Brugeranmeldelse: eXistenZ (1999)

David Cronenberg har med "eXistenZ" lavet en medrivende og intelligent film med et dybt fascinerende univers.

David Cronenbergs underspillede og bizarre modstykke til Warchowski-søstrenes pompøse reality vs. virtual reality i den svulstige og tempofyldte "The Matrix" er begge på hver deres facon interessante værker indenfor genren. Mit hjerte ligger dog mest hos Cronenbergs film, der igen (ligesom det også var tilfældet med "Videodrome", "The Fly" og "Naked Lunch") drager nytte af hans fascination for blandingen af det organiske og det maskinelle, bedst illustreret i "Existenz" levende game-pods og et opfindsomt våben lavet af knogler med tænder som kugler.

I et ligeledes komplekst plot bliver Ted Pikol (Jude Law) under et seminar for Antenna Resarchs nyeste spil viklet ind i et større komplot, da opfinderen/programmøren Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) bliver udsat for et attentat. Sammen ender de med at flygte ind i spillet i håb om at finde løsningen på konspirationen bag, hvor både det konkurrerende firma, en oprørsgruppe og folk inden for egne rækker er mistænkte. Under missionen begynder Ted Pikol langsomt at miste orienteringen og bliver efterhånden mere og mere i tvivl om hans handlinger er hans egne, eller om det i virkeligheden er spillet, der styrer ham.

David Cronenberg har med "eXistenZ" lavet en medrivende og intelligent film med et dybt fascinerende univers, som alle burde give en chance og få set. Udover de to allerede nævnte skuespillere nydes der desuden godt af Willem Dafoe, Ian Holm, og Sarah Polley i mindre roller. 

"eXistenZ" har i øvrigt i mange år været at finde i en elendig (som i virkelig elendig) amerikansk Blu-ray-udgivelse, men bliver udgivet på ny i en engelsk udgivelse 21. maj med nyt ekstramateriale og forhåbentlig en opgradering på billedsiden. Alternativt kommer filmen også ud i Tyskland i en ny laber steelbook-version med et super fedt og nyt illustreret cover 8. juni.

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

eXistenZ (1999)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

eXistenZ (1999)

 • 3

  Jeg er helt enig med din facination for filmen og karakteren. Men den slår ikke Matrix, som i min bog ligger på 6/6. Selv den dag i dag, hvor jeg har set den nok 30-40 gange. 
  Men jeg har nu heller aldrig set de to som konkurrende film :)

  Men ja, jeg har altid været facineret af Cronenbergs biomekaniske visioner. Der er sgu noget dragende ved den slags makabre påfund, som han nærmest gør til noget seksuelt. Det er desværre længe siden vi har set noget af det fra hans hånd. Han måtte meget gerne gå tilbage til den stil igen.

  Nagash14-05-18 09:03

 • ★★★★0

  Filmenes setup minder om hinandens, men derudover to film med forskellige dagsordner. Jeg vil måske nok ikke kalde Existenz underspillet modstykke, men jeg forstår hvad der menes. Da jeg er vokset op med Matrix og stadig finder den helt fantastisk, foretrækker jeg klart den, hvis jeg skulle vælge. 

  Babo14-05-18 10:01

 • ★★★★1

  For mig er eXistenZ mere en slags opdateret Videodrome, fordi begge handler om teknologien, og hvordan den påvirker mennesket og samfundet. 

  Det er i øvrigt lidt skægt, hvor hurtigt de bliver forældede i deres udtryk. For en, der spillede videospil tilbage i 1990'erne, da eXistenZ kom ud, så var det nemt at genkende, når NPC'erne kører i loop og venter på, at man stiller der rigtige spørgsmål, før de reagerer. Mens jeg har oplevet flere unge, der er vokset op senere, hvor det netop er noget, der stikker i øjnene, fordi de ikke genkender det fra deres spil. 

  Langt værre er det selvfølgelig med Videodrome - selvom jeg nu egentligt synes, at den holder meget godt, hvis man blot "oversætter" dens påstande om kabel-tv og video til at handle om nettet i stedet. 

  thomsen14-05-18 12:56

 • ★★★★★0

  Jeg er vild med Cronenberg,og eXistenz er fantastisk. Den tåler flere gensyn. Det gør The Matrix ikke, som jeg synes bliver dårligere hver gang, jeg ser den. 

  Guldager14-05-18 20:01

 • ★★★★0

  Hvorfor så blive ved med at se den? :)

  Babo14-05-18 20:42

 • ★★★★★0

  Nu har jeg kun set den 3 gange :) - men gider nok heller ikke se den igen 

  Guldager14-05-18 21:13

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen