Brugeranmeldelse: Whiplash (2014)

Som musikkonservatoriets svar på Sgt. Hartman fra "Full Metal Jacket" er J.K. Simmons forrygende.

Intens og højdramatisk fortælling, trods emnet og historien om en ung mand, der gerne vil slå igennem som big band-trommeslager. Filmens pointer om, hvilken støbning og hvad det ofte kræves for at skabe store kunstnere og sportsfolk, er i øvrigt en diskussion værd.

Se også: "Whiplash"-stjerne lander prominent rolle i "Top Gun: Maverick"

Som musikkonservatoriets svar på Sgt. Hartman fra "Full Metal Jacket" er J.K. Simmons helt forrygende som skræmmende underviser og indpisker.

Miles Teller skal også fremhæves i hovedrollen, som han nuanceret og fokuseret gør til et menneske, man kan have svært ved at forstå, hvis man ikke søger bagom karakteren. Musikken er i øvrigt i sig selv filmen værd.

Whiplash (2014)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Whiplash (2014)

  • ★★★1

    I Can still fucking see you, mini me :D

    En af de bedste film dette årti og jeg elsker den! 

    Babo10-10-19 22:09

  • ★★★★0

    JK er nice i rollen og overall er jeg ret glad for filmen, men der er satme oss' nogle fjollede aspekter af den, som eksempelvis at spille trommer til man bløder.

    Bruno10-10-19 23:04

  • ★★★0

    Fjollet? Spiller du noget selv? Jeg har formået at spille videre både i fodbold og tennis med blod. Særligt tennis når du har en ketsjer og den skaver og laver hudsår efter flere timers spil. Elsker man det nok, fortsætter man jo bare og tror det gælder musikere også :) Jeg tror om nogen trommeslagere kan genkende det, da man nemt kan komme til at prikke hul efter flere timers intenst spil selvom man har tape om fingrene. Jeg spillede det selv meget i folkeskolen. 

    Babo11-10-19 06:50

  • 0

    Denne her er en af de få film fra efter årtusindeskiftet, som er på min top 10-liste

    Nickell11-10-19 07:20

  • ★★★★★0

    Personligt er jeg nok lidt ligeglad med om det er realistisk eller ej. Så længe det for mig fungerer i den kontekst det er sat ind i og understøtter det filmen vil, så har jeg ingen problemer med det. Desuden ser jeg det netop også som et udtryk for filmens tema, som jeg opfatter filmen. Men jo, tingene er da nok sat på spidsen. 

    T. Nielsen11-10-19 08:16

  • ★★★0

    Men det er jo ikke urealistisk. Tværtimod. Faktisk har jeg tit stødt på ting i film jeg først troede var urealistiske, men senere viste sig at være det modsatte. Seneste eks. var med filmen Lone Survivor og dens tredje akt. Den var sgu bygget på sande facts :)

    Babo11-10-19 08:34

  • ★★★★★1

    Men det er jo ikke urealistisk. Tværtimod. Faktisk har jeg tit stødt på ting i film jeg først troede var urealistiske, men senere viste sig at være det modsatte. Seneste eks. var med filmen Lone Survivor og dens tredje akt. Den var sgu bygget på sande facts :)

    Som sagt er jeg lidt ligeglad (ikke totalt ligeglad selvfølgelig). Jeg synes dog Simmons forekommer mig ud i det karikeret. Men ikke i negativ forstand. 

    Når du siger du er stødt på ting, hvorfor var det så så vigtigt for dig at skaderne fra The Big Gun i Rambo 4 var urealistiske, selv om soldater der kendte til det sagde det modsatte? 

    T. Nielsen11-10-19 08:42

  • ★★★★1

     Den var sgu bygget på sande facts :)

    Mmm, those are my favourite kind of facts :) 

    Riqon11-10-19 08:47

  • ★★★★★0

    Mmm, those are my favourite kind of facts :) 

    Nemmerlig:D

    T. Nielsen11-10-19 08:54

  • ★★0

    Som sagt er jeg lidt ligeglad (ikke totalt ligeglad selvfølgelig). Jeg synes dog Simmons forekommer mig ud i det karikeret. Men ikke i negativ forstand. 

    Når du siger du er stødt på ting, hvorfor var det så så vigtigt for dig at skaderne fra The Big Gun i Rambo 4 var urealistiske, selv om soldater der kendte til det sagde det modsatte? 

    Det med Simmons er jeg ikke enig i. Havde en klasselærer der styrede klassen på lignende måde og lavede de skift fra rar til rablende gal, sjovt nok havde han os også til musik :D. Men da jeg så filmen så jeg min klasselærer for mig i Simmons karakter, og det skræmte mig fordi jeg ved hvor realistisk det er. De skifter hele tiden skiftede karakter fra en den glade og rosende lærer til pludselig at blive en led satan, kun for at vise hvem der har magten ved at nedgøre andre eller råbe højest, og jeg vil nok også beskrive dem begge som magtliderlige. Min lærer brugte os for det meste som hans publikum, at vi skulle grine på de rigtige tidspunkter for at det blev en rar time. 

    Men nu skrev du også "Men ikke i negativ forstand", for så har jeg måske misforstået kommentaren :)

    MOVIE100011-10-19 09:03

  • ★★★★★0

    Det med Simmons er jeg ikke enig i. Havde en klasselærer der styrede klassen på lignende måde og lavede de skift fra rar til rablende gal, sjovt nok havde han os også til musik :D. Men da jeg så filmen så jeg min klasselærer for mig i Simmons karakter, og det skræmte mig fordi jeg ved hvor realistisk det er. De skifter hele tiden skiftede karakter fra en den glade og rosende lærer til pludselig at blive en led satan, kun for at vise hvem der har magten ved at nedgøre andre eller råbe højest, og jeg vil nok også beskrive dem begge som magtliderlige. Min lærer brugte os for det meste som hans publikum, at vi skulle grine på de rigtige tidspunkter for at det blev en rar time. 

    Men nu skrev du også "Men ikke i negativ forstand", for så har jeg måske misforstået kommentaren :)

    Jeg har såmænd også mødt sådanne (shiit, jeg har dated en sådan:) og det opleves ofte voldsomt når man står i det. Så hans person og personlighed ser jeg heller ikke som urealistiske. Virkemidlerne er dog filmiske og mildt overdrevne (som jeg husker det) og deri ser jeg det karikeret. Men igen, det understøtter filmen fantastisk. 

    T. Nielsen11-10-19 09:33

  • ★★★★0

    Fjollet? Spiller du noget selv?

    Ja, fjollet. :)

    Jeg har spillet lidt selv, bas og guitar, ikke at det betyder noget, fordi hvis man stiller Google spørgsmålet, får man masser af svar fra trommeslagere, der understøtter at det på ingen måde er realistisk.

    Samtidig befinder jeg mig i et kulturhus 2-3 gange om ugen, hvor der bl.a. er jazzmusikere. Vi talte netop om Whiplash for en uges tid eller to siden, hvor de musikere også bekræftede, at præcis det aspekt er urealistisk.

    Hele pointen er jo, at Andrew i forvejen er ret dygtig, før han kommer på skolen og at være dygtig til at spille. At være dygtig til at spille på trommer, involverer bl.a. den rette teknik til at holde på trommestikkerne, så man netop kan spille i mange timer, uden at slide sine hænder op. Og selv hvis man oplever at det er hårdt for ens hænder, findes der eksempelvis tape til trommestikker, som kan hjælpe.

    Bruno11-10-19 09:10

  • 0

    There are no two words in the English language more harmful than "good job".

    Terning11-10-19 09:40

  • ★★★0

    Han bruger tape. Det falder af. Og det har jeg selv prøvet. Jeg vil ikke afvise filmen overdriver lidt i flere henseender. Men Chazelle selv forstår sig også på musik, så jeg tror han har styr på det. 

    Babo11-10-19 10:09

  • ★★★★0

    Han bruger tape. Det falder af. Og det har jeg selv prøvet. Jeg vil ikke afvise filmen overdriver lidt i flere henseender. Men Chazelle selv forstår sig også på musik, så jeg tror han har styr på det. 

    Nej, han bruger plaster/tape på fingrene. Ikke tape på trommestikkerne. Men du skøjter ret let over de to vigtige pointer, for at fokusere på tape, nemlig at Andrew burde have styr på sin teknik, når han er dygtig nok til at være på skolen og at der er ret mange trommeslagere, som mener at præcis dét aspekt (og hænderne i is) er urealistisk.

    Det er et fjollet aspekt som kun er med for at skabe mere drama, i en ellers glimrende film som sagtens kunne undvære det og stadig få sin pointe igennem.

    Bruno11-10-19 10:55

  • ★★★0

    Bruno, jeg tænker hans teknik svigter når han netop presser sig selv til det yderste. Han vil jo være, ikke bare god, men great. At blive husket. Og selvom han er dygtig fra start, så kan man godt lære gennem erfaring. Det er med blod, sved og tårer man opnår storhed, derfor synes jeg disse ting var nødvendige i filmen. 

    Babo11-10-19 10:55

  • ★★★★★0

    Bruno, jeg tænker hans teknik svigter når han netop presser sig selv til det yderste. Han vil jo være, ikke bare god, men great. At blive husket. Og selvom han er dygtig fra start, så kan man godt lære gennem erfaring. Det er med blod, sved og tårer man opnår storhed, derfor synes jeg disse ting var nødvendige i filmen. 

    Så det er en form for metafor, blodet siger du? Deri kan jeg i hvert fald være meget enig:-)

    T. Nielsen11-10-19 11:12

  • 0

    Fin film. Selvom jeg synes den er en anelse overvurderet.

    Her hvad jeg skrev, lige efter at have set den første gang;

    Hvordan skaber man de bedste resultater?

    Med ros, motivation, pisk - eller frygt?

    Filmen kan ses fra flere vinkler - dels kan den ses som den ultimative kamp for at blive den bedste. Den kan også ses som en psykopats bedste legeplads, hvor han har ubegrænset magt og udøver den, uanset konsekvenserne for det enkelte individ.

    Ingen tvivl om at J.K. Simmons fortjener alle de priser, han har modtaget for sin overbevisende rolle som ond mobbemester.

    Filmens endelige budskab, virker lidt sløret - for vil den fortælle os at bag al virkelig kunst, der skal være smerte og afsavn. Eller vil den fortælle os at det er vanvittigt at gå så langt for at nå et mål.

    Som stor modstander af vold, både fysisk og verbal havde jeg stort besvær med at blive rørt af filmen. Jeg er mener klart at man til enhver tid vil når større og bedre resultater med positiv motivation, end frygt for at fejle.

    Hvis man skal summere noget, ud fra handlingen så er det at hvis du vil opnå resultater så kræver det hårdt arbejde. Og det kommer næppe som den helt store overraskelse?

    Jeg gav den 7/10 - og 4/6. Men bestemt meget musikalsk oplevelse.

    Wayne11-10-19 11:24

  • 1

    Fantastisk film, der var med i slutspurten om at komme i min Top 50.

    Åkepool11-10-19 11:39

  • ★★★0

    Så det er en form for metafor, blodet siger du? Deri kan jeg i hvert fald være meget enig:-)

    Jamen jo, det er det vel, men synes ikke det umiddelbart skulle være urealistisk eller fjollet. Jeg er med på teknik og tape, men Andrew er jo ikke genial fra start. 

    Babo11-10-19 11:40

  • 2

    Fantastisk film, der var med i slutspurten om at komme i min Top 50.

    Men ikke helt på "stikkerne" alligevel :-)

    Wayne11-10-19 11:44

  • ★★★★★0

    Jamen jo, det er det vel, men synes ikke det umiddelbart skulle være urealistisk eller fjollet. Jeg er med på teknik og tape, men Andrew er jo ikke genial fra start. 

    Hvor realistisk det er ved jeg ikke, men hvis folk der ved noget om dette, siger det er fjollet, så er det måske nok det....For dem. For mig fungerede det fint:-)

    T. Nielsen11-10-19 11:44

  • 2

    Men ikke helt på "stikkerne" alligevel :-)

    Muhahahahahaha :) 

    Åkepool11-10-19 12:08

  • ★★★0

    Den er ganske fin og spændende, men synes også den er lidt for overdrevet. Det er lidt ærgerligt, for den er supergodt produceret.

    Mere om realismen her: www.vulture.com/2014/10/ask-an-expert-juilliard-professor-whiplash.html

    Guldager11-10-19 14:21

  • ★★★0

    Den type film vil altid dissekeres ned til mindste detalje med musikeres briller, men det ændrer ikke ved filmens ‘overdrivelse’ har symbolsk værdi, men ikke på en måde som er ude af trit med virkeligheden. Deri ser jeg netop genialiteten.

    Virkeligheden afhænger af øjnene, der ser. 

    Babo11-10-19 16:02

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen