Moovy Exclusive: Berlinalen 2021: Den nye form

En stor del af årets Berlinale har ændret struktur.

Biograffilm ryger direkte på streaming, og filmfestivaler bliver digitale. Covid-19 udfordrer stort set alle, både privat og professionelt. Alle er tvunget til at tænke alternativt for at få tingene til at hænge sammen. Også Berlinalen. Berlins filmfestival handler nemlig ikke kun om film. Det er en gigantisk kulturel og international begivenhed, der sætter tusinder af mennesker i arbejde for at transformere Berlin til Berlinalen. Turismen alene omsætter for mange millioner. Tænk på, hvad Roskilde Festival gør for Roskilde, og gang det op et par gange. Det må ikke have været nemt at trykke på stopknappen. Derfor har Berlinalens ledelse også kun gjort det halvt.

Årets Berlinale er nemlig skåret op i to dele. Fra 1. til 5. marts starter festivalen og det europæiske filmmarked – hvor filmselskaberne sælger deres spritnye film til distributørerne – med en digital løsning for pressen og andre professionelle. Herefter bliver Guldbjørnen og Sølvbjørnene uddelt 5. marts. Dernæst åbnes byen op for indendørs og udendørsvisninger for publikum 9.-20. juni, hvor Krystalbjørnene bliver uddelt af børnejuryen, og hvor publikumspriserne i Panorama-programmet også bliver givet.

Især børne- og ungdomsprogrammet Generation er berørt af den nye digitale løsning. Børnejuryen bliver nemlig først sammensat senere på året og uddeler Krystalbjørnene til sommerfestivalen i juni. Der er sammensat en voksenjury til at uddele nogle pengepræmier til de film, de finder mest egnede, 4. marts. Det er her, man kan finde årets eneste danske bidrag – nemlig dokumentarfilmen "From the Wild Sea".

Berlinalen har længe troet på et mere klassisk format. Helt frem til midten af december havde de lagt deres nye guidelines op. Her skulle man bære mundbind indendørs – også under selve visningerne af film samt til pressekonferencerne. Det mødte dog ikke den store opbakning, da det reelt ville betyde, at især pressen var forpligtet til at bære mundbind sammenlagt ca. tolv timer om dagen, ni dage i træk. Den nye løsning præsenterer et program på ca. 25 procent færre film, der digitalt kan ses over fem dage. De steder, der især er blevet skåret, er bl.a. kortfilm for børn og unge, som fuldstændigt er skåret fra, men også Forum-programmet (som hovedsageligt består af film, der udfordrer filmmediet) er næsten halveret.

Dette bliver også første år uden en decideret formand for juryen i hovedkonkurrencen. I stedet har man sammensat en jury af tidligere vindere af Guldbjørnen – bl.a. Mohammad Rasulof fra Iran, der vandt sidste år for filmen "There Is No Evil". Uden en formand bliver det spændende at se, hvor stor indflydelse f.eks. dokumentaristen Gianfranco Rosi (der vandt i 2016 for "Fire at Sea") har, da der er to dokumentarfilm i hovedkonkurrencen i år.

Selvom der ingen danske film er i hovedkonkurrencen i år, er der heldigvis stadig masser at se frem til. Dan Stevens spiller en robot og snakker flydende tysk i sci-fi-filmen "I'm Your Man". Instruktøren Dominik Graf vender tilbage fra årtier med udelukkende tv-film (efter sigende selvvalgt, fordi de gav ham større artistisk frihed) med filmatiseringen af romanen "Fabian – Going to the Dogs". Om dokumentarfilmen "Mr Bachmann and His Class" om en gruppe forskelligt-sprogede elever kan holde til en spilletid på tre en halv time bliver også interessant.

I det hele taget er programmet for en gang skyld spækket med film, der i hvert fald lader til at kunne blive berigende oplevelser. Skulle jeg satse penge på en vinder af Guldbjørnen uden at have set nogle af filmene endnu, lyder den rumænske "Bad Luck Banging or Loony Porn" som en typisk vinder, der satirisk håndterer emner såsom coronavirus, sex og politik. Vinderne plejer gerne at afspejle verdens nuværende situation på et eller andet plan og gerne i den lidt tungere ende. Ligegyldig hvad, har vi et par spændende dage i vente, og jeg glæder mig til at gå i krig med programmet.

Kommentarer

Berlinalen 2021: Den nye form

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen