Brugeranmeldelse: The Big Sleep (1946)

Den virker næsten som en lang, sexet og tiltagende flirt mellem Humphrey Bogart og Lauren Bacall.

Efter ca. tre minutter var jeg fuldstændig suget ind i den. Det er en fremragende og vanvittigt underholdende film. På mange måde er den en meget atypisk film noir. Der er f.eks. ingen lange skygger eller skæve vinkler. Howard Hawks brugte slet ikke den slags. I stedet er det en direkte no nonsens-filmatisering af Raymond Chandlers roman, og den anvender den Chandlerske stil perfekt.

Ikke ulig "Ridderfalken" er filmen dialogbåren, men replikkerne smælder så stærkt, og tempoet er så højt, at den føles som en actionfilm.

"The Big Sleep" er ikke så følelsesfuld som andre noirs, men omvendt er den heller ikke så sentimental, som de kan være. I stedet virker den næsten som en lang, sexet og tiltagende flirt mellem Humphrey Bogart og Lauren Bacall. Blot én, der involverer en betydelig stak skurke, pistoler, skjulte kameraer, regnvåde trenchcoats, snuskede boghandlere og fuldstændig mageløse replikudvekslinger.

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

The Big Sleep (1946)

Kommentarer

The Big Sleep (1946)

  • 0

    Jeg var sindssygt forvirret første (og foreløbigt eneste gang) jeg så den. Havde svært ved at følge sagen, men lod mig i steder overvinde af Bogart og Bacalls fremragende skuespil. Gnisten mellem dem er ikke til at tage fejl af!

    Forestiller mig den vinder enormt meget på gensyn. :) 

    Mikkel Abel12-09-18 11:37

  • 0

    Brødrene Coen har taget en del inspiration fra dette værk, især The Big Lebowski. Den har også nogle meget stærke kvaliteter. Den lider desværre, for mit vedkommende, også af nogle typiske Hollywood klicheer. Dér synes jeg at North by Northwest er bedre afstemt ift. disse. Uanset hvad, så er det et værk man kan lære meget af.

    Bobby Long12-09-18 13:52

  • ★★★0

    Fremragende film omend jeg nok lige ligger en karakter under. Du sammenligner logisk nok med “The Maltese Falcon”, og selvom at jeg også rigtigt godt kan lide John Hustons’ debutfilm, så foretrækker jeg faktisk denne Howard Hawks-noir.

    Kruse12-09-18 14:09

  • ★★★0

    Handlingen er vist rimelig convoluted, ligesom den også er i bogen. Jeg mener, at der på et tidspunkt bliver fundet et lig i en bil, hvor Chandler selv indrømmede, at han ikke vidste, hvem der havde begået mordet.

    Rasmus Drews12-09-18 14:21

  • ★★★0

    Den sagde mig desværre ikke ret meget. 

    Babo12-09-18 15:11

  • ★★★1

    Meget enig med Benway. Noir mesterværk.

    I haven't seen a dame that couldn't take a slap in the face or a slug from a 45.

    Bruce12-09-18 18:08

  • ★★★★1

    Meget enig med Benway. Noir mesterværk.

    I haven't seen a dame that couldn't take a slap in the face or a slug from a 45.

    Med sådanne replikker kan den da nok ende i en “shitstorm” hos PK segmentet. Alene det er grund til at elske den:-P

    T. Nielsen12-09-18 18:48

  • ★★★1

    Med sådanne replikker kan den da nok ende i en “shitstorm” hos PK segmentet. Alene det er grund til at elske den:-P

    Det er faktisk fra Mig og Bogart :D

    Bruce12-09-18 23:51

  • ★★★★0

    Det er faktisk fra Mig og Bogart :D

    Hahaha endnu værre, det jo med Woody:D

    T. Nielsen13-09-18 02:03

  • ★★★0

    If you need me, just call. You know how to dial, don't you? You just put your finger in the hole and make tiny little circles.

    Elwood13-09-18 08:52

  • 0

    If you need me, just call. You know how to dial, don't you? You just put your finger in the hole and make tiny little circles.

    Sådan en skam man ikke bruge denne linje idag.

    Bobby Long13-09-18 14:22

  • ★★★0

    Haha, en parodi på Lauren Bacalls replik fra Bogart-filmen "To Have and Have Not" (1944): "If you want me, just whistle. You know how to whistle, don't you, Steve? You just put your lips together and blow."

    Rasmus Drews13-09-18 14:30

  • ★★1

    Jeg er helt enig i anmeldelsen. Det er en fremragende film og Bogart og Bacalls kemi og ping-pong dialoger et helt i særklasse. Plottet skal man tage lidt ovenfra og nedefter og ikke forsøge at tænke nærmere efter, da det godt kan give en mindre hovedpine. Men hvad pokker gør det egentlig, når bare skuepillet, replikkerne og stemningen sidder lige i skabet.

    Desuden er det jo også - selv om det lige umiddelbart kan lyde som en søgt undskyldning - en del af charmen og mystikken ved de fleste detektiv-film, at plottet ofte er forvirrende eller overkompliceret skrevet, og det er bestemt også et faktum, som man må sluge for at kunne elske en film som denne.

    Noget andet jeg godt kan lide ved "The Big Sleep" er at man, hvilket ikke sker særlig tit, oplever Bogart træde ud af sin sædvanlige hårdkogte karakter-type og leve sig helt ind i en helt anden type karakter, hvilket sker i scenen i boghandelen. Det er et pragtfuldt øjeblik i en helt igennem pragtfuld film. :)  

    NightHawk14-09-18 18:09

  • ★★0

    ---

    NightHawk14-09-18 18:14

  • ★★★0
    Noget andet jeg godt kan lide ved "The Big Sleep" er at man, hvilket ikke sker særlig tit, oplever Bogart træde ud af sin sædvanlige hårdkogte karakter-type og leve sig helt ind i en helt anden type karakter, hvilket sker i scenen i boghandelen. Det er et pragtfuldt øjeblik i en helt igennem pragtfuld film. :)  

    Ja, helt enig - jeg mener ikke, det er med i bogen. Det er egentlig ikke særlig Marlowsk :)

    Rasmus Drews14-09-18 18:16

  • ★★0

    Ja, helt enig - jeg mener ikke, det er med i bogen. Det er egentlig ikke særlig Marlowsk :)

    Jeg har ikke læst bogen, så jeg ved ikke om det er med der.  :)

    Men nej, den scene virker lidt som om den stammer fra et helt andet forfatter-univers, hvilket jeg stemnings-mæssigt egentlig ikke har noget imod. Jeg synes det er meget fedt, at Howard Hawks eksperimenter lidt på den front, og så er det sjovt at se, at Bogart åbenlyst også synes det er et ret sjovt afbræk fra, hvad han plejer at spille. :) 

    NightHawk14-09-18 18:22

  • ★★★2

    Ja, filmen afviger på en del punkter, hvilket er helt fint. Der er også replikken med:

    Carmen: "You're not very tall, are you?"

    Marlowe: "Well, I try to be."

    I bøgerne er Marlowe jo både pænt høj og bred, men det kunne man jo ikke just sige om Bogie :)

    Rasmus Drews14-09-18 19:48

  • ★★★2

    Jeg mener, at der er lidt i den retningen i bogen, men i Bogarts udgave bliver det noget helt andet. Han er jo heller ikke som udgangspunkt just bogsamler-typen:

    Bibliotekar: "You know, you don't look like a man who'd be interested in first editions."
    Marlowe: "I collect blondes and bottles too."

    Åh, hvor er der mange sublime replikker i den film. :)

    Benway14-09-18 21:32

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen