Forum - Forum-tråd: Brugeranmeldelse: Die Hard (1988)

Brugeranmeldelse: Die Hard (1988)

 • 1

  For 30 år siden, udkom Die Hard, og siden hen, har et utal af actionfilm forsøgt at kopiere formlen, til måske verdens bedste actionfilm...

  Men for 30 år siden, var det ikke en film, som mange havde store forventninger til. Stjerner såsom Sylvester Stallone, Harrison Ford, Robert De Niro, Charles Bronson, Nick Nolte, Mel Gibson, Richard Gere, Don Johnson og Burt Reynolds, sagde ifølge rygterne, alle nej til rollen som John McClane. Selv instruktøren, John McTiernan, takkede faktisk først nej... 

  Filmen foregår i Los Angeles, til den årlige julefest hos et stort firma, hvor John McClane er på besøg, for at besøge sin kone, som han er vel på vej imod en seperation med. Hun er flyttet til L.A., hvor han er blevet i New York, for at bevare sit job som politimand. En konflikt som blusser op meget hurtigt i filmen, men hurtigt fordufter igen, da tyske terrorister/bankrøvere indtager den årlige julefest, og holder alle gæsterne som gidsler. Dog ikke en vis Mr. McClane. 

  Selv 30 år efter, holder filmen stadig 100%. Bruce Willis, er til trods for, at han ikke var i nærheden af at være producernes darling til rollen, en helt igennem perfekt casting. John McClane er ham, og omvendt. Nogle skuespillere får roller, hvor de simpelthen bare ejer den. Såsom Mel Gibson eget skøre sind, nok også gjorde Martin Riggs, i Dødbringende Våben, til en unik karakter. Og så er "Yippie-kay-yay motherf***er" også en ide fra Bruce Willis selv. En ide han aldrig troede ville blive taget alvorligt. Nu er den legendarisk. 
  Ydermere er det Alan Rickmans debut i en fuldlængde film, og det mærker man på ingen måde, da han vel er en af de bedste og mest bemærkelsesværdige skurke, stadig den dag i dag? Dele af denne karakter, primært arrogancen, synes også at kunne ses i dele af Professor Snape, fra Harry Potter. 
  Netop at de to skuespillere er så stor en del af filmen, ses også meget tydeligt i scenen hvor McClane møder Hans Gruber. En scene som ikke var øvet på forhånd.

  Man kunne blive ved ift. castingen, manuskriptet osv., men filmen var en ren lottokupon på mange måder, som bare gik rent hjem, hele vejen. Filmen forstår at have den helt rette balance ift. tempo, klipning, samt de korte passager af følelser, der lige skal være, for at få vores helt endnu mere i øjenhøjde med os (Eks: scenen på toilettet hvor John McClanes fortæller Powell, at han måske ikke klarer den). John McClane var nemlig en af de første hverdagshelte. Den ufrivillige helt, som vi senere har set et utal af eksempler på - tydeligst i Olympus Has Fallen (og White House Down), som klip for klip, nærmest har "taget" fra Die Hard, og så er den nye Skyscraper med Dwayne Johnson.

  Die Hard er film som vi sjældent ser dem i dag. Vores helte skal helst have kapper, masker, overdimensionelle muskler, komme fra rummet, flyve på insekter eller fyre store stråler af, ud af deres dragter. 


  John McClane var bare det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt. En politimand, som egentlig har fri. En mand som kommer for at klinke skårene med sin kone, og som pludselig finder sig selv midt i suppedasen. Han er ikke sejere end den normale mand på gaden, udover han er politimand, og netop dét, får os alle til at tænke, at vi også havde taget vores undertrøje på, og nedlagt 12 tyskere, for blot at score konen igen, lige efter en skænderi. Netop dén følelse kan Die Hard give dig en snært af  -> "det ku' jeg da også... Måske". Noget film ikke magter specielt godt i dag, hvor vores helte ofte laver endnu mere urealistiske ting, som at kaste sig ud fra højehuse iført en brandslange... ;)  

  Og er det verdens bedste actionsfilm? Jeg kan ikke komme på nogen, mere helstøbte actionfilm, med så gode karakterer, stram historie og fantastisk action. 

  6/6

  Gladiator21-07-18 16:12

 • ★★★0

  Jeg elsker også setuppet til at han ender med at rende i bare tær'er med henblik på samtalen ombord på flyet, intet er overladt til tilfældighederne.

  Elwood21-07-18 16:35

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen