Moovy Exclusive: CPH:DOX-foromtale: Sound & Vision

I "Sound & Vision"-kategorien spiller musikken, hvor en ny bølge af stofmisbrugende rappere med ansigtstatoveringer samt et legendarisk pladeselskab i København er i fokus.

CPH:DOX har altid værnet om musikken med events, koncerter og dokumentarfilm, der har musikken i centrum. Selvom events og koncerter i år er aflyst, hindrer det ikke musikken i at spille, og der er derfor fortsat film om musik på menuen ved dette års dokumentarfestival.

I "American Rapstar" møder vi en generation af unge amerikanske rappere, der alle deler et hårdt lydunivers, mens vovede ansigtstatoveringer, farverigt tøj og massive mængder af stoffer synes at være fælles interesser. Nutidens rockstjerner kaldes de, og bølgen af deres musik kaldes Soundcloud-rap, hvor depressive sindstilstande, penge, stoffer og aggressiv lyd – og ikke mindst adfærd – danner rammerne. I hælene derhjemme, og når xanax og purple lean indtages før en koncert, følger vi kæmpe stjerner såsom afdøde Lil Peep og XXXTentacion, maniske Lil Pump, Smokepurpp og Bhad "Cash' me outside" Bhabie, som blev kendt fra sin ikoniske optræden i Dr. Phil. Kritikken og meningerne om de outrerede artister er mange, men som stemmerne for deres generation er indflydelsen til at tage og føle på.

"25 Years of Crunchy Frog" laver et kort, hyggeligt jubilæumsportræt af det mest berømte pladeselskab, som du – ifølge filmens tagline – aldrig har hørt om. I 25 år har det uafhængige selskab Crunchy Frog huseret i København og skabt en mindre kultdyrkelse omkring sig. Populariteten peakede tilbage i starten af 00'erne, hvor pladeselskabet stod bag Junior Seniors kæmpehit "Move Your Feet", som gik verden rundt, mens The Raveonettes' indie-rock gjorde sit indtog på globale hitlister. Siden har ildsjælene bag selskabet fundet små og store stemmer i undergrundsscenen blandt noise-, surf- og experimental-rock, hvor bands som Beta Satan, The Tremolo Beer Gut og Düreforsög har været med til at skabe 25 års historie.

Årets CPH:DOX er grundet coronavirussen blevet digital. Alle film og debatter under den danske dokumentarfilmfestival kan derfor ses nu og frem til 5. april på cphdox.dk.

Se "American Rapstar" via dette link.

Se "25 Years of Crunchy Frog" via dette link.

Kommentarer

CPH:DOX-foromtale: Sound & Vision

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen