Moovy Exclusive: Blodig Weekend 2019: Et tilbageblik

Fire blodige dage på Nørrebro bød på grusomt gode gys.

Årets Blodig Weekend er vel overstået. Danmarks største genrefilmfestival har siden 2012 haft base i Cinemateket, men var i år flyttet til nye lokaler – nærmere bestemt Empire Bio. Selvom lokationen var ny, var årets program spækket med masser af spændende aktiviteter både ind- og udenfor biografsalene på Nørrebro.

Fra 11. til 14. april kunne man opleve både seriemordere, hekse og masser af blod og indvolde invadere Empires lærreder. Et tilbagevendende event startede årets festival. Blodig Quiz var lavet til de ægte horrornørder, og de kom bestemt på arbejde. Ti hold kæmpede om pladser på podiet for årets største horrorfans. Quizzen var en stor succes og en god start på fire dages gys og gru. Første og eneste film var thrilleren "Stalker". Neil Jordans værk delte vandene. Men det er det, der gør en film interessant – at ikke alle er enige.

Weekenden bød på noget for enhver smag. Hvad end det var et godt grin med den klassiske "Critters 2" og nyeste "Puppet Master"-film. Begge defineres som party horror, hvor man ikke skal tage alt så seriøst og grine højlydt af de groteske optrin og mord. I den helt anden boldgade lurede uhyggen med det irske Sundance-hit "The Hole in the Ground" – en foruroligende og skummel rejse ind i en forstyrret kvindes sind. "The Wind" var også en sniger, der gav publikum et ægte slowburn, inden klimakset gav los. Blodig Weekend har altid fremvist det mere eksperimenterende indenfor horrorgenren. Én af årets mest hypede film var tyske "Luz" – en film, der bestemt skal opleves. 70 minutter fanget i et surrealistisk univers uden at ane, hvilken retning filmen ville tage. En mærkværdig blanding af gys, thrills og drama, tilsat en omgang David Lynch. Originalitet på højt niveau, optaget på 16mm. Nærmest Grindhouse-stemning med ridser i filmen, som man husker det fra dengang, biograffilm ikke var digitale.

Årets gæster var veloplagte – med æresgæsten, den amerikanske instruktør Mick Garris, i front. 68-årige Garris, der står bag en lang række Stephen King-filmatiseringer, svarede både glædeligt på spørgsmål fra gæsterne og nød i det hele taget at snakke løs om sit bagkatalog. "The Hole in the Ground"-instruktør Lee Cronin og "Lifechanger"-skuespilleren Jack Foley gav hver for sig gode og indsigtsfulde indblik i deres film. Folkene bag festivalen har altid været gode til at finde spændende gæster, og i år var bestemt ingen undtagelse.

For undertegnede var årets bedste film også den, der lukkede festivalen. Et helt igennem ækelt og foruroligende mesterværk af en strimmel af multi-prisvindende Fatih Akin – og samtidig tyskerens første horrorfilm. "Den gyldne handske" er baseret på den sande historie om seriemorderen Fritz Honka, der slog flere prostituerede ihjel i 70'ernes Tyskland. Filmen fungerer på flere niveauer og er gennemsyret af vaskeægte galgenhumor, hvor man griner et øjeblik, og det næste sidder med en klump i halsen. Akin har skabt en film, der vil dele vandene. Den fik også flere til at forlade salen under Berlinalen i februar. Filmen får premiere til efteråret i de danske biografer, og jeg vil bestemt anbefale en tur i biografen, men med en advarsel i bagagen: Medrivende, men vanvittig og ganske enkelt klam.

Endnu engang var Blodig Weekend en vidunderlig tur rundt i de skumle grene af horrorgenren. Jeg glæder mig allerede til næste år, som folkene bag allerede nu er begyndt at planlægge. Vi ses i Empire Bio til næste år!

Kommentarer

Blodig Weekend 2019: Et tilbageblik

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen