Moovy Exclusive: CPH PIX 2016: Fantastic Planet

Hvis du aldrig rigtig er blevet bidt af fransk-tjekkisk animationsfilm fra 70'erne, så er der håb forude. Som en del af årets CPH PIX byder Planetariet indenfor i kuplen, hvor stop motion-perlen "La planète sauvage" (eller "Fantastic Planet") bliver vist. Og har man den til gode, bør den fanges ved en af de to visninger, der oven i købet vil blive ledsaget af live-musik.

Vi er i en nær fremtid på en fjern planet. Gigantiske blå skabninger har overtaget menneskehedens rolle som sidste led i fødekæden, hvor mennesket i denne sælsomme verden er blevet fragtet hen og degraderet til sølle kæledyr. Og dét gælder endda kun nogle heldige få. I kulissen udspilles en kamp mellem de to civilisationer, og her er det menneskene, der udryddes som vissent ukrudt.

"Fantastic Planet" er dog først og fremmest en visuel oplevelse. Det kan godt være, at der tematisk uddeles store håndkantslag til imperialisme,  men det "fantastiske" ved denne fortælling er, at den gennem sine billeder både taler til voksne og børn. Noget af dét, der utvivlsomt sikrede den Juryens Pris i Cannes tilbage i 1973, var den dengang banebrydende cutout stop-motion-animationsstil, hvis største repræsentant i dag er den amerikanske komedieserie "South Park". Stilarten blev så godt som perfektioneret i "Fantastic Planet". Således er det i filmens visuelle afdeling, at de sande guldklumper gemmer sig. I lidt over 70 minutter er man hensat til et dybt originalt og drømmelignende univers, som på psykedelisk vis ophæver generationskløften mellem unge og gamle.

Begge parter får mulighed for selvsyn, når "Fantastic Planet" vises søndag 6. november kl. 18.00 og kl. 20.30 i Tycho Brahe Planetarium i live samspil med ny lydside.

Kommentarer

CPH PIX 2016: Fantastic Planet

 • ★★0

  Det er også en fantastisk film. 9/10.

  Aranyhajú Nyárszépe 3-11-16 15:07

 • 0

  Det er det nemlig. Herligt med en fan! Der kommer en Del 2 fra selve aftenen i øvrigt.

  Oberst Kurtz 3-11-16 17:03

 • 0

  Så den som barn engang på DR, dengang den var den eneste kanal i æteren. Kan huske jeg var vildt fascineret af filmens univers.

  Kviesgaard 4-11-16 11:27

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen