Moovy Exclusive: CPH:DOX 2017: Flot fra start med futurisme, politik og pessimisme

CPH:DOX er ikke bare en dansk filmfestival: Det er en international begivenhed. Der er folk fra hele verden for at dække festivalen, så svenske film vises ikke med danske undertekster, men med engelske. At CPH:DOX efterhånden har vokset sig ganske stor står allerede lysende klart, da jeg ved frokosttid på festivalens første dag ankommer til det nye hovedkvarter for at hente min presseakkreditering. Til anledningen har CPH:DOX lånt Kunsthal Charlottenborg, og det storslåede palæ er der mildest talt format over. Her vil der i løbet af festivalen både være regulære visninger samt en helt ny Virtual Reality-biograf, som jeg glæder mig meget til at prøve kræfter med. I første omgang napper jeg dog bare min akkreditering, inden jeg skynder mig videre mod dagens første visning.

"The Future of Work and Death" i Dagmar Teatret er den første ret på festivalmenuen – og sikke en mundfuld. Kommer mennesker til at have et arbejde i fremtiden? Bliver vi foreviget i computere? Og hvad vil det i det hele taget sige at være et menneske? Den britiske dokumentar om transhumanisme stiller alle de vanskelige spørgsmål, man overhovedet kan forestille sig. Den er uhyre ambitiøs. For ambitiøs. En strammere struktur havde gjort underværker.

I den efterfølgende Q&A med de to instruktører får jeg da også indtryk af, at de to unge briter ikke helt ved, hvad de skal mene. Som i de mange ekspertinterviews i filmen svarer de i øst og vest. Begreber som borgerløn, data som valuta og cyborgs bliver slynget rundt på alt for kort tid. Passionen fra de to unge briter fejler – trods det begrænsede fremmøde – dog ikke noget.

På CPH:DOX er der både plads til små, helt obskure dokumentarfilm og de store, amerikanske topproduktioner. Dagens anden film hører til sidstnævnte kategori. "All Governments Lie" hedder filmen, der er et portræt af den amerikanske journalist I.F. Stone og en kritik af de amerikanske mainstreammediers konformitet og manglende uafhængighed. Med høj produktionsværdi og interviews fra sværvægtere som Noam Chomsky, Michael Moore og Glenn Greenwald skal den nok blive en succes.

Det relativt unge publikum, der havde samlet sig torsdag eftermiddag i Cinemateket, er da også fanget af dokumentaren, der spidder CNN, FOX og MSNBC og roser de små, uafhængige medier. At det ikke er det yngre publikum, men derimod salens alderspræsident, Mogens Lykketoft, der lyser biografen op med sin smartphone, understreger ganske godt den pointe. Netop Lykketoft er sammen med Ekstra Bladets Poul Madsen og debattør Carsten Jensen inviteret til debat efter visningen. Her bliver både pressen og politikerne diskuteret. Anders Fogh Rasmussen får et par velvalgte ord med på vejen. For hvorfor blev George W. Bush og Tony Blairs ry ødelagt af Irak-krigen, mens Fogh blev generalsekretær for Nato? Stikpillen fra Carsten Jensen til den danske presse er ikke til at tage fejl af.

Inden de tre herrer får snakket færdigt, må jeg skynde mig videre til Palads, hvor dagens – for mit vedkommende – sidste visning finder sted. "Miranda – En politiker bliver til" hedder den svenske dokumentarfilm, der omhandler en 14-årig ungdomspolitiker for Sverigedemokraterna, Sveriges svar på Dansk Folkeparti. Den formår på elegant vis at undgå at dæmonisere det omdiskuterede parti for i stedet at levere et intimt portræt af en idealistisk ung pige, der bliver viklet ind i et stort politisk spil.

Det er en lille film, men den fremkalder store følelser i den ellers halvtomme sal. "Man skal ikke bekæmpe politisk uenighed med eksklusion, men med kærlighed," fremstammer en ældre herre ved den efterfølgende Q&A. Nikkende erklærer jeg mig enig, inden jeg forlader Palads og glæder mig over at have overværet tre seværdige film allerede på førstedagen af CPH:DOX. Og tre mindst lige så seværdige diskussioner efter filmene. Godt festivalen kun lige er begyndt.

"The Future of Work and Death" kan ses lørdag 18. marts kl. 14.00 i Cinemateket med instruktørbesøg samt som en særvisning med laboratorium i SPACE10 tirsdag 21. marts kl. 19.00. 

"All Governments Lie" kan ses tirsdag 21. marts kl. 16.30 i Bremen Teatret med instruktørbesøg samt fredag 24. marts kl. 21.30 i Nordisk Film Palads.

"Miranda - En politiker bliver til" kan ses onsdag 22. marts kl. 12.30 i Park Bio og søndag 26. marts kl. 12.00 i Nordisk Film Palads.

CPH:DOX 2017 løber fra 16. til 26. marts, hvor over 200 dokumentarfilm vises i København og resten af landet, sideløbende med adskillige koncerter, udstillinger, debatter og andre events. Læs mere om CPH:DOX her

Kommentarer

CPH:DOX 2017: Flot fra start med futurisme, politik og pessimisme

  • ★★★0

    En sand fornøjelse at opleve Carsten Jensen i sit es, når han udfordrer magthavere som Lykketoft - så skarpt, vidende og direkte. 

    Dolphinfriendly17-03-17 15:21

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen