Moovy Exclusive: CPH PIX 2016: David Lynch - The Art Life

Producent og instruktør Jon Nguyen har brugt meget tid sammen med David Lynch. Rigtigt meget tid. Således er dette den femte dokumentarfilm, de to har samarbejdet om, og nummer to af dem der er nået helt op i spillefilmslængde. Det er tydeligt, at makkerparret har opnået en intimitet og gensidig tillid, der er en forudsætning for at kunne lave en film som denne.

Filmen er mest af alt en David Lynch origin story og kunne lige så vel have heddet "Becoming David Lynch". Der er nemlig tale om en kronologisk gennemgang af Lynch' liv fra fødsel til færdiggørelsen af hans første spillefilm, "Eraserhead". I en sen alder er David Lynch blevet far for fjerde gang til datteren Lula, og filmen er tænkt som et slags åbent brev til hende om, hvorfor han valgte at blive kunstner.

Det er en film om værdien af hårdt arbejde, stædighed og en god portion held for at kunne opnå ambitiøse livsmål. I Lynch' tilfælde var det perfekte liv eller the art life egentligt meget simpelt. En eksistens, hvor man ikke behøver foretage sig andet end at male, drikke kaffe og ryge cigaretter.

Dokumentaren er (med rette) så fascineret af sit subjekt, at den primært henvender sig til superfans af Lynch og andre, der ligeledes overvejer at vie deres liv til kunsten. Filmen er mest struktureret omkring Lynch, der fortæller lange røverhistorier. Anekdoternes specificitet gør, at filmen måske kan virke langtrukken for et bredt publikum. Derimod er filmen for fans af instruktøren, der leder efter nye spor og inspiration, absolut essentiel.

Hvis du ikke når at se filmen under dette års CPH PIX, kommer "David Lynch – The Art Life" i ordinær biografdistribution til april 2017.

Kommentarer

CPH PIX 2016: David Lynch - The Art Life

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen