Moovy Exclusive: CPH:DOX-foromtale: DANISH:DOX

I år tager DANISH:DOX-kategorien os med ind i kaffens verden, mens legendariske Jørgen Leth reflekterer over sin karriere som filmmager.

Godt nok er CPH:DOX med årene blevet en af verdens førende dokumentarfilmfestivaler, hvor dokumentarister fra hele verden gerne lægger vejen forbi, mens legender som Werner Herzog og Errol Morris heller ikke er blege for at kigge forbi. Men med lokation i hjertet af København er DOX naturligvis også en kæmpe affyringsrampe for danske dokumentarmagere, nye som erfarne, hvis film kan demonstrere, at en lang og stolt tradition inden for genren gør sig gældende i Danmark.

Blandt andet er Kasper Bech Dyg aktuel med portrætfilmen "Tilfældets gaver – en film om Jørgen Leth", hvor den berømte og berygtede kunstner-kommentator gennemgår hovedværker fra sin egen filmografi. Tidligt i filmen gentager Jørgen Leth et citat fra sin far, der mindede ham om altid at bruge øjnene og se verden for, hvad den var. Et mantra, manden med de mange evner siden har levet sit liv efter. Kronologisk gennemgår Jørgen Leth sine hovedværker – fra eksperimenterende "Det perfekte menneske" til Lars von Trier-udfordringen "De fem benspænd" – og deler tanker og refleksioner bag. Her er der unik adgang til en dansk kunstner, som er ulig nogen andre, og som har sat sit evige aftryk på dansk film.

Selvom CPH:DOX i år ikke kan byde på kaffe ude i byen, så kan filmen "Shade Grown Coffee" til gengæld opfylde enhver kaffeelskers behov. Her er der bæredygtig og økologisk kaffe på menuen, hvor kaffebønnens magiske univers tages kærligt under lup. Fra danske baristaer i det københavnske og hele vejen til kaffeplantager i Panama og Etiopien gennemgås nøjsomt den lange proces, det tager at lave en perfekt kop kaffe – fra høst af bønner, ristningsgrader og smagsvarianter. Ligeledes gennemgås en branche, som kræver store forandringer, hvad angår retfærdig løn og gode arbejdsvilkår. En seværdig film for alle, der ønsker at blive klogere på kunsten og menneskerne bag kaffekunsten.

Årets CPH:DOX er grundet coronavirussen blevet digital. Alle film og debatter under den danske dokumentarfilmfestival kan derfor ses nu og frem til 5. april på cphdox.dk.

Se "Tilfældets gaver – en film om Jørgen Leth" via dette link.

Se "Shade Grown Coffee" via dette link.

Kommentarer

CPH:DOX-foromtale: DANISH:DOX

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen