Forum - Forum-tråd: Tanker om Star Trek

Tanker om Star Trek

 • ★★★1

  Jeg har nu fået set alle Star Trek-serier og film, og det har været en lang rejse, men også en meget positiv rejse på trods af nogle lavpunkter.

  Der er ingen tvivl om, at der er fællesnævnere gennem hele Star Treks historie, men der er også meget forskel på de enkelte serier. På min tur gennem Trek-universet har jeg selvfølgelig læst på en masse blogs og hjemmesider, og jeg har undret mig over behovet for at forklare en hver diskrepans i tidslinjen. Alle serier har tilføjet noget nyt og ændret på nogle småting. ENT og især DIS ændrer på en del, og selvfølgelig er den alternative tidslinje i de nye Star Trek-film helt anderledes.

  Men i alle serier og film har Starfleet været et gennemgående tema, og jeg ser ikke hver serie og film som værende en del af samme store historie - i stedet ser jeg de forskellige udgivelser som værende inspireret af samme univers, hvor nogle selvfølgelig er tættere på hinanden.

  DIS er den serie, der er længst væk fra, hvad man vil kalde Star Trek, men det er også et logisk skridt, fordi den passer til den tid, den er lavet i. Selvom TOS, TNG, DS9 og VOY har overlap, så tilføjes der altid en lille smule, som er anakronistisk. Men DIS er uden tvivl stadig Star Trek, fordi Starfleet er baggrunden for det hele.

  Der er rig mulighed for at lave en serie eller film i samme univers, som ikke har Starfleet som omdrejningspunkt, men jeg tænker, at det vil den mindst trekkede Star Trek, hvis en sådan serie blev lavet. 

  Og så til karakterne og rangeringen - jeg har delt det lidt op, fordi jeg synes TOS og ENT er meget svingende i kvalitet:

  Serierne

  • DS9, 9/10
  • VOY, 9/10
  • TNG, 9/10
  • ENT - sæson 4, 9/10
  • DIS, 8/10
  • TOS - sæson 1 og 2 - 8/10
  • ENT - sæson 1 - 8/10
  • ENT - sæson 2 - 6/10
  • TOS - sæson 3 - 6/10
  • ENT - sæson 3 - 5/10
  • TAS, 4/10

  Filmene

  • Star Trek: Insurrection, 8/10
  • Star Trek II: The Wrath of Khan, 8/10
  • Star Trek VI: The Undiscovered Country, 8/10
  • Star Trek: The Motion Picture, 8/10
  • Star Trek, 7/10
  • Star Trek: Beyond, 7/10
  • Star Trek Generations, 7/10
  • Star Trek III: The Search For Spock, 7/10
  • Star Trek: First Contact, 6/10
  • Star Trek: Nemesis, 5/10
  • Star Trek IV: The Voyage Home, 5/10
  • Star Trek V: The Final Frontier, 4/10
  • Star Trek Into Darkness, 4/10

  Guldager 6-08-18 14:56

 • ★★0

  Jeg var aldrig selv kommet igennem, men tillykke med præstationen. Det glæder mig at se, at jeg ikk er den eneste der placere "Star Trek IV: Sjov med hvaler" i den nederste ende af skalaen :)

  gi-jones 6-08-18 15:10

 • ★★0

  Jeg har selv serierne liggende, men er ikke startet endnu. Jeg var lige på kanten til at starte i sidste uge, men så så jeg alle de sci-fi serier jeg har liggende, så tynder lidt ud i det før jeg begynder. Pt er jeg igang med Firefly.

  MOVIE1000 6-08-18 16:25

 • ★★★★0

  Jeg ved ikke om det siger noget om enten min intelligens eller måske kritiske sans, men jeg har siden 80erne bare lappet Star Trek i mig, som fed fløde fra en tyk blåhval. Det er faktisk kun DIS jeg har opgivet. Er heller ikke super skarp i DS9, men har dog set den. (Synes den er ret stationær)(PI)

  ENT og VOY er for mig flagskibene (PI). Når jeg fx ser VOY, føler jeg mig som blandt gamle venner, og jeg bor ikke engang i en kælder! 

  Men jeg har aldrig tænkt over, at de skulle være forskellige, med en Starfleet som fælles omdrejningspunkt, som du beskriver. Dér er jeg nok meget timelineorienteret, men måske overser jeg noget i min iver?

  Synes du rater ret højt på det meste, og det er jo meget positivt for andre trekkies, siden det er din mødom, der nu er smadret :D

  Jeg har været ret spændt på afslutningen af din rejse. Hvor lang tid tog det? Nåede du det på det år der var sat af?

  davenport 6-08-18 16:37

 • ★★0

  Det er jo samme univers og derfor skal tingene også gerne passe sammen. Det gør det for det meste også. (Er du ikke faldet over memory alpha endnu?)
  TV serier generelt har jo ændret sig fra selvstændige afsluttede episoder til idag ofte at have samme historie spredt over måske en hel sæson. Det er naturlige resultat af streaming, hvor man kan se sine afsnit når man har lyst og ikke længere går klip af noget, fordi man misser et afsnit i tv.

  Hvad angår DIS, så er det svært at bortforklare hvad man har gjort ved de klingons, men ellers syntes jeg tingene finder sin naturlige forklaring som man nærmere sig slutningen på sæsonen, men man skal måske lige kommer gennem de første 3-4 afsnit.
  Jeg ser ihvertfald frem til sæson 2. Der er bare så længe længe til :)

  Selv har jeg serierne fornær TOS (Jeg har prøvet, men føler det er meget uddateret) og TAS (som jo er tegnefilm og som jeg har hørt dårligt om).
  Resterende genser jeg med jævne mellemrum.
  Tror også jeg har set alle filmene, men jeg bryder mig ikke om de nye film, som jeg anser for elendigt action bras. Specielt Beyond var tågrumende ringe.

  Aranyhajú Nyárszépe 6-08-18 16:48

 • 1

  Nu er jeg en TNG fan, for det er den jeg er vokset op med. Men  jeg trækker mest på smilebåndet over din film rangering, den er virkelig forskellig for hvad min egen er.

  Men spændende at have fulgt din rejse med Star Trek..

  Tiany 6-08-18 19:43

 • ★★0

  Så er jeg blevet beamet tilbage til jorden 2018 efter jeg blev færdig med Star Trek The Original Series som blev set i Warp speed + filmene (med undtagelse af 7-10). TAS vil jeg godt give en chance, på et tidspunkt. Men her er mine tanker om Star Trek.

  Star Trek TOS sæson 1 9/10

  Jeg frygtede virkelig, at jeg nu skulle se noget stift billigt sci-fi, med papkulisser, slapt musik og simple historier. Så jeg blev i den grad væltet bagover, og min nysgerrighed tog over. Føler hver enkel karakter har noget originalt over sig, så det er spændende at følge hver især og lære mere om dem. De er ikke bare en besætning, men som de selv beskriver det en familie, og det kan man tydeligt mærke om de så enten er i krise eller tager en slapper i kantinen med hinandens selskab. Så vidt jeg har kunne læse mig til er der en del fans som ikke er begejstret for den remastered udgivelse, pga de nye effekter og tilføjelser. Jeg er nu ret glad for at de lavede en remastered udgivelse, da den nu føler mere tidsløs og i den grad flottere at se på end at man skal se på hånd med en sok der skal forestille et sort hul eller noget i den retning. Samtidigt med at de tilføjelser ikke skiller sig alt for meget ud fra de andre effekter og stil serien her. Billedsiden var jeg også imponeret over, det er sgu et godt stykke arbejde de der har gjort, tænkte tit "Gid jeg dog bare havde købt den på BD".

  Star Trek TOS sæson 2 8/10

  Jeg er stadig hooked, og der var et par episoder som næsten kunne rates 10/10, men så var der også nogle episoder hvor jeg tænker, har vi ikke set/hørt det før? Endnu et afsnit med at de lander på en planet og ikke kan komme derfra eller skal befri et folk ved at destruere energikilden, samt skurkene begynder at ligne og lyde som hinanden bare som en anden race eller andet kostume, og det synes jeg er tynd og alt for tidligt at de er ved at løbe tør for originale ideer ved en sæson 2! Derimod er samspillet stadig i top, og på trods af det mindre budget, gør det at man ikke får alle 430 personer ombord at se på samme tid eller i større forsamlinger, men det klarer serien ret flot ved at man i de fleste afsnit bliver præsenteret for en ny besætningsmedlem som så bliver en del af episodens historie, og at de så pifter det lidt om med lidt humor med Kirk der altid spørger "Og hvem er du så?", en Kaptajn der ikke har helt styr på hele besætningen selvom de har trænet og derefter været sammen ombord på Enterprise i 2 år? + at man sidder med en fornemmelse af at besætningen ikke kan være sammen i større grupper (med mindre der er landlov), pga skibets design.

  Star Trek TOS sæson 3 6-7/10

  Der er stadig et par interessante episoder, men nu endnu mere genbrug, samt seriens 2 ringeste afsnit "Spocks Brain" og "The Way to Eden" som jeg slukkede de en af rumhippierne brød ud i sang ca 7 minutter inde. "The Cage" så jeg ikke efter lidt research, at episoden for det meste var med i "The Menagerie part I-II" (iøvrigt også nogle gode afsnit fra sæson 1), samt var det et pilot afsnit til serien, som har lidt tilfælles med TOS. Hvad den så laver i sæson 3 som en form for ekstra afsnit, kan vel kun forklares at den fik premiere på tv noget senere efter serien sluttede. Anyway man kan stadig mærke den sammenhold holdet har, men der var også nogle episoder hvor det var lidt ligesom at skuespillerne kedet sig eller virkede trætte. Serien er lidt ligesom en ballon, sjov og livlig i starten, men når luften er ved at gå ud, bliver den lidt trist at se på og man mister interessen, den trængte til at blive pustet op igen.

  Star Trek: The Motion Picture 8/10

  Og endelig nåede jeg til det jeg havde glædet mig allermest til, at gense filmene. The Motion Picture er nok den Star Trek film jeg har ændret mest holdning til. Jeg har kopieret en ret underholdene anmeldelse fra IMDB, der beskriver meget godt hvordan jeg havde det med The Motion Picture før jeg så TOS.

  "This film is bursting with action scenes! The scene where Kirk stares at the Enterprise, the scene where Scotty stares at the Enterprise, the scene where Bones stares at the Enterprise. The scene where the Enterprise is being stared at by Kirk is also a highlight. The scene where the Enterprise is being stared at by Scotty. The scene where the Enterprise is being stared at by Bones is another great one. The scene where they are ALL staring at the Enterprise at the same time is one of my favourites. The scene where the Enterprise is being stared at by ALL of them at the same time is even better.
  I love this movie! It's long. I took a girlfriend to see it and by the time it was over I had not only kissed her but we had had three children and a holiday in Greece."

  Kort sagt en lang film. Det var vildt underligt at gense den film, her nød jeg hvert sekund, billeder, historie, musik og gensyn, og selvom jeg lige havde set hele holdet i TOS, føltes det alligevel som om det var flere år siden jeg havde set dem, så det var ret nemt at sætte sig ind i de fans fra TOS som så den her film for første gang på det store lærred i 1979-80. Historien føles som et rigtigt Star Trek eventyr og man ligesom i TOS sidder man og venter spændt på hver dialog fra karakterne for at høre hvad er der sket siden og er de stadig den samme som dengang. 

  Star Trek II: The Wrath of Khan 8/10

  Et gensyn med den her, ændrede ikke så meget som de andre gange jeg har set den, eller jo der er nogle detaljer som i sidste ende ikke ændrede min rating. Lad os starte med de nye plusser, musikken medrivende, virkelig stærkt skuespil og endnu engang sammenholdet har aldrig været stærkere end i den her film og det gør at den både er sjov, spændende og rørende. Før TOS nød jeg egentlig bare den her film uden den gjorde det store, men efter den lange rejse man har været på sammen med dem er det en solid film, der ikke er til at rokke med hvis man spørger enhver Star Trek fan. Og endnu engang må jeg fremhæve skuepsillet især mellem Shatner og Montalban, for jeg tror det her er 4 gang jeg ser filmen og pga ekstramaterialet blev jeg gjort opmærksom på at ikke engang i hele filmen ser man dem spille overfor hinanden, og det har jeg ikke skænket en tanke de gange jeg har set filmen. Samt en lille detalje med Kirk der nu skal bruge briller, ifølge Shatner insisterede han på det, da det ville gøre Kirk mere menneskelig, mens folkene bag ikke ville sætte ham eller karakteren i dårligt lys, det er en lille detalje, men det bidrager mere end man tror.

  Så til de lidt små minusser, Khan. Ja Khan er et lille minus, og det har intet at gøre med Ricardo Montalban som gør det 10/10 ligesom da han spillede ham i TOS, som den store erobrer Khan der virkede alt andet end dum, men lærte af andres fejl, så er det jeg ikke forstår hvorfor til trods for selv hans håndlangere siger det til ham, at han ikke trækker sig tilbage nu når de endelig er flygtet fra planeten og kan erobre en ny planet og vokse sig større så han kan få sin hævn, lidt ligesom han gjorde da han flygtede fra jorden i sin tid, men istedet snupper han en ret impulsiv beslutning og vælger at fokusere på Genisis og sin hævn. Og nu vi er ved Genisis, var den del kun interessant da man hører om det de første 20 sekunder, det fylder for meget og tager fokus fra Khan. Uanset er der ikke en Star Trek film siden The Wrath of Khan, der har nået/haft samme niveau (tvivler lidt et gensyn med 7-10, vil ændre den holdning, men vi får se).

  Star Trek III: The Search of Spock 5-6/10

  "lad os rette en fejl, som alligevel var planlagt med at bruge en hel film som viskelæder", sådan føles det lidt. På nogle punkter føles den længere end The Motion Picture, den er mere forudsigeligt end jordens tyngdekraft, og vi bruger nu endnu mere tid på Genisis, som heldigvis Spock landede på. Når det så er sagt er den stadig underholdene i sammenspillet mellem både nye og gamle karakterer. Efter The Wrath of Khan, tror jeg nok man hellere ville se holdet komme videre, ud på nye eventyr og få nogle nye karakterer med ombord, Spock er da spændende, men at bruge 2,5 film på at genopfinde/præsenter ham igen, ville jeg nok hellere have noget nyt eller andet. Det er også her og de 2 næste film i rækken at jeg synes at William Shatner og især Leonard Nimoy får lidt for meget kontrol over filmene.

  Star Trek IV: The Voyage Home 7/10

  Ja der går måske lidt for meget Green Peace og at indblande hvaler i plottet er lidt fjollet og budskabet fes hurtigere ind end Warp speed tillader, men det gør ikke spor, da The Voyage Home for mig nok er den mest underholdene Star Trek film. Humoren og karakternes forskellige opgaver, der skal løses inden tiden render ud, også bringer den minder om de tidsrejse/anden tid episoder TOS havde. Holdet er stadig i top og ser ud til at nyde endnu en film sammen, selvom de er ved at se lidt slidte ud.

  Star Trek V: The Final Frontier 4/10

  William Shatner har sat sig instruktørstolen, kort sagt, han skulle være blevet i sin Command chair! Holdet ser endnu mere slidt ud, men de har stadig sine små momenter. Historien virker som genbrug, men den skal have lidt credit for at prøve noget nyt og en anden stil, selvom det ikke klæder. Effekterne ser billige ud, og action scenerne stive uden spænding. Spocks bror gav ingen mening for mig på nogen måder og sådan virkede det også for alle andre i den film. 

  Star Trek VI: The Undiscovered Country 7/10

  Jeg gav filmen tidligere 4/10 og det tror jeg mest var pga. Klingon plottet, hvis man intet kender til konflikten eller har interesse for den, så er det en hård film at komme igennem. Men efter TOS har den i den grad fået min interesse, og synes filmen måske er lidt kort. Historien helt sikkert en af de bedste, til trods for en lidt klichefyldt slutning (måske ikke dengang, men idag), action var medrivende og spændende, minder meget om TOS episoderne, især fængsels scenerne. Den største ting der gør jeg ikke giver den 8/10 er Scott og Mccoy, de er for gamle, især Deforest Kelley der er stiv i sin gang og tit kigger rundt som en dement. Jeg ved ikke om de sluttede ordentligt, men de sluttede med en god film.

  Star Trek 7/10

  Jeg havde set de tidligere film inden jeg så dette "reboot" eller hvad man skal kalde det her. Men det var en start for os nye inden for Star Trek og ikke rigtig anede hvad det var og det gør JJ Abrams godt. Nu så jeg filmen med nye øjne og den er stadig frisk og ny på engang. Castet er ok, især Karl Urban er spot on og Chris Pine synes jeg laver en rigtig god ung version af Kirk som rebel. Det er også fedt at få lidt mere historie om Kaptajn Pike og andre små referencer fra serien. Historien er ok, da man som sagt lige skal indvie de nye og man på en måde genstarter. Eric Bana spiller badass som skurk. Action er medrivende og tilpas, samt humoren. Effekterne er flotte, med undtagelse af størstedelen af lensflarerne. 

  Star Trek: Into Darkness 4/10

  Jeg så lidt ekstramateriale af filmen, hvor alle virkede glade og positive over den nye start Star Trek havde fået, og nu ville de igang med nye historier, hvorefter de straks nævner Khan og at Cumberbatch ville være perfekt. Det var bar en ud af utallige mange dårlige beslutninger den film havde. Overhovedet at bringe Khan ind igen og lave ham stik modsat af hvad den karakter er. Og at de skriver en rodet tynd historie rundt om karakteren, som først fremstilles som en terrorist, også heldigvis er hans blod en mirakelkur for den stråling Kirk fik, det giver ikke meget mening hele historien, der også skulle referer til "Space seed og The Wrath of Khan", sammenspillet mellem Khan og Kirk virker ikke og viser mindre følelse end Spock kan udtrykke. Khan det blive værre? Ja hele Kirk dør scenen nærmest en tro kopi af The Wrath of Khan bare byttet om, var tåkrummende ringe. Actionscenerne var tamme, og man håbede egentlig på noget mere dialog, men når vi så kommer over til dialogen virker den så kantet og teater agtigt. Nogle actionscener er dog flotte i de 2 sekunder man får inden de skifter over til shakycam og skæve vinkler. Og jeg er ikke vild med den måde Scott bliver skrevet eller spillet på her, at han bliver pigesur fordi han får en ordre som ikke passer ham og forlader holdet, det er ikke den Scott jeg husker. 

  Star Trek: Beyond 5-6/10

  Efter Star Trek var mange sultne efter nye historier, det fik vi som bekendt ikke med Into Darkness, men her har de sprunget 3 år ind i deres 5 års mission. så vi slipper for flere genfortællinger (tak for det). Vi får mange referencer fra deres færden rundt og vi er nået til et punkt hvor vi burde kende dem som fra TOS, det føles ikke som en familie som i de gamle film eller serie, hvor de også havde noget at byde ind med hver især, men her tænker de alle sammen ens og afslutter hinandens sætninger, hvad skal man så med fx Scott eller Spock når de alligevel har den samme viden og tænker ens? Justin Lin har sat endnu mere action på trekkeren og det var nu ikke lige det man savnede, selvom nogle er ret gode, mens andre virker bare til at fylde filmen ud. Idris gør det fint udfra det han har at arbejde med, og karakteren i sig selv er ikke så interessant igen, tynd historie.

  Efter 3 film med det nye hold, har jeg nogle tanker omkring Spock, Chekov, Uhura og Enterprise.

  Spock er ikke den Spock jeg kender, han viser for mange følelser, ja han er halvt mennesker, men den Spock jeg kender kom følelserne uventet som i serien hvor han tror Kirk er død, men da han ser ham udbrøder han med et smil "JIM!, og er selv overrasket over sine reaktioner og tænker meget over hvorfor han reagerer som han gør og prøver at finde logik, det savnede jeg ved den nye Spock. Så har vi Chekov, som burde især i den tredje film træde mere i karakter og komme med sine kække replikker. Uhura er heller ikke den jeg Uhura jeg kender. Jeg ser hende som en kvinde der er til stede, hygger sig og er den mest fornuftige som hun også kan få frem hos de andre. Her ser vi hende som en der let bliver fornærmet, vil hellere diskutere og have ret end at finde en fælles løsning og vil være i centrum. Enterprise er smuk og flot, men den mangler sgu charme og farver, hvis man tog et stillbillede fra Enterprise, ligner det mere et set fra en anden hvilken som helst sci-fi der bliver lavet idag.

  Det jeg synes er virkelig en skam som alle 3 film mangler, er noget mere diplomati eller politik, især med det der sker rundt omkring i verdenen idag er der så meget de kunne tage op. Star Trek som store blockbusters med action i fuld warp speed, er ikke helt mig, jeg vil dog alligevel gerne se mere, men samtidigt også noget nyt. Så er det heldigt jeg stadig har TNG, DS9, Voyager og Enterprise til gode, TNG starter jeg på efter en uge eller to`s pause. 

  Og til slut en pinlig indrømmelse.

  Jeg har altid i godt og vel 14 år vil jeg tro, troet at DeForest Kelley var ham der spillede Kamal i Octopussy, indtil jeg genså The Voyage Home og Final Frontier og tænkte han så da ikke så gammel ud i Octopussy, han havde nok farvet hår tænkte jeg. Men efter et kig på IMDB og jeg var mindblowed og havde svært ved at tro det ikke var ham, jeg måtte finde billeder af ham og Louis Jourdan, jeg synes sgu de ligner hinanden ret meget, så nu er jeg blevet sådan lidt pigesur på Octopussy og føler mig snydt. :(

  MOVIE100012-09-18 17:04

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen