Forum - Forum-tråd: Streaming eller Fysiske Medier

Streaming eller Fysiske Medier

 • 1

  Jeg har en fornemmelse af, at en del herinde stadig køber film på skiver.

  Jeg har ikke købt en film i et nogle år efterhånden - hverken på skive eller elektronisk. Jeg blev lidt mættet af film, og da min dyre Oppo afspiller stod af, har jeg ladet mig nøjes med flow-tv og Netflix.

  Med køb af et nyt tv, har jeg også overvejet en ny 4k afspiller, men umiddelbart er jeg nok mest tilhænger af at hoppe på streaming-vognen i stedet - af flere grunde.

  Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil have noget fysisk i hånden, når man køber et eller andet. Det vil jeg også helst, men alle de film fylder jo ad helvede til i hjemmet….

  Prisniveauet er vel nogenlunde det samme, om man køber en film på skive eller digitalt.

  Teoretisk er der muligvis forskel i billedkvaliteten på filmen, men hvem kan med hånden på hjertet sige, at de kan se en tydelig forskel, medmindre de har et stort og semi-dyrt tv?

  Så er der selvfølgelig lyden, som nok er væsentlig bedre på en blu-ray disk end når man streamer. Hvis man har noget godt grej, kan det selvfølgelig være en afgørende faktor, men hvis man, som jeg, bare har en soundbar + et par surround højtalere, så tror jeg ikke det gør den store forskel.

  Det der tiltaler mig ved streaming er bekvemmeligheden i at købe en film digitalt - du får filmen med det samme, den fylder ikke noget i dit hjem, du er ikke nød til at købe en reol hvor den kan stå, filmen kan afspilles med det samme, ingen risiko for at skiven ikke kan læses osv.. Man skal selvfølgelig have en stabil bredbåndsforbindelse, men det skal man jo næsten have i dag uanset hvad.

  Jeg har selv lige købt et apple-tv (på trods af, at jeg bestemt ikke er en apple-mand, må jeg indrømme at deres produkter for det meste kører fint), og det er hovedsageligt fordi at ens HD film bliver opgraderet til 4k uden ekstra omkostninger. 

  Er den generelle holdning herinde, at man helst skal have en fysisk kopi af filmen?

  Popeye12-08-18 18:21

 • ★★★★3

  Der er såmænd intet teori over, at der er synlig forskel på billedkvaliteten mellem streaming og en film på disk, jeg har sågar oplevet synlig forskel på film i SD-opløsning, altså hvor jeg sammenlignet Netflix med en DVD, som jeg havde stående. Jeg er dog ikke i tvivl om, at der er mindre forskel på billedkvaliteten, hvis man sammenligner Blu-ray og en af Netflix' egne produktioner, ganske enkelt fordi Netflix selv ejer originalmaterialet og dermed har en bedre mulighed for at lave en "master" til streaming som er bedre, end hvis de har fået materialet fra et andet filmselskab.

  Jeg tror også at noget af det skyldes, at jeg har et "trænet øje", fordi jeg synes også at kvalitetsforskellen er synlig mellem en Blu-ray og en god 35mm. kopi, som vi lejlighedsvis viser i biografen, hvor jeg er frivillig.

  Lyd er et stort aspekt for mig, fordi jeg har et surroundanlæg, hvor der er smidt en del penge i og det er et igen et aspekt af specifikt Netflix, som halter. Måske ikke så meget som det har gjort, men der er masser af eksempler på lydspor, hvor noget er gået galt da man har smidt filmen til streaming. Den største fejl jeg er stødt på, er lydsporet ikke holder det samme niveau igennem filmen, så man bliver nødt til at skrue op ved stille scener og skrue ned igen ved støjende scener. På digital download er jeg ikke stødt på det og heller ikke på andre streamingtjenester, så det må være noget i Netflix' proces, som ikke er helt optimalt.

  Der er ingen tvivl om, at streaming og digitalt køb er bekvemmeligt, hvilket nok er en af de primære grunde til den store succes og jeg må erkende, at det er lidt svært for mig at få set tv-serier på disk, fordi jeg lejlighedsvis skal lette røven og samtidig notere hvor jeg er nået til, modsat streaming, hvor den bare gemmer hvor langt man er nået.

  Mine store problemer med disse to løsninger er dog: de virker ikke ens internetforbindelse ikke virker og uanset hvor god en udbyder man har og hvor stabil den er, vil man aldrig kunne eliminere at en eller anden klovn graver et kabel over i jorden ved en fejl, hvilket i øvrigt sker dagligt (tidligere TDC-medarbejder). Jeg stoler heller ikke voldsomt meget på WiFi, så alle de enheder jeg har, som kan kobles til med kabel, kører på kabel. I praksis er det måske et mindre problem i det daglige, dog er det ikke mange uger siden, at min internetforbindelse ikke fungerede i 2-3 dage, fordi nogen havde kvajet sig, da vi fik lavet nyt anlæg i byggeriet.

  Men så er der udvalg: ud af de 50 seneste titler jeg har købt, er under 10 af disse til rådighed via streaming og digital download i Danmark. Hvis jeg bruger den amerikanske iTunes, er det ikke umuligt at jeg når op på 20-25 stykker.

  Taler vi streaming, så er der i bund og grunden ingen garanti for, at det materiale man vil se, bliver ved med at ligge til rådighed på ens favorittjeneste, og vi er stille og roligt ved at vænne os til at være taknemmelige for, at en eller anden film, som man lige har lyst til at se, er havnet på Netflix.. og så er forsvundet igen to måneder senere.

  Med til udvalg hører også aspektet, at materialet spredes over flere og flere services. Det er endnu ikke så slemt i Danmark, men se på USA, det kommer helt sikkert også til at ske her. Jo, DVD og Blu-ray er en dyrere løsning, ingen tvivl om det, men i det mindste mister man ikke adgangen til sit materiale og kan lave en backup af det, hvis man har lyst.

  Dertil kommer DRM - stort set alle de film man kan købe digitalt er kopisikrede, så lukker iTunes eksempelvis, så kan man ikke se sine film. Ikke at det er en stor sandsynlighed, det medgiver jeg gerne. Alle film jeg har på DVD og Blu-ray vil jeg kunne afspille for tid og evighed, selvfølgelig forudsat at jeg ikke ødelægger skiven. Hvis afspillerne en dag forsvinder, kan jeg lavet et image af alle skiverne og afspille dem via en computer eller noget tilsvarende.

  Så det sidste for mit vedkommende: jeg kan godt lide at samle på film. Det er sgu en meget hyggelig hobby, alt taget i betragtning og at den fylder, tja, så er der bare noget andet jeg ikke fylder mit hjem med. Dog er jeg i stigende grad begyndt at blive nervøs for, om den type film som jeg kan lide at se, måske forsvinder fra hjemmemarkedet, hvis de fysiske kopier en dag forsvinder, fordi hvorfor skulle man bruge penge på at restaurere eksempelvis en skør actionfilm fra 80'erne, som ikke er specielt kendt, hvis den ikke enten kan bringe penge ind på digitale downloads eller trække nye seere til ens streamingtjeneste?

  Jo, jeg samler og på et tidspunkt begynder jeg nok at udvide det med film på VHS, som aldrig er kommet på DVD og Blu-ray, samt hvad jeg kan finde af interessante titler på 16mm. og andre gamle formater.

  Bruno12-08-18 19:14

 • ★★★0

  Streamingkvaliteten bliver jo bedre og bedre, så snart er det nok "kun" et spørgsmål om udvalg, som Bruno også er inde på - hvilket jo også er en ret væsentlig faktor.

  Men i forhold til dvd oplever jeg ofte, at jeg ser filmen på Netflix i stedet for min dvd, fordi kvaliteten er markant bedre på mange film.

  Når jeg køber film på fysiske medier, er det enten film, jeg kender i forvejen og ved, jeg vil gense, eller film, jeg har en god fornemmelse omkring. Langt de fleste film kan jeg godt vente med at se, til de lander på Netflix.

  Jeg vil dog også gerne støtte op omkring de fysiske udgivelser, der jo ofte har ekstramateriale, kommentarspor, slettede scener og meget andet godt - især de lækre udgaver. Udover at være interessante at se, er disse ting jo også essentielle af filmhistoriske hensyn og til fremtidige generationer. Hvor meget af sådant ekstramateriale kan man se på Netflix? Nul.

  Rasmus Drews12-08-18 19:55

 • ★★★0

  De fleste af de film jeg køber kan ikke streames. Jeg ser sjældent en film flere gange, så hvis jeg har set den på Netflix, køber jeg den meget sjældent. Hvis nu alle film var tilgængelig på et par streaming-services, så ved jeg ikke helt om jeg stadig ville købe fysiske medier. 

  Jeg er nok lidt anderledes end de fleste filmbuffs herinde, for jeg er for det meste ligeglad med kvalitet af en film. Der er selvfølgelig en nedre grænse, men jeg køber altid kun DVD aldrig BD, med mindre det er samme pris for BD. 

  Guldager12-08-18 20:02

 • ★★★★0

  Streamingkvaliteten bliver jo bedre og bedre, så snart er det nok "kun" et spørgsmål om udvalg, som Bruno også er inde på - hvilket jo også er en ret væsentlig faktor.

  Det gør den, men ved hoppet til 4K anbefaler Netflix at man har en downstreamhastighed på 25 Mbit og det er med et komprimeret lydspor, så jeg holder ikke vejret i spænding, når det kommer til bedre lyd på streaming. Det vil sandsynligvis aldrig blive en prioritet, når en stor del mennesker er ganske tilfredse med at se film og tv-serier på deres mobiltelefon eller laptop.

  Men i forhold til dvd oplever jeg ofte, at jeg ser filmen på Netflix i stedet for min dvd, fordi kvaliteten er markant bedre på mange film.

  Hvad jeg beskrev ovenfor, var specifikt SD vs. SD, hvis kvaliteten er markant bedre, er din DVD enten virkelig skidt eller også har du sammenlignet SD med HD. :)

  Jeg vil dog også gerne støtte op omkring de fysiske udgivelser, der jo ofte har ekstramateriale, kommentarspor, slettede scener og meget andet godt - især de lækre udgaver. Udover at være interessante at se, er disse ting jo også essentielle af filmhistoriske hensyn og til fremtidige generationer. Hvor meget af sådant ekstramateriale kan man se på Netflix? Nul.

  En vigtig pointe. Noget ekstramateriale havner på YouTube, har bemærket i løbet af de sidste par år, men så skal man alligevel også bruge tid på at finde det, samt håbe på at det faktisk kan afspilles i Danmark, da mange af de officielle filmselskaber har det med at begrænse adgangen til deres materiale geografisk.

  Kommentarspor er ganske sikkert også ude af vinduet, men jeg ved dog at nogle film på eksempelvis iTunes leveres med samme ekstramateriale som på skive.

  Bruno12-08-18 20:04

 • ★★★0

  Mht. ekstramateriale har Filmstruck (der også har The Criterion Collection) en del. Det er dog en amerikansk streaming service, men de har planer om at udvide til en stor del af verdenen (de har udvidet til England indtil videre). Det er i hvert fald også noget, jeg savner på Netflix, så det er et spændende alternativ, og en service jeg spår en lys fremtid, selvom deres fokus er på klassikere, og derfor mest henvender sig til et modent og engageret publikum.

  David Lund12-08-18 20:15

 • ★★★0

  Synes desværre også at Xtra matriale på fysisker medier har fået noget af et tilbagefald, Der er udgivelser her og der som fortsat gør det, men min opfattelse er det er noget der ikke har så stor fokus som det har haft før.

  Elwood12-08-18 20:41

 • ★★★★0

  Ifm. flytning har jeg lige i dag smidt 700+ film op på loftet. Jeg bruger dem ikke mere. Jeg bruger heller ikke mit anlæg mere. Denon 17etellerandet, Dali 850 front, Dali 450 bag. Det er bare ikke en mulighed mere, efter jeg har fået 3 unger. Hvis jeg skal se fjernsyn i stuen er det efter kl 9 og så falder jeg jo bare i søvn. 

  davenport12-08-18 21:21

 • 0

  For mig handler det primært om udvalget. Før i tiden ville jeg købe hvad som helst på skive, men nu køber jeg aldrig fx blockbusterfilm, mainstream amerikansk osv. da jeg ved, at størstedelen dukker op på en streamingtjeneste før eller senere (eller jeg nupper det i biografen, såsom Marvel-film). Derfor er de udgivelser jeg køber nu om dage stort set kun World Cinema-film fordi de ikke er til at finde på streaming eller jeg gerne vil sikre mig gode undertekster.

  Jeg har skruet op for streaming og ned for fysisk indkøb, men tilgengæld er jeg så begyndt at købe udgivelser fra Criterion, Arrow, Eureka osv. hvor jeg føler jeg får mere for pengene.

  Men hvis jeg kunne få alle film som jeg var interesseret i fordelt på 3-4 streamingtjenester maks, så ville jeg sagtens kunne undvære fysisk indkøb - omend jeg har et stort samlergen. 

  Mikkel Abel12-08-18 22:22

 • 0

  Som Bruno skriver, så er itunes begyndt med at udbyde ekstramateriale sammen med filmene, så mon ikke at andre streamingtjenester følger trop om noget tid. Specielt, hvis det er noget der trækker kunder til. Jeg benytter mig meget sjældent af ekstramateriale, så det gør ikke det store for mig. 

  Hvad der sker med mine købte film, hvis eksempelvis itunes lukker og slukker ved jeg ikke, men det vil jo nok betyde at mine film er væk. Det er så en risiko, man skal være villig til at løbe. Men den risiko har man så også ved Steam og Sony og andre. 

  Så vidt jeg ved så vil købte film på itunes altid kunne ses selvom filmen er fjernet fra deres katalog. Jeg har i hvert fald ikke hørt om andet. Jeg tror det også er tilfældet ved andre tjenester; andet vil være meget mærkeligt. På Netflix kan film hurtig forsvinde uden varsel, men det har man så heller ikke købt filmen. Det er træls, men jeg kan vel ikke rigtig tillade mig at brokke mig over det, da jeg kun har købt adgang til det Netflix nu har valgt at udbyde?

  Jeg er bestemt ikke ligeglad med billedkvaliteten, når jeg ser film. Har forsøgt at se nogle spaghettiwesterns der lignede nogle meget slidte VHS bånd der var kopieret over på DVD. Det kunne jeg simpelthen ikke abstrahere fra og måtte opgive at se dem til ende. Lyden kan jeg nok bedre gå på kompromis med, specielt nu hvor jeg bor i lejlighed med andre lejligheder til alle sider (næsten). Hvis jeg ikke havde naboer 2 meter fra mig, var situationen nok en anden. 

  Udvalget af film er rigtigt nok begrænset på streamingtjenester i forhold til hvad der har været udgivet på DVD. Jeg er nok for mainstream til, at jeg gider se obskure b-film på VHS (har du virkelig stadig en VHS afspiller, Bruno?). Det skal ikke forstås som at jeg ikke kan nyde en b-film (for det kan jeg godt), og kunne da også godt have lyst til at gense nogle af dem jeg så som barn. Nogen gange er det bare bedre, at de forbliver i erindringen. Men begrænset udvalg er helt sikkert et valid argument for at købe skiver.

  Popeye12-08-18 23:28

 • ★★0

  Jeg har aldrig købt en digital film på en Streaming tjeneste, så jeg er lidt nysgerrig om man får filmen downloadet? eller at den kun er tilgængelig på den streaming tjeneste man har købt hos? Hvis det er det sidste tilfælde er jeg lidt bange for at hvis jeg fx vælger Blockbuster og jeg når at få købt 100 film, men at de så går konkurs, så mister jeg vel alle film.

  Hvorimod fysisk format stadig har en værdi når man har købt det.

  MOVIE100012-08-18 23:49

 • ★★★★0

  Men den risiko har man så også ved Steam

  Nope. Valve har for længe siden givet et løfte om, at hvis de af en eller anden grund bliver nødt til at lukke Steam, så vil de give kunderne mulighed for at lave en backup af spillene, samt sørge for at man stadig kan spille dem. Det største problem i den sammenhæng vil være at have plads nok til alle ens spil og at man ikke bare kan downloade dem igen, hvis ens backup dør.

  (har du virkelig stadig en VHS afspiller, Bruno?)

  En video, jep, det har jeg. :) Og selvom jeg ikke havde, er de ikke supersvære at få fingrene i. Dog er det også værd at påpege, at det ikke kun er b-film som kan være svære at finde via streaming og digital download, men alle typer film, som ikke har et stort publikum.

  Bruno13-08-18 07:29

 • ★★★0

  Jo, jeg samler og på et tidspunkt begynder jeg nok at udvide det med film på VHS, som aldrig er kommet på DVD og Blu-ray, samt hvad jeg kan finde af interessante titler på 16mm. og andre gamle formater.

  Hvordan er kvaliteten på gamle VHS-bånd? Bliver den ikke væsentligt forringet med årene?

  Jeg fik for nylig en 20 år gammel højskole-video konverteret over på dvd fra VHS (i en forretning), og der var det ret tydeligt, at tidens tand havde gjort sit aftryk på videoen.

  Rasmus Drews13-08-18 08:32

 • ★★★★0

  Det med at en tjeneste lukker... Altså, intet er jo sikket i livet. Huset kan brænde, og så koster det jo også filmsamlingen. 

  davenport13-08-18 09:12

 • ★★★★1

  Hvordan er kvaliteten på gamle VHS-bånd? Bliver den ikke væsentligt forringet med årene?

  Ja og nej - hvis båndet opbevares rigtigt, kan det godt holde et godt stykke tid, men det bliver selvfølgelig slidt for hver afspilning og hvis man ikke sørger for at spole båndet frem og tilbage med jævne mellemrum, risikerer man at skidtet "smelter" sammen og bliver ubrugeligt. Jeg var ude for det med mine VHS-udgaver af Star Wars i sin tid.

  Men for mit vedkommende, ville det også mest være for at få fat i disse bånd og lave en digital kopi. Man kan selvfølgelig argumentere for, at det ville være nemmere bare at downloade en eksisterende kopi, hvis nogen allerede har lavet en, men hvis filmen i forvejen er sjælden, bliver det nok svært.

  Det med at en tjeneste lukker... Altså, intet er jo sikket i livet. Huset kan brænde, og så koster det jo også filmsamlingen. 

  Du har vel hørt om detdér spændende koncept "forsikring"? :)

  Bruno13-08-18 09:20

 • ★★★★0

  Så kommer der vel en forsikring til digitalt materiale, så snart en forsikringsmand får idéen?

  davenport13-08-18 09:22

 • ★★★0

  men alle typer film, som ikke har et stort publikum.

  Som f.eks. den uncut version af Mac and Me :)

  Elwood13-08-18 09:22

 • ★★★★0

  Som f.eks. den uncut version af Mac and Me :)

  Ja, den ville jeg satme gerne ha' fingrene i.

  Bruno13-08-18 09:26

 • ★★0

  Så kommer der vel en forsikring til digitalt materiale, så snart en forsikringsmand får idéen?

  Tager du den? Kunne være sjovt at blive forsikret i en pølsevogn. "Vi underskriver det med ketchup", "Hvis du tager denne digitale forsikring, sparer du også 50% på næste bestilling".

  MOVIE100013-08-18 10:00

 • 0

  Jeg vil dog også gerne støtte op omkring de fysiske udgivelser, der jo ofte har ekstramateriale, kommentarspor, slettede scener og meget andet godt - især de lækre udgaver. Udover at være interessante at se, er disse ting jo også essentielle af filmhistoriske hensyn og til fremtidige generationer. Hvor meget af sådant ekstramateriale kan man se på Netflix? Nul.

  Hvad der sker med mine købte film, hvis eksempelvis itunes lukker og slukker ved jeg ikke, men det vil jo nok betyde at mine film er væk. Det er så en risiko, man skal være villig til at løbe. Men den risiko har man så også ved Steam og Sony og andre. 

  Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil have noget fysisk i hånden, når man køber et eller andet.

  Og dermed har vi indkredset de tre centrale grunde til, at jeg til enhver tid vil foretrække fysiske skiver fremfor streaming.

  BN den nysgerrige13-08-18 19:22

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen