Forum - Forum-tråd: Den Ukendte Soldat

Den ukendte soldat

  • ★★★★0

    Der er én fortælling i virvaret af 2. verdenskrigkonflikter, som er David mod Goliath om igen og det er den finske vinterkrig. Eller rettere vinterkrigene. De færreste ved, at Finland og Sovjetunionen (USSR) først var i krig 100 dage fra 1939 til 1940 og sidenhen - i det som hedder fortsættelseskrigen - fra 1941 til 1944.

    Den ukendte soldat er andet forsøg på at genindspille originalen fra 1954, som anses for at være et nationalt mesterværk. Det er beretningen om et finsk maskingeværregiment, fra fortsættelseskrigen begynder i 1941 til våbenhvilen underskrives tre år senere.

    Det er essentielt en antikrigsfilm, som ikke kun beskriver den den uomtvisteligt heroiske finske kamp mod overmagten, men også de interne problemer i regimentet med autoriteter og rangorden. Ikke mindst fortalt gennem hovedpersonen og veteranen Rokkas øjne, som på slagmarken er en veritabel én-mandshær, men i pauserne er de overordnedes mareridt. Hvordan disciplinerer man en mand, som udraderer fjenden, beskytter regimentet, men også nægter at lystre?

    Den Ukendte Soldat har slået alle publikumsrekorder i Finland med over 1. mio. betalende i biografen på få måneder. Koreografering og cinematografi er i top og som særlig historisk interesseret i netop de finske vinterkrige, var jeg på ingen måde skuffet, men vil påpege, at biografversionen er en 47 minutter kortere international version af den biografudgave, som blev vist i Finland og det mærkes. Filmen fremstår mere actionpræget og med udeladelse af nøglesekvenser, som ellers i mine øjne gør den mere helstøbt mht. de psykologiske omkostninger og krigens konsekvenser på hjemmefronten og det selvom også den 3 timer lange udgave lider under et par kontinuitetsproblemer (den vises i Finland til vinter i en 5 timers lang miniserie udgave).

    Set i det lys, vil de mest actionmindede nok foretrække den kortere biografversion, mens de mere tålmodige, nok bør gøre sig selv den tjeneste at opsøge den længere udgave på DVD og blu-ray, som allerede er i handlen.

    International version: 7/10 - Originaludgaven: 8/10

    Bruce19-04-18 07:20

  • ★★★★0

    Ekko synes jeg har begået en rigtig god anmeldelse. Det er Moovys i øvrigt også, jeg er blot uenig :)

    www.ekkofilm.dk/anmeldelser/den-ukendte-soldat/

    Bruce19-04-18 17:39

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen