Moovy Exclusive: CPH:DOX-foromtale: Homeland (Iraq Year Zero)

Siden sin start i 2003 er dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX vokset til at være Nordeuropas største af sin slags, og "Homeland (Iraq Year Zero)" vises i serien Doc Alliance, hvis pris – Doc Alliance Award, der uddeles af CPH:DOX og seks andre, europæiske dokumentarfestivaler – den allerede har vundet.

Det er en lidt særlig pris, men det her er heller ikke en helt almindelig film. For det første er den over 5½ time lang! Og lidt frækt kan man sige, at det er 5½ timers hjemmevideooptagelser med en irakisk families op og nedture i en forstad til Bagdad for mere end ti år siden. Det interessante, fascinerende og hjerteskærende ved filmen er, at den ene halvdel af den foregår før og den anden halvdel efter den amerikansk-ledede invasion af Irak i marts 2003. Her kommer ordsproget "fra asken til ilden" virkelig til sin ret.

Filmen viser hverdagen før og efter invasionen på godt og ondt. Som når irakiske børn leger røvere og soldater i forholdsvis nye ruiner eller hjælper til med at bore brønde i baghaven, fordi alle forventer, at den almindelige vandforsyning bryder sammen, når krigen starter. For sådan gik det sidste gang, der var krig. Det er uden omsvøb, og især sidste halvdel er totalt uegnet for børn.

Der er CPH:DOX fra 5. til 15. november, og "Homeland (Iraq Year Zero)" kan ses i Imam Ali Moskeen søndag 8. november, hvor der vil blive serveret irakisk mad, og til morgenmadsarrangement i Grand Teatret lørdag 14. november, hvor man også kan møde instruktøren.

Kommentarer

CPH:DOX-foromtale: Homeland (Iraq Year Zero)

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen