Tatums kvabsede bror-betjent Dewey (David Arquette), der alle nu i samlet flok – inden timeglasset render ud – må forsøge at løse mordmysteriet, som viser sig at have rødder langt ind i fortiden og nære relationer til Sydneys egen familie.

I et kringlet plot, der først når sin definitive forløsning i "Scream 4", markerer Neve Campell allerede fra seriens begyndelse af, at hun i sin nu efterhånden ikoniske rolle som en af genrens mest handlekraftige final girls formår at skabe en troværdig karakter, der langsomt vokser i styrke og rejser sig som en Fugl Føniks hver gang, hun konfronterer den maskerede ondskab i en udvikling, som til sidst skaber en kvinde, der slår lige så hårdt igen, som de mange tæsk hun både fysisk og psykisk har måttet tage imod undervejs.

Er det girl power, man søger at finde definitionen på, ja så er det især i denne genre og specielt i denne saga, at man finder svaret.

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Scream (1996)

Kommentarer

Scream (1996)

  • ★★★1

    Hello Sidney! :)

    Fik opgradet fornylig til BD da jeg så den hos læsehesten til næsten ingen penge. Så har jeg ejet filmen i tre formater. Selvom den ikke er uden sine fejl, så vækker den gode minder frem om go’e videoaftener med gutterne. 

    Babo11-05-18 19:27

  • ★★★★1

    Rigtig god anmeldelse. Så mangler vi blot af de tre næste film som bruger anmeldelse også. Det forpligter Nighthawk, så du må hellere ringe til Rasmus:-D

    Hallo Rasmus! ;-)

    T. Nielsen11-05-18 21:55

  • ★★1

    Rigtig god anmeldelse.

    Mange tak. :)

    Så mangler vi blot af de tre næste film som bruger anmeldelse også. Det forpligter Nighthawk, så du må hellere ringe til Rasmus:-D

    Hallo Rasmus! ;-)

    Damn, pokkers også! Her gik jeg ellers og troede, at jeg skulle ligge og dangdere den på stranden hele sommeren. :) Men på den anden side kunne det da være sjovt at gense de tre sequels og få skrevet anmeldelser af dem også, så det vil jeg da ikke afvise at kigge nærmere på. :)

    NightHawk12-05-18 00:38

  • ★★0

    Mange tak. :)

    Damn, pokkers også! Her gik jeg ellers og troede, at jeg skulle ligge og dangdere den på stranden hele sommeren. :) Men på den anden side kunne det da være sjovt at gense de tre sequels og få skrevet anmeldelser af dem også, så det vil jeg da ikke afvise at kigge nærmere på. :)

    Hva så med tv serien :p

    MOVIE100012-05-18 01:08

  • ★★★0

    Orv ja, har du set TV-serien, Nighthawk?

    David Lund12-05-18 06:08

  • ★★1

    Hva så med tv serien :p

    Orv ja, har du set TV-serien, Nighthawk?

    Jeps, jeg har også set begge sæsonner af "Scream" tv-serien og var meget positivt overrasket. Jeg var på forhånd temmelig skeptisk og troede at tv-serien blot ville være en udvandet og skuffende kopi af den originale film-serie. Men det var den på ingen måde, tværtimod, og tv-serien kan sagtens stå på egne ben, som et utroligt vellykket supplement til film-serien.

    Den har et godt cast, en viljestærk og karismatisk leading lady, en veldrejet og spændende historie, et flot og medrivende pace, og ikke mindst så var de meget blodige effekter og drab meget overbevisende udført. Så der er store plus point på alle parametre til tv-serien, som får min varmeste anbefaling. :)

    • Scream : sæson 1 - 8/10
    • Scream : sæson 2 - 9/10 

    Nu savner jeg blot, at de snart bliver færdige med sæson 3, da der lige mangler den sidste afslutning for hovedrollens vedkommende. Men sæsonen blev vist rykket til en gang i 2018. Mener den allerede skulle have været lavet, så er ikke helt klar over, hvorfor den er blevet udskudt. Håber da ikke, at de helt har droppet sæson 3, da det ville være mega ærgerligt og irriterende ikke at få rundet serien af på en ordentlig måde. 

    NightHawk12-05-18 14:56

  • ★★0

    Nå, jeg har fundet lidt om, hvorfor "Scream" - sæson 3 er blevet udskudt. Den skulle dog være på vej. Desværre er det langt fra godt nyt, for i stedet for at fortætte serien og plottet herfra og følge det samme cast, har man valgt at reboote serien med nyt cast og et helt nyt plot. Det giver sgu ikke lige nogen mening, synes jeg. :( 

    www.google.dk/amp/amp.denofgeek.com/us/tv/scream/262973/scream-season-3-release-date-cast-news-and-more

    www.google.dk/amp/comicbook.com/horror/amp/2018/03/29/scream-season-3-details-premiere-delay/

    NightHawk12-05-18 15:42

  • ★★★★0

    Det er ikke så længe siden jeg så den, og den sagde mig ikke alverden. Gætter på der er en nostalgifaktor. 

    Riqon12-05-18 17:24

  • ★★★1

    Jeg kunne faktisk også meget godt lide serien. Sådan 7/10ish. Hvilket gør den bedre end samtlige af efterfølgerne i min bog. Vidste godt at de rebootede serien med tredje sæson, men jeg har en lille forhåbning om, at de både henviser og kobler sig sammen med tidligere sæsoner på en eller anden måde.

    David Lund12-05-18 17:43

  • ★★★1

    Jeg så 2-3 afsnit og blev ikke helt hooked. Der er jo så meget andet godt, som jeg hellere vil prioritere. 

    Babo12-05-18 17:54

  • ★★1

    Jeg kunne faktisk også meget godt lide serien. Sådan 7/10ish. Hvilket gør den bedre end samtlige af efterfølgerne i min bog. Vidste godt at de rebootede serien med tredje sæson, men jeg har en lille forhåbning om, at de både henviser og kobler sig sammen med tidligere sæsoner på en eller anden måde.

    Jeg håber du har ret, men min mavefornemmelse er ikke super positiv i forhold til sæson 3. Det virker derimod som om den nye showrunner har tænkt sig at gå sine helt egne veje. :) 

    NightHawk13-05-18 14:29

  • ★★★1

    Det tror jeg nu også, men håbet er stadig i live!

    David Lund13-05-18 15:45

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen