Forum - Forum-tråd: Superheltegenren - lidt tanker

Superheltegenren - lidt tanker

  • ★★★★★★0

    Her forleden spottede jeg en artikel/blog, hvor endnu en gut havde travlt med at erklære superheltegenren for døden nær, eller blot at folk var ved at være trætte af den.

    Et par dage senere droppede denne nyhed: http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/captain-america-civil-war-trailer-844600 - Cap 3 traileren blev set 61 millioner gange indenfor de første 24 timer.

    Der går ikke mange uger imellem hver gang vi får sådan en artikel og det undrer mig ret meget, at folk har så travlt med at erklære genren for død og begravet. Samtidig sammenligner man ofte superheltefilmene (og ikke tegneseriefilmatiseringer generelt) med westerns, hvilket er endnu mere fjollet.

    Jo, der vil helt sikkert komme et tidspunkt, hvor vi ikke har så mange blockbuster-superheltefilm om året, hvilket jo faktisk max er en stor håndfuld - næste år er det: Deadpool, Batman v Superman, Captain America 3, Suicide Squad, Doctor Strange og måske Gambit (hvis de får den til at spille).

    Først og fremmest er sammenligningen med westerns helt ude i skoven. Ser man på listen over westerns der blev produceret i 1950'erne og 1960'erne til biograferne, så er tallet enormt - se listen på Wikipedia og bemærk, at listen for 1950'erne er delt i to. Selv hvis man tager alle superheltefilm, uanset om de er baseret på en tegneserie eller er en original historie og smider alle tv-serier, Netflix/Amazon/osv.-serier oveni, kommer man ikke engang tæt på hvordan et enkelt år i 1950'erne så ud. Jep, tiden var anderledes, det er jeg helt med på, men det gør bare sammenligningen endnu mere fjollet.

    Men hvad vil det i virkeligheden kræve, hvis publikum skulle droppe superheltefilm så meget, at genren næsten forsvinder?

    Hvis Batman v Superman og Suicide Squad viser sig at være kæmpe katastrofer, både økonomisk og kritisk, gør ikke noget ved Disney/Marvel, da de har opbygget et ry over snart 10 år. Disney/Marvel skal nok ud i 2-3 år med konsekvent dårlige film, før publikum dropper af, og sker det, så har vi stadig en af de original gangsters tilbage: X-Men, som stadig står virkelig stærkt, selv efter 15 år.

    Og det er jo kun i biografen - på tv-siden regerer DC på The CW med Arrow, Flash og snart Legends of Tomorrow. På CBS har de Supergirl, som måske snart bliver flettet sammen med CW-serierne (samme moderselskab, samme skaber: Greg Berlanti) og på Fox har de Gotham, der også nyder god succes. Marvel har god succes med Agents of SHIELD og Agent Carter, og på Netflix får de den højeste ros fra alle sider med Daredevil og Jessica Jones.

    Går vi udover superhelte, så er der virkelig, virkelig meget andet, der er baseret på tegneserier, bl.a. et af de mest succesfulde tv-serier overhovedet: The Walking Dead, der lige har fået en spin-off-serie. En af de bedste film i 2013 er baseret på en tegneserie, La Vie d'Adèle og sådan kan man blive ved.

    Så jo, selvfølgelig kommer der et tidspunkt, hvor zombier og superhelte ikke længere er det nye sort, men noget andet dukker op, som i dén grad griber folk. Det betyder dog ikke, at genren forsvinder, ligesom at westerns ikke er forsvundet. Der vil ganske sikkert stadig dukke 1-2 blockbusters op om året fra WB/DC og Disney/Marvel, forudsat at de kan holde fast i deres succes og der vil helt sikkert stadig dukke film og serier op, der ikke nødvendigvis kræver de budgetter som en Avengers eller Superman kræver, eksempelvis i stil med Kick-Ass-filmene.

    Zero Cool 1-12-15 10:19

  • ★★★★★0

    "Superheltefilmen" er ikke en genre på samme måde som "Western" var det. Der er langt færre konventioner. For at noget er en superheltefilm, så skal der bare være en form for vigilante i den eller nogen med "superevner". Indenfor de rammer kan man lave film i alle genrer: Komedier, actionfilm, sci-fi, krimithriller, drama, osv.. Derfor er det tvivlsomt at den kan dø. 

    Det startede da vist med en udtalelse fra Spielberg, som han selv var ude at revidere senere. Han havde ikke erklæret genren død, han havde bare filosoferet over, hvordan genrefilm kommer i bølger, og at trends kunne skifte, og det har han jo ret i. Han havde så heller ikke udelukket westerngenrens tilbagekomst, så "død" var et unøjagtigt ord. Så længe der laves film, så kan alt jo ske. 

    Lars! 1-12-15 12:31

  • ★★★★★★1

    Jeg vil også mene, at vi har fået nogle af de bedste westerns i årene efter genren "døde".

    Zero Cool 1-12-15 12:35

  • ★★★★1

    Jeg kan godt lide gode superheltefilm. Problemet er blot, at jeg definerer 1 ud af 10 som værende vellykkede og resten for at være i bedste fald ligegyldige og klichéer på sig selv og genren, som sjældent har en god historie eller plotudvikling, men hovedsagelig hviler på en totaloplevelse af af lyd og billed med cgi og action i centrum.

    Bortsat fra en Watchmen, en Wintersoldier, en Ironman og en Batman, er der sørgeligt langt mellem snapsene, hvor man har lyst til at dele karakterer ud højere end 6/10. Og jeg har helt opgivet at følge med i de 800 TV spinoffs, med mindre der kommer én om onkel Bens kone Marys (Spiderman) niece fra Boise, Idaho, og hendes opvækst i efterkrigstiden og hvorledes hun måtte opgive cheerleaderkarrieren til fordel for at lave regnskaber for den lokale tømmerhandel. ;)

    Bruce 1-12-15 14:12

  • ★★★★★0

    Der er sket en del med superhelte serierne nu i forhold til back in the old days, ikke så meget på grund af de bedre effekter, men mere de emner som de vælger og tage op. Skurke plejer tit og ha et ønske om verdens herredømme eller og ødelægge hele verden, og ting i den stil.

    I Jessica Jones er skurken anderledes, han er ligeglad med og reagere over verden, han er blot ude på og få Jessica Jones til og elske ham, som han er, og ikke fordi han vil tvinge hende med hans evner, hans superpower er at han er mindcontroller, og kan få folk til og gøre hvad som helst. Han kunne med nemhed overtage hele verden, eller præsidenten eller The Avengers, men det ser man ham bare ikke gøre, hans mål omhandler kun hans begær for Jessica Jones.

    Agent Carter som blot startede ud som en af de her Marvel's oneshot, der blev så populær at det blev en serie, er andet godt eksempel, på en serie der er lidt anderledes, og med en tidsperiode man ikke ser så tit i superhelte genren.

    Jeg kan bedre li de her serier, end jeg ku li Age of Ultron, f.eks. den prøvede bare alt for meget. Her var netop Winter Soldier anderledes, fordi den igen brød lidt med opbygningen, og endte emd og gøre det hele til en stor spy movie kinda thing med konspirationer og hvad mere til, og det klædte virkelig filmen, og passede perfekt ind.

    Som jeg ser det, vil der gå længe før den her "genre" går væk.

    Elwood 1-12-15 17:39

  • 0

    Elsker super helte filmene, lige så meget som tegneserierne, men FF4, Supergirl og Gotham er ved at tage livet af mig :) derfo undgår jeg lige de 3 serier. Men det skulle da også være mærkeligt hvis man var 100% enig og glad for det hele der kom :)

    Geekalot 1-12-15 17:50

  • ★★★★★★0

    Hvad folk ofte glemmer er, at siden Superman kom ud i 1978, så har der altså været en stabil strøm af superheltefilm. Går vi længere tilbage, har der været en stabil strøm af tv-serier og her taler jeg kun live-action. Batman i to inkarnationer, Superman, Green Hornet, Wonder Woman og senere The Incredible Hulk, Spider-Man og The Flash.

    På film har superheltegenren altså haft et stabilt liv i næsten 40 år.

    Zero Cool 1-12-15 17:48

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen