Moovy Exclusive: CPH:DOX-foromtale: Kampen om Grønland

Kenneth Sorento fokuserer på Grønlands kamp for at blive uafhængigt af Danmark. En kamp, der både handler om kultur, økonomi og social ulighed i et land præget af druk, misbrug og selvmord.

I Kenneth Sorentos "Kampen om Grønland" følger vi rapperen Josef Tarrek og de to politikere Kaaleeraq og Tillie, der med hver sin overbevisning kæmper for det, de tror på. Skal Grønland forblive afhængigt af Danmark, eller er det på tide, at de løsriver sig fra det danske kongerige? Spørgsmålene er mange, mens de endegyldige svar er få.

Filmen ser objektivt på de fordele og ulemper, der vil være ved en eventuel løsrivelse fra Danmark. Tillie, der selv er vokset op på et børnehjem, bliver næsten dagligt udsat for chikane, fordi hun ikke taler grønlandsk. Kaaleeraq kæmper for at komme ind i det grønlandske Landsting for på den måde at komme nærmere på den løsrivelse, han mener, landet har brug for. Tarrek, der blev landskendt med sangen "Tupilak", bruger sin musik til at sætte spørgsmålstegn ved relationen mellem de to lande.

Men giver det overhovedet mening, at to så forskellige kulturer er så afhængige af hinanden? Og kan de klare sig uden hinanden? Grønland er præget af druk, børnemisbrug og ekstremt mange selvmord blandt de unge. Så hvordan vil de klare sig uden økonomisk støtte fra Danmark? På den anden side har den enorme eksport af fisk fra Grønland stor betydning for den danske økonomi. Så hvad får Grønland ud af en løsrivelse fra Danmark, og hvorfor er størstedelen af deres befolkning for en løsrivelse? Sorento forsøger at finde svar på de mange spørgsmål i denne interessante dokumentar.

Årets CPH:DOX er grundet coronavirussen blevet digital. Alle film og debatter under den danske dokumentarfilmfestival kan derfor ses nu og frem til 30. april på cphdox.dk.

Se "Kampen om Grønland" via dette link.

Kommentarer

CPH:DOX-foromtale: Kampen om Grønland

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen