Moovy Exclusive: CPH:DOX-omtale: "To the Moon"

I en kærlighedserklæring til månen vises menneskets forhold til Jordens drabant gennem smukke og stemningsfulde filmscener.

Irske Tadhg O'Sullivan begår sig med et dybfølt og poetisk essay, der trækker cinematiske tråde til og fra månen. Smuk, meditativ musik akkompagnerer alskens arkivmateriale, der i samhørighed hylder månen gennem fortidens filmklip. Murnau, Satyajit Ray, Chaplin, Sjöström, Fritz Lang og mange flere flettes ind i en følelsesmæssig stærk fortælling, som skinner lys på menneskets bånd til det romantiske og melankolske himmellegeme.

Der går ikke mange minutter, før den smukke "Clair de lune" spiller hjertet varm. "To the Moon" er klokkeklart en overordnet ode til månen, men ser sig fortalt gennem mindre tematiske kapitler, som viser de mange sider af Jordens drabant. Dertil trækker Tadhg O'Sullivan på sine irske aner med lyrik og prosa af blandt andre James Joyce, som giver et yderligere lag af poesi. Dokumentaren kigger på alt fra kærlighed i måneskinnet til myten om lunacy – altså varulvevanvid i måneskæret.

Læs også: CPH:DOX-omtale: "Behind the Headlines"

Som var Tadhg O'Sullivan James Stewart reinkarneret, lokker han publikum med "You want the moon? Just say the word, and I'll throw a lasso around it and pull it down." Lige nøjagtig dét gør den irske dokumentarist – han fremviser månen, så alle kan svælge i dens skønhed, men på sådan en måde, hvor dens storhed ikke aftager. Og bedst af alt er "To the Moon" til for, at mennesket på Jorden kan afspejle sig i manden på månen.

"To the Moon" kan streames på CPH:DOX via Dox-portalen fra dags dato til og med 5. maj.

Kommentarer

CPH:DOX-omtale: "To the Moon"

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen