Moovy Exclusive: Fem til fredag: De bedste film af den japanske mester Hirokazu Kore-eda

Nutidens mest hædrede japanske filmskaber er aktuel med "Sandheden", og derfor peger Moovy dig i retning mod den familie-fikserede instruktørs fem bedste film. 

Den japanske mesterinstruktør Hirokazu Kore-eda har lige nu sin første film, der ikke udfolder sig på modersproget, i biografen. "Sandheden" er i sandhed en Kore-eda-film, både i form og indhold. Cannes-vinderen er kendt for at tage livtag med den moderne japanske familie, hvor forståelsen af blodets biologiske bånd udfordres. Men gemt i kritikken af den familiære institution er der også en usammenlignelig kærlighed og medmenneskelighed. Moovy guider dig her til Ozu-arvtagerens fem bedste film.

5. Min søns familie (2013)

Hvilken bedre film til at eksemplificere Kore-edas besættelse af familien end værket med den passende titel "Min søns familie"? I dramaet skal forretningsmanden Ryota vælge mellem den søn, han har opfostret, og sin biologiske søn. Børnene blev byttet rundt på fødeafdelingen for mange år siden. Det er måske en ret kalkuleret præmis fra Kore-edas side, men måden, de livsvigtige emner udforskes på, gør det hele værd. Instruktøren injicerer nemlig familievævet med karakterernes socioøkonomiske status i dette nuancerede følelsesdrama.

"Min søns familie" ("Like Father, Like Son") kan lejes på Blockbuster og SF Anytime.

4. Shoplifters (2018)

I Palme d'Or-vinderen "Shoplifters" er det ikke et miks af materiel rigdom og fattigdom. Det er nærmere bunden af bunden. Kore-edas familie her er stort set uden penge, men de er ikke ressourcefattige. Snarere er de rådsnare, for som titlen indikerer, er den brogede familie ikke ræd for at løfte mad fra hylden og ned i lommen. Det geniale ved "Shoplifters" er, at den familie, som egentlig er hjertevarm og medmenneskelig, kommer i problemer, efter de har taget et forladt barn ind. Pludselig blotlægger Kore-eda familiens fejl og mangler, og tilbage står publikum fortvivlede med blødende hjerte og tænker: "Var det egentlig godt eller dårligt, at de tog sig af barnet?"

"Shoplifters" kan streames på Amazon Prime, Filmstriben, m.fl.

3. Mellem liv og død (1998)

Folk er vant til, at Hirokazu Kore-eda tager fat i familien og river forståelsen af denne fra hinanden. Dog skaber forfatter-instruktøren også højkonceptuelle dramaer, der piller ved vores måde at forstå virkeligheden på. I den overnaturlige "Mellem liv og død" møder der hver mandag morgen en gruppe nyligt døde op på et slags hotel. Her har de til onsdag til at beslutte, hvilket minde de tager med i himmelen. Personalet vil så genskabe disse minder på film. Resultatet er et metafiktivt, dybfølt eventyr, eftersom Kore-eda i de tidlige stadier hyrede ti ikke-skuespillere til at være med i filmen. Blandt andet derfor er det svært at finde ud af, hvor virkelighed starter, og hvor fiktion slutter.

"Mellem liv og død" ("After Life") er ikke tilgængelig på nogen dansk streamingtjeneste/VOD.

2. Nobody Knows (2004)

Før "Shoplifters" var der "Nobody Knows". En film, hvor en gruppe unge børn forlades af deres mor og skal sørge for sig selv i storbyen Tokyo. De tre børn, ledt an af den 12-årige Akira, har alle forskellige fædre, så hvis de opdages uden mor, bliver de adskilt. Derfor er tempoet, dialogen og den generelle atmosfære langsom og udførlig, da en vildhed ville bringe for meget fokus på deres eksistens. Kore-eda sørger for, at der kun forekommer naturligt drama udledt af deres allerede tragiske eksistens. Hvis du er ked og frustreret før den her, så behold lommetørklædet inden for rækkevidde!

"Nobody Knows" er ikke tilgængelig på nogen dansk streamingtjeneste/VOD.

1. Still Walking (2008)

Skulle blot én film udvælges i et forsøg på at vise, hvem og hvad den moderne japanske mester lever for, er det den subtile "Still Walking". En søn vender hjem med sin kone og sit barn til barndomshjemmet, hvor far, mor og søster med mand og børn står klar til at afholde en minde-middag for familiens afdøde ældste søn. Der er ingen tricks eller manipulation. Filmen giver sig fuldstændig hen til de usagte følelser, alle i familien har, i lange Yasujiro Ozu-lignende indstillinger ved middagsbordet. Barndomshjemmet er forvandlet til en trykkoger, og hver en bidende kommentar skruer temperaturen en grad op. Spørgsmålet er så, om familien står klar til at samle resterne op sammen eller hver for sig, når skidtet eksploderer.

"Still Walking" er ikke tilgængelig på nogen dansk streamingtjeneste/VOD.

Kommentarer

Fem til fredag: De bedste film af den japanske mester Hirokazu Kore-eda

 • ★★★0

  Det ville være dejligt hvis i også gad skrive originaltitlerne. Det tog lidt tid for mig at finde After Life, da den originalt hedder "Wandafuru raifu". Nogen gange kan man aflæse det i tags, men det virker nu heller ikke særlig praktisk eller indlysende. Jeg foreslå at i indfører en faktaboks til den slags grundlæggende data om filmene.

  Jeg har selv set to af de nævnte film:

  Manbiki kazoku AKA Shoplifters: 8/10
  Dare mo shiranai AKA Nobody Knows: 7/10

  Aranyhajú Nyárszépe 9-10-20 11:11

 • ★★★★0

  Damn, jeg har ikke set en eneste af dem og havde kun hørt om "Shoplifters" - pinligt! Tak for at udvidde min horisont med din passion, Joachim! Jeg får dykket ned i det repertoire ASAP. Mangler også stadig lige De Palma-filmene :-D

  The Insider 9-10-20 11:46

 • ★★★1

  "Min søns familie", "Still Walking", "Nobody Knows" og "Shoplifter" er skide gode film. "Søstre", "After the Storm" og "Det tredje mord" kan også varmt anbefales - sidstnævnt er min favorit fra Kore-edas hånd.

  Dolphinfriendly 9-10-20 12:00

 • ★★★★1

  Jeg har kun fået set “Shoplifters”, men den var fremragende, så jeg skal helt sikkert have set flere af hans film.

  Kruse 9-10-20 12:09

 • 1

  Damn, jeg har ikke set en eneste af dem og havde kun hørt om "Shoplifters" - pinligt! Tak for at udvidde min horisont med din passion, Joachim! Jeg får dykket ned i det repertoire ASAP. Mangler også stadig lige De Palma-filmene :-D

  Man kan ikke se alt. Når det så er sagt, skal du helt klart tjekke Kore-eda ud! Meeeeeeeen, start nu lige med De Palma - det er også sjovest ;) 

  Joachim Jelle10-10-20 12:33

 • ★★★1

  Can Shoplifters get a whoop whoop?

  Jeg burde også få set nogle flere af hans film. Shoplifters var en rigtig god fortælling om begrebet familie.

  Essal10-10-20 12:40

 • ★★★★0

  Man kan ikke se alt. Når det så er sagt, skal du helt klart tjekke Kore-eda ud! Meeeeeeeen, start nu lige med De Palma - det er også sjovest ;) 

  Roger! :D

  The Insider10-10-20 13:16

 • 1

  Roger! :D

  Og tillykke med fødselsdagen for satan!

  Joachim Jelle10-10-20 16:36

 • ★★★★2

  Jeg har ikke set en eneste af filmene og kender derfor selvsagt heller ikke noget til instruktøren bag. Men jeg vil da helt klart bruge denne fine gennemgang som inspiration til de fremtidige filmkøb. :) 

  NightHawk10-10-20 16:40

 • ★★★★1

  Roger! :D

  Ja, stort tillykke med fødselsdagen, Johan. Håber du får en rigtig god dag. :) 

  NightHawk10-10-20 16:42

 • ★★★★1

  Taaaaaak, guys <3

  The Insider10-10-20 18:18

 • ★★★★★★1

  Taaaaaak, guys <3

  Tillykke med dagen :-)

  Wayne10-10-20 19:05

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen