Moovy Exclusive: CPH:DOX-foromtale: Movements

Protest og demonstrationer i Hongkong eller kunstfilm omkring afroamerikanske traumer i et ulige USA? I årets "Movements"-kategori er historie og eksplosiv politik i højsædet.

Dokumentargenren har altid været garant for at give et indblik i verdens tilstande, hvad end det er kultur, politik, individet eller historie, der er i fokus. Her kan aktuelle problematikker dokumenteres verden rundt, mens fortiden giver plads til refleksion og bearbejdelse. I år er ingen undtagelse på CPH:DOX, hvor "Movements"-kategorien tager temperaturen på verdens brændpunkter og italesætter historiske begivenheder.

Moovy kan blandt andet anbefale "Do Not Split", der placerer sig lige midt i konflikterne i Hongkong, hvor voldelige protester og demonstrationer har tegnet gadebilledet det seneste halve år. Den tidligere britiske koloni skal endeligt tilbage under Kinas ledelse, og det betyder et kompromis med alt, hvad der hedder demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed. Her har især den unge generation ytret sin utilfredshed og ønske om uafhængighed fra moderlandet. Tag med til demonstration, og stå lige i centrum, når politi og demonstranter mødes over for hinanden med tåregas og molotovs.

"America" er skabt af kunst-filmskaberen Garrett Bradley og fortæller igennem hypnotiske billeder og lyd en historie om afroamerikanernes plads i amerikansk filmhistorie. Med gamle arkivklip fra stumfilm tilbage fra 1910'erne viser Bradley, hvordan den sorte amerikaner altid har været en del af historien, mens nye neologismer som "black cinema" afvises. Her er det en strøm af historie og bevægelser, der konstant har udviklet sig gennem et århundrede, som krydret med Bradleys egne fiktive gengivelser af afroamerikanernes plads i filmhistorien skaber en unik sammensmeltning af smukke billeder og historisk refleksion.

Årets CPH:DOX er grundet coronavirussen blevet digital. Alle film og debatter under den danske dokumentarfilmfestival kan derfor ses nu og frem til 5. april på cphdox.dk.

Se "Do Not Split" via dette link.

Se "America" via dette link.