Moovy Exclusive: CPH:DOX-omtale: "A House Made of Splinters"

Danske Simon Lereng Wilmont vender tilbage til Ukraine i en ufatteligt rørende og utrolig aktuel dokumentar om et børnehjem i det krigshærgede land.

For en håndfuld år siden skabte dokumentaristen Simon Lereng Wilmont flotte overskrifter over hele kloden med sin prisbelønnede dokumentar "The Distant Barking of Dogs", som herhjemme fik undertitlen "Olegs krig".

I den glimrende, følelsesladede film skildrede Wilmont hverdagen for en lille ukrainsk dreng, Oleg, som bor sammen med sin kærlige bedstemor midt i krydsilden mellem den ukrainske hær og pro-russiske separatister.

Og i den spritnye "A House Made of Splinters" serverer Wilmont nok en gang et virkelig dybfølt og fortroligt portræt af livet som barn i et land præget af krig og krigens konsekvenser.

Se også: Moovy TV: Interview: Dansk instruktør bag hjerteskærende dokumentar om børn i det krigshærgede Ukraine

Nok en gang kommer Wilmont så utrolig tæt på børnene, at man nærmest mistænker ham for at være en superhelt, der kan gøre sig selv usynlig. Men det nærvær, han har med børnene, er blevet oparbejdet over flere måneders optagelser i det østlige Ukraine.

Filmen blev skudt og færdiggjort før russernes nylige, skrækkelige invasion af Ukraine, og der er ikke nogen bomber eller missiler, der truer filmens børnehjem eller dets beboere. Men uvisheden og usikkerheden uden for hjemmets mure har gjort forældre alkoholiserede, modløse og indimellem voldelige, og man kan snildt fornemme de psykiske ar, som krigen i hjemmet har påført filmens børn, der hver især håber på at finde en plejefamilie, som kan give dem den kærlighed, de fortjener.

Og det er praktisk talt umuligt ikke selv at blive umanerligt berørt af det, der foregår på hjemmet undervejs – venskaber, der knyttes; intense blikke, der afspejler skuffelsen bag øjnene; perlevenner, der pludselig må skilles ad, da den ene finder en plejefamilie. Ét særligt afskedskram i filmen vil vitterligt ryste dig i din grundvold.

Men selvom det alt sammen lyder (og er) meget trist, så formår Wilmont også at illustrere, at håbet kan skabes og smitte selv i de mest dystre tider, og det er livsbekræftende og opkvikkende at se den styrke, som børnene finder i og giver til hinanden på hjemmet.

Det er simpelthen en tragedie af rang, at Wilmont faktisk havde formået at arrangere en særvisning af "A House Made of Splinters" i Kyiv for flere af Ukraines store politiske kræfter – inklusive meningsdannere på børneområdet – men at det arrangement skulle have løbet af stablen i marts...

Moovy TV har i øvrigt interviewet Wilmont om hans nyeste, bevægende perle, og du kan se indslaget meget snart her på siden.

"A House Made of Splinters" kan ses på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX den 2. april i Grand Teatret og den 6. april i Empire Bio. Filmen kan desuden streames fra DOXONLINE under CPH:DOX' hjemmeside fra 1. til 10. april.

Kommentarer

CPH:DOX-omtale: "A House Made of Splinters"

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen