Moovy Exclusive: CPH:DOX-foromtale: NEW:VISION

En aften ude i kunstverdenen, collage-minder eller kulturkløft fortalt igennem en 3D-restaurant? NEW:VISION sørger for kunstneriske og grænsesøgende eksperimenter.

CPH:DOX gør en dyd ud af at have dokumentarfilm på programmet, som eksperimenterer og søger nye grænser for, hvad genren tillader. Kategorien "NEW:VISION" er dedikeret til de film, som lige så vel kunne være at finde på et kunstmuseum som på en filmfestival. Her leges der med filmsprog – fiktion og virkelighed smelter sammen, og eksperimentelle øvelser opstår.

I år er de tre korte dokumentarer "LOLOLOL", "Mother's Tongue" og "Detour" blandt andet at finde på programmet, hvor dokumentarens dogmer udforskes på hver sin måde. "LOLOLOL" udspiller sig i det tjekkiske natteliv, hvor en gruppe unge piger besøger en kunstudstilling som forfest til en bytur. Pigerne griner ad kunsten og håner processen bag, men samtidig drømmer de om lignende succes og en plads i kunstverdenen. Videoværket italesætter kunstverdenens hierarki og kritiserer betragterens indlevelse i værkerne omkring sig.

"Detour" og "Mother's Tongue" bliver på hver deres måde en poetisk refleksion over gamle minder. I "Detour" mindes kunstneren Mario Valero en romantisk sommer i Spanien gennem en collage af smukke 16mm-billeder, hvor tid og kronologi ikke eksisterer – kun stemning og følelser. "Mother's Tongue" er tre generationer af svensk-kinesiske kvinders virtuelle konfrontationer med deres mødre. Konfrontationer, som noget aparte udspiller sig i kinesiske restauranter renderet i 3D. Et brev læses op, og kulturforskelle, kærlighed og kaos flyder sammen i en åbenbaring af sandheder og forsoning.

Årets CPH:DOX er grundet coronavirussen blevet digital. Alle film og debatter under den danske dokumentarfilmfestival kan derfor ses nu og frem til 5. april på cphdox.dk.

Se "LOLOLOL" via dette link.

Se "Detour" via dette link.

Se "Mother's Tongue" via dette link.

Kommentarer

CPH:DOX-foromtale: NEW:VISION

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen