Forum - Forum-tråd: Asian Cinema

Asian Cinema

  • ★★★★★★2

    Det  blev lidt længere - så det blev en tråd for sig selv :)

    Mine anbefalinger kommer mest til at dreje sig om Hong Kong og Japan, hvilket også er de to væsentligste filmlande i Asian, når man taler om ældre film - udover Indien (og USSR). Og jeg ved ikke helt, hvad du definerer som ældre film, men jeg har taget udgangspunkt i film fra før 1980. Der er en tl;dr nederst :)

    Først lidt om de kinesisk-sprogede film (Taiwan, Kina og Hong Kong). Taiwan har ingen nævneværdig filmindustri før 1980 (eller også kender jeg ikke til den...), så ingenting om det land.

    Kina
    Jeg har set et par ældre kinesiske film, og jeg er ikke stor fan. Måske skyldes det, at de kun findes i ret dårlige udgaver, men det skyldes også, at de ikke er supergodt produceret. Jeg har købt et par fra en DVD-serie, der hedder The Chinese Film Classics Collection, men jeg kan se, de er ude af produktion...så det er ret svært at komme til at se 30'er-filmene.

    Men BFI har udgivet to af de største kinesiske film fra "de gamle dage": Spring In A Small Town og The Spring River Flows East. Begge er generelt betragtet som to af de bedste kinesiske film nogensinde. Jeg kunne ikke lide Spring In A Small Town - den er lowkey med et kedeligt kærlighedsplot.

    Til gengæld er The Spring River Flows East rigtig god. Den er lang - 190 minutter - men den kan godt måle sig med mange af de store amerikanske epics.

    Hong Kong
    Jeg ved faktisk kun noget om martial arts-delen af film fra Hong Kong. Det er selvfølgelig også det, landet var mest kendt for i 60'erne og 70'erne. Hong Kong spyttede de såkaldte Wuxia-film ud i de to årtier, og mange er meget samlebånds-agtige. Men der er også et par stykker, der stikker ud.

    En af de første wuxia-film er Come Drink With Me af King Hu. Det er en god historie, og det er god martial arts. King Hu har også lavet den episke A Touch of Zen, som er helt fantastisk - dog også omkring de 3 timer.

    Udover King Hu, så er det især Chia-Liang Liu og Cheh Chang, der står for de gode film - og en helvedes masser af andre film. De bedste af Changs film er Golden Swallow og Executioners From Shaolin, mens Chia-Liangs bedste film er The 36th Chamber of Shaolin, Heroes of the East og Shaolin Mantis. Mange af disse film er udgivet af Dragon Dynasty. Til sidst er der selvfølgelig også Jackie Chans Drunken Master, der bestemt også er værd at se.

    Japan
    Nu bliver det rigtig godt! Jeg elsker Japan som filmland. Jeg kommer ikke ind på Kurosawa, for ham er du i gang med - jeg vil blot nævne, at udover De Syv Samuraier, så er Red Beard min favorit af ham. Yasujiro Ozu kommer jeg heller ikke ind på - han er ellers en af de største japanske instruktører, men jeg har kun set to af hans film, som jeg ikke var begejstret for. Hans handler generelt om familiens funktion og dysfunktion.

    I tråd med martial arts fra Hong Kong, er der Lady Snowblood - en rigtig fed rape-and-revenge martial arts-film, som er en meget stor inspiration til Kill Bill. To'eren er ikke værd at se dog.

    Så er der også House fra 1977 - en absolut vanvittig film, som slet ikke kan beskrives. Det er helt absurd comedy horror.

    Woman in the Dunes er en surrealistik fortælling om en mand, der bliver fanget i et sandhul med en dame. Der er nogle vildt gode kameravinkler, og det er en rigtig spændende film.

    Children of Hiroshima er en hjerteskærende film om en kvinde, der kommer tilbage til Hiroshima efter bomben. Den er lavet som dokudrama, og den er på min top250-liste.

    Hvis du er til krigsfilm, så er der også den smukke The Burmese Harp. Utrolig rørende og smuk film.

    Fra 30'erne er der også en rørende film om slum og fattigdom, Humanity and Paper Ballons.

    Endnu en vanvittig film er Blind Beast om en mand og en kvinde, der er fanget i et bizart rum, hvor de langsomt driver hinanden til mere sadomachistiske udskejelser helt fantastisk og bizar film. Samme instruktør, Yasuzô Masumura, har også lavet Red Angel, som er endnu en barsk historie om en sygeplejerske under den anden krig mellem Kina og Japan i 30'erne.

    Masaki Kobayashi har lavet to af bedste japanske film overhovedet: den politiske samuraifilm Harakiri og den episke - dog 9 timer lange - The Human Condition. Især sidstnævnte er absolut suveræn og en 10/10. Den er meget lang, men delt ind i 3 afsnit, så den kan ses som tre film.

    Før den sidste del, vil jeg lige nævne fire spøgelseshistorier, som er en lidt speciel form for japanske film. De er ikke uhyggelige, men overnaturlige - og ganske gode: Kuroneko, Onibaba, Jigoku og Kwaidan. Det er de mest kendte af spøgelses/horror-filmene fra Japan. Jeg synes ikke, de er ligeså gode som de andre, men nævnes skulle de da lige :)

    Til sidst er der Kenji Mizoguchi, som er i den vestlige filmverden er lidt overset i forhold til Ozu og Kurosawa, og det er helt ufortjent. Hans stil er ekstrem kontrolleret og han har en suveræn sans for at opbygge scener. Han er ikke bange for at kritisere det japanske samfund, og der er masser af slagkraft i hans film. Han tager især kvindernes side i et meget matriarkalsk samfund. Hans bedste film er Ugetsu, Sansho the Bailiff, Life of O-Haru og Chikamatsu Monogatari. Men ud af de 13 film, jeg har set af ham, har jeg ikke set nogen dårlige.

    ----

    TL;DR

    Kina

    • The Spring River Flows East (1947), 8/10

    Hong Kong

    • Come Drink With Me (1966), 8/10
    • Golden Swallow (1968), 8/10
    • A Touch of Zen (1969), 9/10
    • Executioners From Shaolin (1977), 8/10
    • The 36th Chamber of Shaolin (1978), 8/10
    • Heroes of the East (1978), 8/10
    • Shaolin Mantis (1978), 8/10
    • Drunken Master (1978), 8/10

    Japan

    • Woman In The Dunes, Hiroshi Teshigahara, 1964, 9/10
    • Children Of Hiroshima, Kaneto Shindo, 1952, 9/10
    • Chikamatsu Monogatari, Kenji Mizoguchi, 1954, 9/10
    • The Life Of O-Haru, Kenji Mizoguchi, 1952, 9/10
    • Sansho The Bailiff, Kenji Mizoguchi, 1954, 9/10
    • Ugetsu, Kenji Mizoguchi, 1953, 9/10
    • The Burmese Harp, Kon Ichikawa, 1956, 9/10
    • Harakiri, Masaki Kobayashi, 1962, 9/10
    • The Human Condition, Masaki Kobayashi, 1959, 10/10
    • House, Nobuhiko Obayashi, 1977, 9/10
    • Humanity & Paper Ballons, Sadao Yamanaka, 1937, 9/10
    • Lady Snowblood, Toshiya Fujita, 1973, 8/10
    • Blind Beast, Yasuzô Masumura, 1969, 9/10
    • Red Angel, Yasuzô Masumura, 1966, 9/10

    Guldager28-04-18 22:59

  • 0

    Jeg føjer lige Blind Woman's Curse af Teruo Ishii til, som genremæssigt er lidt hen ad Lady Snowblood, men uden al den lirumlarum, som Tarantino senere gjorde til sit varemærke. Persongalleriet er fantastisk og nogle gange er der bare ren ekstase over flotte små idiosynkrasier.

    En af mine yndlingsfilm er dog The Naked Island af Kaneto Shindo. Den er lidt langsom og brutal i det, på sin vis lidt som Tarr, men mere melankolsk og varm end kold og trøstesløs.

    Min egen betagelse af japansk filmkunst er også næsten lige begyndt, så jeg kan desværre ikke føje andet til Guldagers liste. Men efter at have slubret Kuroneko og Onibaba i mig, har jeg sat Jigoku og Kwaidan på min liste over film jeg håber en dag at kunne få fat på. Hvis nogen har anbefalinger af japanske spøgelsesfilm, er jeg meget lydhør (selvom tråden er til Mikkel Abels...)

    Til de lister her, er det er altså virkelig ærgerligt, vi ikke har fået Antlion/Pecuchet med herover fra filmz...

    Muldgraver29-04-18 08:04

  • ★★★★★★0

    Til de lister her, er det er altså virkelig ærgerligt, vi ikke har fået Antlion/Pecuchet med herover fra filmz...

    Eller Ganji, som lavede en 365 dage med 365 japanske film-liste :)

    The Naked Island er også god - jeg kunne nævne flere gode film (nogen, jeg vil bedømme til 8/10), men skulle begrænse mig jo. Der er f.eks. Mikio Naruses When A Woman Ascend the Stairs, Floating Clouds og Late Chrysanthemums. Instruktøren bag Woman in the Dunes, Hiroshi Teshigahara, har også lavet Pitfall og The Face of Another, som begge er fremragende.

    Jeg har heller ikke nævnt to andre markante instruktører, Shohei Imamura og Nagisha Oshima, men det skyldes, at jeg ikke har set så meget, og det jeg har set, var jeg ikke begejstret for.

    Jeg havde faktisk tænkt mig at linke til en masse af de udgivelser jeg har - som hovedsageligt er fra BFI og Criterion - men langt de fleste er OOP og voldsomt dyre nu. Det ser ud til, jeg var hooked på japanske film på det rette tidspunkt :) - men Blind Woman's Curse er bestilt.

    Guldager29-04-18 11:14

  • ★★0

    Damn, jeg føler mig helt beæret! ;) 

    Jeg takker mange gange for anbefalingerne, det ser godt nok spændende ud! 
    Den eneste jeg har set af de nævnte er faktisk House, og ellers er jeg kun bekendt med Lady Snowblood og spøgelsesfilmene.

    Men jeg kan da mærke jeg skal skoles! Blind Beast lyder som noget ala In The Realm of Senses?

    Mikkel Abel29-04-18 11:24

  • ★★★★★★0

    Men jeg kan da mærke jeg skal skoles! Blind Beast lyder som noget ala In The Realm of Senses?

    Blind Beast er ikke så eksplicit, tror jeg. Jeg har ikke set In the Realm of the Senses dog. Og så tror jeg også, at Blind Beast er lidt mere eksperimentel. Prøv at lave en google image søgning på Blind Beast, så kan du se det rum, de fornøjer sig i...hvor væggene er beklædt med kæmpenæser, øre, bryster osv.

    Hvis du nu havde spurgt: "hvilke fem klassiske ikke-Kurosawafilm japanske film vil du anbefale?" - så ville jeg svare:

    • Ugetsu af Kenji Mizoguchi
    • Children of Hiroshima af Kaneto Shindo
    • Woman in the Dunes af Hiroshi Teshigahara
    • Lady Snowblood af Toshiya Fujita
    • The Human Condition af Masaki Kobayashi

    Det er måske lidt mere overskueligt med kun 5 anbefalinger :)

    Guldager29-04-18 11:45

  • ★★0

    Blind Beast er ikke så eksplicit, tror jeg. Jeg har ikke set In the Realm of the Senses dog. Og så tror jeg også, at Blind Beast er lidt mere eksperimentel. Prøv at lave en google image søgning på Blind Beast, så kan du se det rum, de fornøjer sig i...hvor væggene er beklædt med kæmpenæser, øre, bryster osv.

    Arh okay. Blind Beast ser vanvittig ud haha, men ja. Der er vist en verden til forskel mellem de to (har heller ikke selv set In the Realm of Senses).


    Men tak for de fem, det var nok mere overskueligt! ;) Jeg tror jeg starter med Lady Snowblood og Ugetsu.

    Mikkel Abel29-04-18 11:53

  • ★★★★★0

    Hvis du nu havde spurgt: "hvilke fem klassiske ikke-Kurosawafilm japanske film vil du anbefale?" - så ville jeg svare:

    • Ugetsu af Kenji Mizoguchi
    • Children of Hiroshima af Kaneto Shindo
    • Woman in the Dunes af Hiroshi Teshigahara
    • Lady Snowblood af Toshiya Fujita
    • The Human Condition af Masaki Kobayashi

    Det er måske lidt mere overskueligt med kun 5 anbefalinger :)

    Og for at gøre det lidt mere overkommeligt, er det måske nemmere at starte på Masaki Kobayashi med "Harakiri" end hele "The Human Condition" :)

    Kruse29-04-18 11:57

  • 0

    Eller Ganji, som lavede en 365 dage med 365 japanske film-liste :)

    The Naked Island er også god - jeg kunne nævne flere gode film (nogen, jeg vil bedømme til 8/10), men skulle begrænse mig jo.

    men Blind Woman's Curse er bestilt.

    Whoaw, det lyder som en god liste! Det må have været før min tid, desværre.

    Men jo flere nævnte, jo bedre, for man kan jo altid gå tilbage og finde tråden igen, når man er kommet igennem seneste portion. Det er bare så skønt med denne slags overvældelser, hvor man først ser den snarligt betrådte vej.

    Dette må så være Moovy.dks liste over japanske klassikere :)

    Jeg vil glæde mig til at høre, hvad du synes om Blind Woman's Curse :)

    Muldgraver29-04-18 15:52

  • ★★0

    Jeg synes da bare vi skal åbne op for tråden og gøre det til Moovys tråd om Asian Cinema, hvor der er anbefalinger til ALLE! ;)

    Jeg har nu fået gennemsøgt nettet for hvad der ellers er af spændende titler, udover jeres fede titler, og hvilke min pengepung bedst kunne holde til. Desværre er mange af de ældre film ret dyre, mens andre ikke er til at opstøve som region B, så det blev ikke til det helt vilde i denne omgang.

    Udover at have seks Kurosawa-film på vej har jeg bestilt Master of Cinema-udgaven af "Harakiri" (BD/DVD), som ser helt fantastisk ud. Derudover kan jeg se, at en del titler er at finde på Youtube; fx "Children of Hiroshima", "Women in the Dunes" og "Blind Beast". Om kvaliteten kan tilfredsstille har jeg dog min tvivl om.

    Har dog fået linet "Tokyo Story", "Ugetsu", "Godzilla" og "Tetsuo, the Iron Man" op som lån, så nu har jeg nogle klassiske titler at kaste mig ud i.

    Ellers er jeg brændt virkelig varm på "Lone Wolf and Cub"-serien, som dog koster en del. Var ved at købe "Shogun Assassin" som nødløsning, men udfra hvad jeg kunne læse mig til var dén det ikke værd (og vist med engelsk dub).




    Jeg synes også godt vi kan åbne op for post-80erne og dermed asiatisk nybølge (måske primært japansk?). Jeg har længe haft lyst til at kaste mig ud i Takeshi 'Beat' Kitanos filmografi. Har derfor bestilt "Hana-bi"/"Fireworks" (BD) og "Sonatine" (DVD). Hvad er jeres forhold til ham?

    Med i købet fik jeg også "Hard Boiled" og "In The Mood For Love". Dem har jeg ville se længe!

    Mikkel Abel29-04-18 18:14

  • ★★★★★0

    Med i købet fik jeg også "Hard Boiled" og "In The Mood For Love". Dem har jeg ville se længe!

    Det er også helt forrygende film! :)

    Kruse29-04-18 19:28

  • ★★★★0

    Jeg kan godt ændre navnet på tråden, hvis der er stemning for det :)

    chandler7529-04-18 20:03

  • ★★0

    Jeg kan godt ændre navnet på tråden, hvis der er stemning for det :)

    Jeg stemmer for - omend Guldagers initiativ er mere end værdsat. ;)

    Det er også helt forrygende film! :)

    Godt at høre - de er jo også "must see"-materiale. Med "Hard Boiled" er jeg rimelig sikker på hvad jeg har i vente, men "In the Mood For Love" er jeg enormt spændt på. Ved ikke det store om den, udover jeg har set en håndfuld stillbilleder med fantastiske flotte farver. 

    Mikkel Abel29-04-18 20:12

  • ★★★★★★0

    Det er også helt forrygende film! :)

    Jeg er helt enig med Kruse. Begge virkelig gode film, på hver deres måde.

    T. Nielsen29-04-18 20:13

  • 0

    Tetsuo, the Iron Man

    Uff, den er helt vanvittig - jeg glæder mig til den skal drøftes!

    ---

    Hvis du gerne vil åbne op for 80'erne og frem, må jeg være den første til at anbefale Café Lumière af Hou Hsiao-hsien. Overdådig film, som jeg dog er usikker på, om har fået et ordentligt transfer. Den er dog bestemt værd at se på DVD, selvom kvaliteten ikke er den bedste.

    Muldgraver29-04-18 21:21

  • ★★0

    Uff, den er helt vanvittig - jeg glæder mig til den skal drøftes!

    Glæder mig! Toeren skulle eftersigende også være en gedigen omgang?

    Og spændende med "Cafe Lumiere". Aldrig hørt om den, men den ryger da straks på den hurtigt voksende liste! :) 

    Mikkel Abel29-04-18 21:51

  • ★★★★★★0

    Jeg kan godt ændre navnet på tråden, hvis der er stemning for det :)

    Bare ændr navn til Asian Cinema :)

    Guldager29-04-18 21:53

  • ★★★★★0

    Af en eller anden grund, så er Indien sjældent et land man tænker på, når man snakker om asiatiske film, selvom at landet afgjort er en del af asien. I den forbindelse bør man jo så afgjort nævne Satyajit Ray, som er en af de helt store filmskabere. Apu-trilogien ("Pather Panchali", "Aparajito", "Apur Sansar") er helt fantastisk og "The Music Room" er også ret fremragende.

    Kruse29-04-18 23:29

  • ★★★★★★0

    Af de klassike indiske instruktører er der Satyajit Ray oog Ritwik Ghatak. Ghatak laver meget kedelige film, synes jeg...Ray er fantastisk.

    Men det er ret svært at finde ud af hvilke nye indiske film, der er gode. IMDB er ikke så god en guideline her. 3 Idiots er dog en ganske god film (med et forfærdelig musiknummer), men ellers er historien rigtig god.

    Guldager30-04-18 10:55

  • ★★0

    Ja egentlig spændende med indisk cinema. Det er ikke noget jeg nogensinde rigtigt har overvejet at kaste mig ud i; nok baseret på noget fordom om, at jeg ville finde det kedeligt og ikke ville ane hvor jeg skulle starte, udover Ray. 

    Jeg brænder helt sikkert mest for Japan og Sydkorea. Har Nordkorea egentlig en scene man nogensinde har hørt om eller er det bare ren propaganda?

    Mikkel Abel30-04-18 12:10

  • ★★★★★0

    Dejligt med en ny tråd hvor man kan finde ny inspiration til samlingen. Bortset fra Akira Kurosawa er min viden om film fra Asien før 1980 ikke særlig imponerende, så jeg vil klart bruge tråden som et vink med en vognstang om at komme igang på den front. :) 

    Jeg synes da bare vi skal åbne op for tråden og gøre det til Moovys tråd om Asian Cinema, hvor der er anbefalinger til ALLE! ;)

    Jeg synes også godt vi kan åbne op for post-80erne og dermed asiatisk nybølge (måske primært japansk?). Jeg har længe haft lyst til at kaste mig ud i Takeshi 'Beat' Kitanos filmografi. Har derfor bestilt "Hana-bi"/"Fireworks" (BD) og "Sonatine" (DVD). Hvad er jeres forhold til ham?

    Takeshi Kitano er en af mine yndlings-instruktører og jeg har derfor gjort mit bedste for at få samlet alle hans film. Der er dog et par stykker jeg indtil videre har måttet opgive, da de kun er udgivet i Japan. Men heldigvis er langt de fleste af Takeshis film tilgængelige,  ikke mindst takket være det nye engelske label Third Window Films, der har udgivet 6 af hans værker på BD  :

    • A Scene At The Sea 
    • Getting Any 
    • Kids Return 
    • Hana-Bi
    • Kikujiro 
    • Dolls 

    Grunden til at jeg lige fremhæver disse udgivelser er, udover at være virkelig flotte udgivelser, at de også viser hvor alsidig en instruktør Takeshi Kitano er. Ofte er Kitano blevet forbundet med en instruktør, der primært kun laver hardcore gangsterfilm tilsat en omgang kulørt og eller kulsort humor, hvilket film som "Violent Cop", "Boiling Point", "Sonatine", "Hana-bi" og "Brother" er gode eksempler på. Men Kitanos baggrund ligger egentligt i stand-up og teater komik og sketchshows, og derudover er hans meditative interesse for kunst bredt favnende, hvilket i allerhøjeste grad kommer til udtryk i de 6 nævnte film.

    "A Scene At The Sea" er nærmest en stumfilm om et forelsket ungt par og især mandens fascination af surfer miljøet og havets eventyrlige bølger som kontrast til en kedelig og trist hverdag. "Getting Any" er en absurd morsom sex-komedie, "Kids Return" og "Kikujiro" to coming-of-age drama komedier og "Dolls" det tætteste man kommer på blandingen af et stort kunstværk og en episk kærlighedshistorie, hvor Kitano folder den helt store og smukke farvepalette ud. Det er en utrolig smuk og rørende film.

    Derudover har han også den herlige samurai film "Zatoichi" og den rablende vanvittige metafilm "Takeshis" på cv'et, som også begge får de varmeste anbefalinger. "Takeshis" er i øvrigt første del af en meta-trilogi, men desværre er kun første del udgivet i Europa. Den kan dog sagtens ses som en selvstændig film.

    Senest er Kitano vendt tilbage til gangstergenren med den grav alvorlige  "Outrage" trilogi. Her har jeg kun set de to første film og de er såmænd ganske udmærket lavet dog med den væsentlige forskel fra tidligere værker, at humoren er helt elimineret. Det er på den ene side interessant, at Kitano går lidt nye veje, men det hele bliver dog lidt tungt at danse med i part 2 "Beyond Outrage". Så jeg er ikke udpræget fan af den stil og tone Kitano benytter her.

    Jeg kan langt bedre lide den mere humoristiske og surrealustiske tilgang til genren, som Kitano benyttede sig af tidligere, hvilket også var med til at forstærke de temaer han søgte at beskrive, så som dekonstruktion af macho manden og det patriarkalske samfund, som især huserer i Yakuza miljøet.

    En lille sjov detalje angående "Brother" er i øvrigt, at det er første og sidste gang Kitano instruerede en film i USA. Så vidt jeg husker fra den medfølgende dokumentar, var Kitano svært utilfreds med arbejdsrytmen og den megen ventetid, hvilket i sidste ende betød, at han efterfølgende ikke havde lyst til at lave flere film i USA. 

    Undtagen "Sonatine", "Brother" og "Takeshis", kan alle de andre nævnte film fås på BD.  :) 

    NightHawk30-04-18 18:37

  • ★★★★★★0

    Jeg har kun set to Kitani-film, Zaitochi og Hana-Bi, og dem kunne jeg ikke lide. Så jeg tror, jeg giver op på ham.

    Mit take på asiatiske film efter 1980:

    Kina

    Jeg har set et par af Jia Zhangkes film, og dem er jeg ikke helt begejstret for. Det er realistiske små historier, men det er også lidt for drævende.

    Man kommer selvfølgelig heller ikke uden om Zhang Yimou, som står bag House of Flying Daggers og Hero. Hero er en personlig top20-favorti, men hans tidligere film er også fine omend ikke helt så æstetiske og virkningsfulde.

    Der er dog to film, jeg vil fremhæve: Farewell, My Concubine af Chen Kaige. Det er en afsindig episk historie om Kinas store omvæltninger i det 20. århundrede. Den er ambitiøs og stor - og på min top250-liste.

    Den anden er den ekstremt barske City of Life and Death af Chuan Lu - den handler om japanernes ekstreme og uhyggelige massakre Nanjing. 10/10 til den.

    Hong Kong

    Jeg har mest gjort mig i martial arts film her også. Der er selvfølgelig Wong Kar Wai, men udover In The Mood For Love, så er jeg ikke stor fan. Jeg har ikke set nok John Woo til at udtale mig om ham. Chia-Liang Liu laver også martial arts film i 80'erne, og her er den bedste Legendary Weapons of China.

    Der er dog en enkelt instruktør, jeg vil fremhæve: Godfrey Ho - han har lavet nogle af de absolut dårligste martial arts film overhovedet - ingen historie, tilfældige ninjaer, genbrugte klip og stjålet musik. Jeg aner ikke hvorfor, jeg har set så mange af hans film...

    Sydkorea

    Man kommer ikke uden om Chan-Wook Park, og ham vil jeg ikke sige noget om. I stedet vil jeg fremhæve to film: Poetry af Lee Chang-Dong og Spring, Summer, Autumn, Winter...Spring af Kim Ki-Duk. Poetry er en smuk film om en kvinde, der kæmper med alzheimers og begynder at interessere sig for poesi. Den undgår det overdramatiske og er i stedet meget menneskelige. Spring, Summer, Autumn, Winter...Spring er en mediterende, rolig og afsindig smuk film. En af de bedste nogensinde.

    Japan

    Udover Studio Ghibli, som kun har lavet to dårlige film, så vil jeg gerne slå et slag for Makoto Shinkai. Han er den absolut bedste animations-instruktør i Japan udover Hayao Miyazaki. Se alle hans film...ingen er dårlige, de spænder fra rigtig gode til suveræne. Your Name og 5 Centimeters Per Second er de bedste. Mamoru Hosoda er ikke helt på højde på med Shinkai, men han laver generelt også skidegode film. Wolf Children er hans bedste.

    Animationen fra 2016, A Silent Voice, er også helt fantastisk.

    Den sidste japanske instruktør jeg vil nævne, er Sion Sono. Han er en vaskeægte ener. Fra den 3 timer lange vanvittige Love Exposure til filmen om en dræbende paryk, Exte, laver han film med meget anderledes historier. Det er værd at bruge tid på ham også. 

    TL;DR

    5 anbefalinger til ikke-Ghibli fjernøstlige film efter 1980:

    • Farewell, My Concubine
    • City of Life and Death
    • Spring, Summer, Autumn, Winter...Spring
    • 5 Centimeters Per Second
    • A Silent Voice

    Guldager30-04-18 20:24

  • ★★1

    Tak for en fremrangende gennemgang af Takeshi Kitano, Nighthawk! Det lyder saftsusme rigtig godt alt sammen og jeg glæder mig til at komme igang med ham. :)

    Jeg har nemlig også kigget på hans andre titler, som du nævner, og de ser alle virkelig interessante ud. Jeg vurderede, at jeg som udgangspunkt var mest interesseret i hans gangsterfilm og starter derfor der. Har bestilt "Hana-bi"-udgivelse fra netop Third Window Films, hvor jeg også lurede på de andre udgivelser. Men jeg starter ud med voldsfilmene og så vil jeg efterfølgende få hentet de andre hjem løbende.

    Smider du en rating af filmene?



    Jeg er selv i gang med at udarbejde et mindre (læs: større) pensum for asiatiske film jeg gerne vil igennem, fordelt på forskellige kategorier, så jeg rigtig kan blive skolet. Lige nu strækker årerne sig fra 1947 til 2016 og det bliver absolut mest japansk, mens der også er en god slat fra Hong Kong.

    Mikkel Abel30-04-18 20:33

  • ★★★★★1

    Hæy, Love Exposure er da 4 timer lang! Selvom det kun føles som halvanden time =)

    David Lund30-04-18 20:39

  • ★★★★★0

    Jeg har kun set to Kitani-film, Zaitochi og Hana-Bi, og dem kunne jeg ikke lide. Så jeg tror, jeg giver op på ham.

    Du kan jo prøve at se "A Scene At The Sea", "Kikujiro" og "Dolls". Jeg tror der er en bedre chance for, at du vil kunne lide de tre film. :)

    NightHawk30-04-18 20:42

  • ★★0

    Tak for flere anbefalinger, Guldager. Der er sgu nok at kaste sig ud i.

    På min kommende odyssé kommer jeg i første omgang til, at bevidst gå uden om Sydkorea (med få undtagelser), J-horror og så de mere ekstreme profiler såsom Miike og Sono. Lige nu er det andre årtier og genrer der trækker, og J-horror, Takashi Miike og Sydkorea er jeg okay bekendt med for nu (har dog stadigvæk Kim-Ki Duk til gode, så muligt han får plads). Sion Sono har jeg heller aldrig set noget med, men han kræver vist sit helt eget kapitel. :)

    Men spændende med animefilmene. Har set "Your Name", som er fremragende, og kigget på "5 Centimeters Per Second". Men generelt er der jo nok at tage fat på med animefilmene, som jeg helt sikkert også skal have set en del af.

    Mikkel Abel30-04-18 20:51

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen