Forum - Forum-tråd: Brunos tegneseriefilmatiseringer

Brunos tegneseriefilmatiseringer

  • ★★★★★★3

    Jeg vil snakke lidt om tegneseriefilmatiseringer, som IKKE er superheltefilm. I dag sættes en tegneseriefilmatisering ofte lig med en superheltefilm, men der er virkelig mange film derude, hvor det ikke er tilfældet.

    For at gøre emnet lidt mere overskueligt, skelner jeg ikke mellem manga og vestlige tegneserier, men kategoriserer det hele som tegneserier. Jeg skelner heller ikke mellem såkaldte single issues og graphic novels, da jeg selv opfatter dem som tegneserier, og ikke selv har behov for at gøre et nummer ud af formatet, de bliver præsenteret i. Jeg har dog valgt at frasortere tegneseriestriber, dem som man typisk vil kunne finde i aviser (jeg kan dog ikke helt udelukke, at en enkelt eller to dukker op, fordi jeg er uopmærksom).

    Samtidig betragter jeg alt hvad der ligger under DC og Marvel som superheltetegneserier, hvis figurerne eksisterer i samme univers som Superman, Batman, Spider-Man osv. Det vil sige at en figur som Howard the Duck falder under superheltekategorien, da han både i tegneserieform og i MCU eksisterer i samme univers som nogle af de ovenstående eksempler.

    I første omgang holder jeg mig til live-action, men det kan være at jeg smider animation oveni hatten, hvis tråden bliver ved med at leve. Jeg holder mig også fra tv-serier, da jeg slet ikke ser serier nok, til at kunne være med her.

    Som skrevet ovenfor, er der VIRKELIG mange tegneseriefilmatiseringer derude, det lader bl.a. til at Spanien og Italien har gjort et stort nummer ud af at filmatisere deres, det samme har Japan selvfølgelig.

    Det der gør denne "kategori" interessant er, at i modsætning til superheltetegneserier, især de amerikanske, hvor man ofte står med 40-50-80 års udgivelser, som skal "koges ned" til noget, som helst skal tilfredsstille så mange som overhovedet muligt, er det mere normalt at de film, som jeg vil snakke om her, er baseret på en enkelt historie, eller et såkaldt limited run.

    Jeg starter med en af mine favoritter, hvor jeg også har læst tegneserieudgaven.

    La vie d'Adèle (2013)

    En film som jeg har haft oppe nogle gange på det sidste, i forbindelse med diverse toplister og det er en film, som jeg er meget glad for, ikke mindst fordi den helt perfekt fanger det første kys mellem to mennesker, alt den usikkerhed og spænding der ligger en forholdsvis lille gestus, der betyder så meget.

    Jeg læste tegneserien efter jeg så filmen og de to er ikke 1:1, men jeg vil sige at 2/3 af tegneserien er utroligt tæt på filmen, dog med lidt andre temaer i fokus, bl.a. at de to møder mere åbenlys homofobi. Den sidste del af tegneserien er dog på alle måder meget mere hård at komme igennem.

    Hvor man i filmen bliver udsat for et virkelig hårdt brud mellem de to hovedpersoner og at de ender et nogenlunde godt sted efter, dog ikke sammen igen, bliver man i tegneserien udsat for et brud, at de to finder sammen igen og lige da de gør, ryger Clementine (Adèle i filmen) på hospitalet. Det viser sig at hun har problemer med hjertet og ender med at dø.

    Zero Cool30-11-20 17:29

  • ★★★★2

    Fedt Bruno - glæder mig til at læse :)

    chandler7530-11-20 17:42

  • 1

    Jeg tror der er mange som glemmer at Adéle er baseret på en tegneserie. Jeg var heller ikke selv klar over det da den udkom, da jeg ikke kendte til den. Det viser dog meget godt at tegneserier kan være meget andet end blot Marvel og DCs superheltemiljø eller i det hele taget superhelte. Det er i øvrigt en god film med præstationer. 

    Whispering Horse30-11-20 19:28

  • ★★★★★★0

    Lad os nappe en til, før jeg hopper i seng:

    Kingsman: The Secret Service (2014)

    Filmen er de fleste nok bekendt med, da den var et ret stort hit i biografen og der er vist stadig en treer på trapperne. Vi er i en noget andet genre end ovenstående og både tegneserien og filmen er et spin på James Bond-agtige spionhistorier. Det kommer nok heller ikke som en stor overraskelse, at den er baseret på en tegneserie. Gadgets, babes, fæle skurke og en lidt socialrealisme, for at gøre det lidt anderledes.

    Tegneserien er skrevet af Mark Millar, en tegneserieforfatter fra Skotland, der har været noget omkring. I dette tilfælde, er forfatteren nok mere interessant end en sammenligning mellem de to versioner af historien, fordi i bund og grund, er der ikke supermeget forskel på tegneserien og filmen. Jeg har ikke stærke følelser, når det kommer til om jeg foretrækker den ene version frem for den anden - der er visse aspekter der er skruet lidt på, nogle er bedre, andre er dårligere, men det er småting, efter min mening.

    Jeg kommer ikke udenom at tale lidt superhelte i denne omgang. Millar står bl.a. bag Wanted og Kick-Ass, hvilket sammen med denne filmserie nok er hvad han er bedst kendt for, når det kommer til filmens verden. Dog er hans indflydelse en del større end dét, da han er en af medskaberne af Marvels såkaldte Ultimate univers. Ultimate universet blev skabt for små 20 år siden og var et mere "realistisk" bud på Marvels superhelte. Det univers er på mange måder grundstenen for det MCU som vi kender i dag og Millar er manden der fik Fury at ligne Sam Jackson, hvilket så gjorde at Sam Jackson var oplagt til at spille rollen i filmene. Dertil kommer, at Captain America: Civil War, Josh Tranks Fantastic Four og Logan alle er enten fortolkninger eller direkte indspilninger af Millars historier.

    Så nok ikke en stor overraskelse at Kingsman stammer fra en tegneserie, men det er nok de færreste udenfor tegneseriekredse, der ved hvor stor en indflydelse Millar har haft gennem tiden. Hans eget tegneserieunivers, Millarworld, blev købt af Netflix i 2017, men mig bekendt er der ikke kommet film eller tv-serier ud af det materiale, som Millar har skabt efterfølgende.

    Zero Cool30-11-20 23:10

  • ★★0

    Jeg er ikke tegneserielæser men kommer til at følge med her alligevel, da jeg er en sucker for origin stories

    HelmerJ 1-12-20 08:42

  • ★★★★★★0

    Kingsman. Kender desværre ikke tegneserieforlaget, men jeg var rimeligt underholdt af første del - men havde også forventet en del af instruktøren, Matthew Vaughn, som havde bevist potentialet i Kick-Ass - og især i X-Men: First Class (efter min mening det bedste der er lavet i det univers).

    Kingsman: The Golden Circle var til gengæld en stor skuffelse - humoren tippede så meget at filmen mere virkede som en parodi på den første.

    Wayne 1-12-20 09:15

  • ★★★★0

    Jeg lurer også lige med.

    Åkepool 1-12-20 09:22

  • ★★★★★★0

    Jeg lurer også lige med.

    Ditto!

    T. Nielsen 1-12-20 10:28

  • ★★★★★★0

    Vi tager endnu et hop, ikke kun i genre men også i kvalitet:

    The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

    De fleste kender sikkert også denne, da den også blev slået stort op i sin tid og trods de dårlige anmeldelser, kom den vist alligevel ud på den anden side med et lille overskud, hvilket sikkert er blevet større med dvd-salget efterfølgende.

    Endnu en gang læste jeg først tegneserien, efter jeg så filmen og det var nok meget godt. Selv i dag, vil jeg nok ikke sige nej til at gense filmen, selvom den har masser af svagheder, ikke mindst en del virkelig tarvelige CGI-sekvenser.

    Filmen har dog et ret ildelugtende eftermæle. Ikke nok med at den fik overvejende dårlige anmeldelser, så var den hadet af fans af tegneserien og endnu værre, hadet i en grad af forfatteren bag tegneserien, Alan Moore, i en sådan grad, at han ikke længere ville have noget med Hollywood at gøre, hvilket er årsagen til at han ikke er krediteret på Watchmen og V for Vendetta bl.a. Det var også filmen som fik Sean Connery til at gå på pension og Stephen Norrington har ikke instrueret en film siden.

    Sammenligner man filmen og den specifikke historie som den er baseret på, første bog i serien, er det let at få øje på, hvorfor både fans og Moore blev sure. Moores skriverier er superdetaljeret - jeg husker at andre tegneserieforfattere og nogle af hans tegnere har fortalt, at han går så meget i detaljer, at selv typen af græs der skal bruges i et specifikt panel, bliver beskrevet i hans manuskripter. Det udfordrer også læseren og jeg har langtfra fanget alt hvad der er at fange i præcis denne serie, fordi jeg ikke er supermeget inde i den klassiske litteratur, som Moore har baseret sin historie på.

    Man kan sige, at manuskriptforfatteren i bedste fald har taget måske dele af skelettet fra den første bog i serien og har brugt den som udgangspunkt til filmens historie. Der er tilføjet et par figurer, som ikke optræder i tegneserien, ikke at det nødvendigvis er en dårlig ting, men alt nerve fra tegneserien er fjernet. Et eksempel er, at da Mina Harker finder Alan Quatermain i tegneserien, befinder han sig i en opiumhule og er stort set ikke ved bevidsthed, men formår alligevel at redde Mina fra at blive voldtaget og slået ihjel (eller slået ihjel og derefter voldtaget).

    Moores univers er så voldsomt meget mørkere og er slet ikke familievenligt. Ser man nøgternt på det, kunne man fristes til at tro, at manden var dybt racistisk og det der er værre, men hvad han gør specifikt med LXG (som filmen så smart kaldes), er at han ikke forsøger at ændre på litteraturen fra dengang, eller hvor grum verden faktisk var, men benytter alle de negative aspekter man kan pege på i dag, til at lave en historie som på mange måder passer præcis ind i den tid, hvor de originale værker blev skrevet.

    Ligesom i filmen, viser skurken sig at være Moriarty, dog i samarbejde med Fu Manchu.

    I modsætning til forfattere som Millar og Garth Ennis (The Boys), som kan virke lidt som nogle 14-årige edgelords, når det kommer til vold, sex, stoffer osv. i deres tegneserier, er Moore langt mere velovervejet i sine skriverier. Det er ikke nødvendigvis sjov eller behagelig læsning, men det er meningen at man ikke nødvendigvis skal føle sig godt tilpas, selvom jeg vil sige, at jeg klukkede lidt første gang jeg læste...

    .. bog 2 af tegneserien, hvor den usynlige mand bliver voldtaget til døde af Mr. Hyde.

    En lille, sjov detalje ved tegneserien er, at Kevin O'Neill som har tegnet den var i årevis bandlyst til USA. Hans streg var så offensive i følge amerikanerne, at hans tegneserier ikke fik lov til at udkomme.

    Zero Cool 1-12-20 10:59

  • ★★★★★★0

    Vi tager endnu et hop, ikke kun i genre men også i kvalitet:

    The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

    De fleste kender sikkert også denne, da den også blev slået stort op i sin tid og trods de dårlige anmeldelser, kom den vist alligevel ud på den anden side med et lille overskud, hvilket sikkert er blevet større med dvd-salget efterfølgende.

    Endnu en gang læste jeg først tegneserien, efter jeg så filmen og det var nok meget godt. Selv i dag, vil jeg nok ikke sige nej til at gense filmen, selvom den har masser af svagheder, ikke mindst en del virkelig tarvelige CGI-sekvenser.

    Filmen har dog et ret ildelugtende eftermæle. Ikke nok med at den fik overvejende dårlige anmeldelser, så var den hadet af fans af tegneserien og endnu værre, hadet i en grad af forfatteren bag tegneserien, Alan Moore, i en sådan grad, at han ikke længere ville have noget med Hollywood at gøre, hvilket er årsagen til at han ikke er krediteret på Watchmen og V for Vendetta bl.a. Det var også filmen som fik Sean Connery til at gå på pension og Stephen Norrington har ikke instrueret en film siden.

    Sammenligner man filmen og den specifikke historie som den er baseret på, første bog i serien, er det let at få øje på, hvorfor både fans og Moore blev sure. Moores skriverier er superdetaljeret - jeg husker at andre tegneserieforfattere og nogle af hans tegnere har fortalt, at han går så meget i detaljer, at selv typen af græs der skal bruges i et specifikt panel, bliver beskrevet i hans manuskripter. Det udfordrer også læseren og jeg har langtfra fanget alt hvad der er at fange i præcis denne serie, fordi jeg ikke er supermeget inde i den klassiske litteratur, som Moore har baseret sin historie på.

    Man kan sige, at manuskriptforfatteren i bedste fald har taget måske dele af skelettet fra den første bog i serien og har brugt den som udgangspunkt til filmens historie. Der er tilføjet et par figurer, som ikke optræder i tegneserien, ikke at det nødvendigvis er en dårlig ting, men alt nerve fra tegneserien er fjernet. Et eksempel er, at da Mina Harker finder Alan Quatermain i tegneserien, befinder han sig i en opiumhule og er stort set ikke ved bevidsthed, men formår alligevel at redde Mina fra at blive voldtaget og slået ihjel (eller slået ihjel og derefter voldtaget).

    Moores univers er så voldsomt meget mørkere og er slet ikke familievenligt. Ser man nøgternt på det, kunne man fristes til at tro, at manden var dybt racistisk og det der er værre, men hvad han gør specifikt med LXG (som filmen så smart kaldes), er at han ikke forsøger at ændre på litteraturen fra dengang, eller hvor grum verden faktisk var, men benytter alle de negative aspekter man kan pege på i dag, til at lave en historie som på mange måder passer præcis ind i den tid, hvor de originale værker blev skrevet.

    Ligesom i filmen, viser skurken sig at være Moriarty, i samarbejde med Fu Manchu.

    I modsætning til forfattere som Millar og Garth Ennis (The Boys), som kan virke lidt som nogle 14-årige edgelords, når det kommer til vold, sex, stoffer osv. i deres tegneserier, er Moore langt mere velovervejet i sine skriverier. Det er ikke nødvendigvis sjov eller behagelig læsning, men det er meningen at man ikke nødvendigvis skal føle sig godt tilpas, selvom jeg vil sige, at jeg klukkede lidt første gang jeg læste...

    .. bog 2 af tegneserien, hvor den usynlige mand bliver voldtaget til døde af Mr. Hyde.

    En lille, sjov detalje ved tegneserien er, at Kevin O'Neill som har tegnet den var i årevis bandlyst til USA. Hans streg var så offensive i følge amerikanerne, at hans tegneserier ikke fik lov til at udkomme.

    Jeg læste engang at, var det Tom Sawyer, kun var tilføjet pga det amerikanske publikum? 

    T. Nielsen 1-12-20 11:04

  • ★★★★★★0

    Jeg læste engang at, var det Tom Sawyer, kun var tilføjet pga det amerikanske publikum? 

    Jeg ved ikke om det er rigtigt, men det giver meget god mening. Mig bekendt, optræder han aldrig i nogle af tegneserierne. Dorian Gray optræder heller ikke i den første og anden bog, men jeg kan ikke huske om han dukker op efterfølgende.

    Zero Cool 1-12-20 11:09

  • ★★★★★★0

    Vi tager endnu et hop, ikke kun i genre men også i kvalitet:

    The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

    De fleste kender sikkert også denne, da den også blev slået stort op i sin tid og trods de dårlige anmeldelser, kom den vist alligevel ud på den anden side med et lille overskud, hvilket sikkert er blevet større med dvd-salget efterfølgende.

    Endnu en gang læste jeg først tegneserien, efter jeg så filmen og det var nok meget godt. Selv i dag, vil jeg nok ikke sige nej til at gense filmen, selvom den har masser af svagheder, ikke mindst en del virkelig tarvelige CGI-sekvenser.

    Filmen har dog et ret ildelugtende eftermæle. Ikke nok med at den fik overvejende dårlige anmeldelser, så var den hadet af fans af tegneserien og endnu værre, hadet i en grad af forfatteren bag tegneserien, Alan Moore, i en sådan grad, at han ikke længere ville have noget med Hollywood at gøre, hvilket er årsagen til at han ikke er krediteret på Watchmen og V for Vendetta bl.a. Det var også filmen som fik Sean Connery til at gå på pension og Stephen Norrington har ikke instrueret en film siden.

    Sammenligner man filmen og den specifikke historie som den er baseret på, første bog i serien, er det let at få øje på, hvorfor både fans og Moore blev sure. Moores skriverier er superdetaljeret - jeg husker at andre tegneserieforfattere og nogle af hans tegnere har fortalt, at han går så meget i detaljer, at selv typen af græs der skal bruges i et specifikt panel, bliver beskrevet i hans manuskripter. Det udfordrer også læseren og jeg har langtfra fanget alt hvad der er at fange i præcis denne serie, fordi jeg ikke er supermeget inde i den klassiske litteratur, som Moore har baseret sin historie på.

    Man kan sige, at manuskriptforfatteren i bedste fald har taget måske dele af skelettet fra den første bog i serien og har brugt den som udgangspunkt til filmens historie. Der er tilføjet et par figurer, som ikke optræder i tegneserien, ikke at det nødvendigvis er en dårlig ting, men alt nerve fra tegneserien er fjernet. Et eksempel er, at da Mina Harker finder Alan Quatermain i tegneserien, befinder han sig i en opiumhule og er stort set ikke ved bevidsthed, men formår alligevel at redde Mina fra at blive voldtaget og slået ihjel (eller slået ihjel og derefter voldtaget).

    Moores univers er så voldsomt meget mørkere og er slet ikke familievenligt. Ser man nøgternt på det, kunne man fristes til at tro, at manden var dybt racistisk og det der er værre, men hvad han gør specifikt med LXG (som filmen så smart kaldes), er at han ikke forsøger at ændre på litteraturen fra dengang, eller hvor grum verden faktisk var, men benytter alle de negative aspekter man kan pege på i dag, til at lave en historie som på mange måder passer præcis ind i den tid, hvor de originale værker blev skrevet.

    Ligesom i filmen, viser skurken sig at være Moriarty, dog i samarbejde med Fu Manchu.

    I modsætning til forfattere som Millar og Garth Ennis (The Boys), som kan virke lidt som nogle 14-årige edgelords, når det kommer til vold, sex, stoffer osv. i deres tegneserier, er Moore langt mere velovervejet i sine skriverier. Det er ikke nødvendigvis sjov eller behagelig læsning, men det er meningen at man ikke nødvendigvis skal føle sig godt tilpas, selvom jeg vil sige, at jeg klukkede lidt første gang jeg læste...

    .. bog 2 af tegneserien, hvor den usynlige mand bliver voldtaget til døde af Mr. Hyde.

    En lille, sjov detalje ved tegneserien er, at Kevin O'Neill som har tegnet den var i årevis bandlyst til USA. Hans streg var så offensive i følge amerikanerne, at hans tegneserier ikke fik lov til at udkomme.

    Synd at filmen ikke blev bedre. Virkelig ringe CGI. Men kunne da tænkes at man burde læse noget af Moores arbejde.

    Wayne 1-12-20 11:10

  • ★★★★★★0

    Synd at filmen ikke blev bedre. Virkelig ringe CGI. Men kunne da tænkes at man burde læse noget af Moores arbejde.

    Jeg har læst From Hell (som ikke har meget med filmen at gøre) og Watchmen (som har meget med filmen at gøre, trods alt) og vistnok lidt andet. Har en del stående efter min far, som jeg virkelig gerne ville i gang med (men tiden)

    T. Nielsen 1-12-20 11:12

  • ★★★★★★0

    Jeg har læst From Hell (som ikke har meget med filmen at gøre) og Watchmen (som har meget med filmen at gøre, trods alt) og vistnok lidt andet. Har en del stående efter min far, som jeg virkelig gerne ville i gang med (men tiden)

    Lyder som godt tidsfordriv :-)

    Wayne 1-12-20 11:15

  • ★★★★1

    Det udfordrer også læseren og jeg har langtfra fanget alt hvad der er at fange i præcis denne serie, fordi jeg ikke er supermeget inde i den klassiske litteratur, som Moore har baseret sin historie på.

    Hvis du har mod til at give dig kast med alle referencerne, kan jeg anbefale bogen "Heroes & Monsters: The Unofficial Companion to the League of Extraordinary Gentlemen". Fra Amazon:

    "This book-length celebration and analysis of the Artistic Event of the Century includes an exclusive interview and introduction by League of Extraordinary Gentlemen co-creator and author Alan Moore; commentary by co-creator and illustrator Kevin O'Neill: detailed, panel-by-panel annotations of the first League of Extraordinary Gentlemen series."

    Et par år efter at have læst serien første gang, genlæste jeg den, hvor jeg samtidig havde companion-bogen liggende åben og skiftede mellem de to. Det var virkelig interessant - men selvfølgelig også enormt litterært nørdet.

    Selv for mig, som har studeret engelsk litteratur på universitetet, var det meste ikke noget, jeg kunne genkende, men det var tydeligt, at Moore er virkelig, virkelig detaljeret med sine referencer. Og så er det jo sjovt, at han i høj grad blander klassisk "anerkendt" litteratur med pulp.

    chandler75 1-12-20 13:00

  • ★★★★★★0

    Hvis du har mod til at give dig kast med alle referencerne, kan jeg anbefale bogen "Heroes & Monsters: The Unofficial Companion to the League of Extraordinary Gentlemen".

    Tjek, den vil jeg tage et kig på.

    Zero Cool 1-12-20 20:02

  • ★★★★★★0

    Så napper vi lidt sci-fi:

    Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

    Filmen blev instrueret af Luc Besson, hvis karriere ikke just har været den mest imponerende siden engang i 90'erne og jeg kan afsløre, at der dukker endnu en af hans film op. Jeg, og sikkert mange andre, havde håbet på at Valerian ville være filmen, der blev et seriøst comeback for ham. Det blev den ikke.

    Det er ellers ikke fordi der er blevet sparet på noget og rollelisten er også helt fint, men begge hovedpersoner er helt fejlcastet til deres roller, som de i øvrigt også spiller helt forkert, men det ansvar ligger nok mest på Bessons skuldre. Mange tænkte sikkert "wuhuu, en Fifth Element part 2", hvilket både er rigtigt og forkert. The Fifth Element var stærkt inspireret af Valerian-tegneserierne, eller Linda & Valentin, som de hedder på dansk, og Jean-Claud Mézières, som tegnede disse tegneserier, arbejdede også som designer på "The Fifth Element".

    Filmen er lidt en blanding af et par historier fra tegneserierne og man må gi' Besson, at han har smidt mange referencer til tegneserierne i filmen, som desværre bare er pissedårlig. Til gengæld tjente den sig så heller ikke ind, så ikke lige det comeback som folk havde regnet med.

    Som Mézières' navn afslører, er filmen baseret på en fransk tegneserie (ok, den kunne også være belgisk, baseret på tegnerens navn) og den blev skabt sammen med Pierre Christin. Serien startede i 1967 og det sidste album af de to skabere kom i 2010. Der er dog kommet historier efterfølgende fra andre skabere af varierende kvalitet.

    Det er nok min favorittegneserie, som jeg første gang læste på et eller andet biblioteket og som jeg har fulgt on/off siden jeg første gang stødte på dem. Da jeg blev voksen, gik jeg i gang med at samle serien i albumform, men på daværende tidspunkt, var de ældre album for længst OOP og pissedyre, så jeg måtte nøjes med diverse bibliotekskopier, som jeg kunne finde i deres udsalgskasser fra tid til anden, samt hvad jeg kunne finde af nyudgivelser. For nogle år siden overtog Cobolt serien i Danmark (sikkert i hele norden) og udsendte 7 kæmpestore bøger, som samlede hele serien. Efter jeg fik samlet serien, sendte jeg en mail til Cobolt og takkede dem for at have udsendt serien, så det igen var muligt at læse den på dansk, uden at skulle bruge mange tusind kroner på at samle den.

    Filmen elementer er en blanding af historierne "De tusinde planeters imperium" og "Skyggernes ambassadør", hvilket nok er et af de største problemer ved filmen, da der ville være rigeligt historie i et enkelt album til at fylde en film og man kunne evt. have taget elementer fra nogle af de mindre historier, hvis der skulle fyldes ekstra spilletid på, fx. da de to hovedpersoner møder hinanden. Linda stammer fra oprindeligt fra middelalderen og støder ind i Valentin, mens han er på mission - på dansk har serien undertitlen "agenter i tid og rum", så der er fuld fart på sci-fi'en med rumrejser, andre planeter, rumvæsner, tidsrejser osv.

    Serien har også haft massiv indflydelse på sci-fi generelt, både på film og i litteraturen. I de samlede historier er der et panel der sammenligner billeder fra Star Wars med tegninger fra Linda & Valentin-historierne, da det menes, at Lucas (eller hans folk) har ladet sig inspirere af (læs: stjålet fra) disse historier.

    Desværre kom filmen nok alt for sent og i en verden hvor så meget populærkultur har hentet inspiration fra disse historier, vil det være svært at fremstå som unik, da man så skal bruge en masse tid på at forklare publikum at dette er the OG, ikke den anden vej rundt. Det hjælper selvfølgelig heller ikke at Besson stod bag den, så sammenligningen med The Fifth Element altid ville stå lidt i vejen, samt at historien skulle gøres spiselig til et publikum, som primært er vant til amerikansk sci-fi med hovedrolleindehavere, som taler til et moderne biografpublikum.

    Zero Cool 1-12-20 22:33

  • ★★1

    Sammenligning. Ja tak det er da lige lige før Linda og Valentin har været brugt som story board på SW

    HelmerJ 2-12-20 08:04

  • ★★★★★★0

    Så napper vi lidt sci-fi:

    Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

    Filmen blev instrueret af Luc Besson, hvis karriere ikke just har været den mest imponerende siden engang i 90'erne og jeg kan afsløre, at der dukker endnu en af hans film op. Jeg, og sikkert mange andre, havde håbet på at Valerian ville være filmen, der blev et seriøst comeback for ham. Det blev den ikke.

    Det er ellers ikke fordi der er blevet sparet på noget og rollelisten er også helt fint, men begge hovedpersoner er helt fejlcastet til deres roller, som de i øvrigt også spiller helt forkert, men det ansvar ligger nok mest på Bessons skuldre. Mange tænkte sikkert "wuhuu, en Fifth Element part 2", hvilket både er rigtigt og forkert. The Fifth Element var stærkt inspireret af Valerian-tegneserierne, eller Linda & Valentin, som de hedder på dansk, og Jean-Claud Mézières, som tegnede disse tegneserier, arbejdede også som designer på "The Fifth Element".

    Filmen er lidt en blanding af et par historier fra tegneserierne og man må gi' Besson, at han har smidt mange referencer til tegneserierne i filmen, som desværre bare er pissedårlig. Til gengæld tjente den sig så heller ikke ind, så ikke lige det comeback som folk havde regnet med.

    Som Mézières' navn afslører, er filmen baseret på en fransk tegneserie (ok, den kunne også være belgisk, baseret på tegnerens navn) og den blev skabt sammen med Pierre Christin. Serien startede i 1967 og det sidste album af de to skabere kom i 2010. Der er dog kommet historier efterfølgende fra andre skabere af varierende kvalitet.

    Det er nok min favorittegneserie, som jeg første gang læste på et eller andet biblioteket og som jeg har fulgt on/off siden jeg første gang stødte på dem. Da jeg blev voksen, gik jeg i gang med at samle serien i albumform, men på daværende tidspunkt, var de ældre album for længst OOP og pissedyre, så jeg måtte nøjes med diverse bibliotekskopier, som jeg kunne finde i deres udsalgskasser fra tid til anden, samt hvad jeg kunne finde af nyudgivelser. For nogle år siden overtog Cobolt serien i Danmark (sikkert i hele norden) og udsendte 7 kæmpestore bøger, som samlede hele serien. Efter jeg fik samlet serien, sendte jeg en mail til Cobolt og takkede dem for at have udsendt serien, så det igen var muligt at læse den på dansk, uden at skulle bruge mange tusind kroner på at samle den.

    Filmen elementer er en blanding af historierne "De tusinde planeters imperium" og "Skyggernes ambassadør", hvilket nok er et af de største problemer ved filmen, da der ville være rigeligt historie i et enkelt album til at fylde en film og man kunne evt. have taget elementer fra nogle af de mindre historier, hvis der skulle fyldes ekstra spilletid på, fx. da de to hovedpersoner møder hinanden. Linda stammer fra oprindeligt fra middelalderen og støder ind i Valentin, mens han er på mission - på dansk har serien undertitlen "agenter i tid og rum", så der er fuld fart på sci-fi'en med rumrejser, andre planeter, rumvæsner, tidsrejser osv.

    Serien har også haft massiv indflydelse på sci-fi generelt, både på film og i litteraturen. I de samlede historier er der et panel der sammenligner billeder fra Star Wars med tegninger fra Linda & Valentin-historierne, da det menes, at Lucas (eller hans folk) har ladet sig inspirere af (læs: stjålet fra) disse historier.

    Desværre kom filmen nok alt for sent og i en verden hvor så meget populærkultur har hentet inspiration fra disse historier, vil det være svært at fremstå som unik, da man så skal bruge en masse tid på at forklare publikum at dette er the OG, ikke den anden vej rundt. Det hjælper selvfølgelig heller ikke at Besson stod bag den, så sammenligningen med The Fifth Element altid ville stå lidt i vejen, samt at historien skulle gøres spiselig til et publikum, som primært er vant til amerikansk sci-fi med hovedrolleindehavere, som taler til et moderne biografpublikum.

    Jeg er kæmpe fan af Linda og Vallentin, og elsker universet. Ingen tvivl om at mange er inspirerede af figurerne og designet. Fantastisk humor.

    Gad vide om Linda oprindeligt er inspireret af Jane Fondas Barbarella? Udseendet og flere scener kunne være en hyldest til den figur/film.

    Ja - og du var bestemt ikke ene om at blive skuffet over Bessons svage udgave.

    Wayne 2-12-20 08:28

  • ★★★★★★1

    Jeg har aldrig læst ret meget Linda & Valentin. Min far samlede på dem, så har alt stående der udkom på dansk som han købte. Husker jeg læste lidt for flere år siden. Filmen sagde mig ikke det store, men det gør få af Besson's film i det hele taget. Fandt dog også den var castet forkert, i forhold til tegneserien. Men har ikke læst dem helt nok, til at komme med en berettiget kritik. The 5th Element fandt jeg i øvrigt heller ikke særlig god.

    Fed læsning Bruno, fed fed læsning!!! Tak:)

    T. Nielsen 2-12-20 09:10

  • ★★★★★★0

    Gad vide om Linda oprindeligt er inspireret af Jane Fondas Barbarella? Udseendet og flere scener kunne være en hyldest til den figur/film.

    Barbarella er fra 1968, den første Linda og Valentin er fra 1967. Barbarella er også baseret på en fransk tegneserie, der startede i 1964. Om der er ligheder mellem de to, kan jeg ikke sige, da det har været lidt svært at finde en udgave af de første Barbarella-historier på engelsk til en fornuftig pris. De er tilsyneladende aldrig blevet udgivet på dansk.

    Zero Cool 2-12-20 10:06

  • ★★★★1

    Jeg har aldrig læst ret meget Linda & Valentin.

    Så kom i gang. Det er god læsning.

    Åkepool 2-12-20 10:10

  • ★★★★★★0

    Barbarella er fra 1968, den første Linda og Valentin er fra 1967

    Ja, det bemærkede jeg også - men der er særligt et album, jeg tænker på - hvor Linda har adskillige bejlere og optræder i tæt på ingenting - som fik mig til at tænke på Barbarella :-)

    Men som du nævner, så er serien om Barbarella fra 1964, så der kan nok godt være en inspiration, der.

    Wayne 2-12-20 10:48

  • ★★★★★★0

    Men som du nævner, så er serien om Barbarella fra 1964, så der kan nok godt være en inspiration, der.

    Måske, men jeg ved ikke engang om tegneserien og filmen ligner hinanden, så det er svært at sige.

    Zero Cool 2-12-20 10:50

  • ★★★★★★0

    Måske, men jeg ved ikke engang om tegneserien og filmen ligner hinanden, så det er svært at sige.

    Nix - også bare en tanke :-)

    Wayne 2-12-20 10:53

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen