Moovy Exclusive: Fem til fredag: De fem bedste DC-film

Flere af DC Comics' største helte og skurke tørner sammen i Zack Snyders reviderede "Justice League". Men hvilke film om forlagets figurer er egentlig bedst? Få svaret her!

I går udkom Zack Snyders længe ventede, reviderede og forlængede udgave af "Justice League" – nu med hele to timers ekstra superhelte-action. I filmen slår flere af DC Comics' største figurer sig sammen for at redde verden, og det er langtfra første gang, at DC's kulørte karakterer har optrådt i de levende billeders arena. Herunder kåres de fem hidtil bedste DC-film.

Man skal ikke bruge mange sekunder på at skimme listen, før det bliver åbenlyst, at Batman figurerer i 80% af titlerne. Det kan måske virke lidt uretfærdigt over for Superman og Co., og Richard Donners banebrydende "Superman" (1978) og Richard Lesters joviale "Superman II" (1980) er da også skæppeskønne superheltefilm, men de var desværre ikke helstøbte nok til at blive lukket ind af top 5-listens dørmand. Og da Batman er den DC-helt, der er blevet lavet suverænt flest film om – og eftersom kapaciteter som Christopher Nolan og Tim Burton står bag flere af dem – giver det sig selv, at nattens ridder dominerer DC-filmenes podium.

I udvælgelsesprocessen er der i øvrigt blevet set bort fra de talstærke DC-tegnefilm, som er blevet produceret direkte til hjemmevideo og streaming, herunder exceptionelle film som "Batman Beyond: Return of the Joker". Andre fremragende film som "A History of Violence" og "Road to Perdition" er ganske vist baseret på graphic novels udgivet af DC Comics, men de er vel at mærke blevet publiceret af underselskaber som Paradox Press, og derfor blev de dømt uegnede. Og ovenpå denne Snyder-lange intro bladrer vi vellystigt videre til ugens top 5 – up, up and away!

5. LEGO Batman Filmen (2017)

Efter at have stjålet talrige scener i den blændende "LEGO Filmen - Et klodset eventyr" fik den bitte, knaldgule plastikudgave af Batman sin helt egen film. Resultatet kunne snildt være endt som en lang, sjælløs reklamesøjle for danskproduceret legetøj, men i stedet er "LEGO Batman Filmen" (ja, de manglende bindestreger skurrer også i vores øjne) en hyperkreativ herlighed, der bugner af computerskabt øjenguf og pragtfulde jokes, som ofte har de seneste års grinagtigt gravalvorlige DC-film som punchline.

Filmen farer derudad i et tårnhøjt tempo, der gør, at man opdager nye detaljer i replikkerne og billedsiden ved hvert gensyn, og samtidig er der så meget ægte patos i samspillet mellem Batman, Alfred og Robin, at man indimellem vitterligt bliver rørt, alt imens ens lattermuskler ømmer sig.

"LEGO Batman Filmen" kan streames/lejes på iTunes, Blockbuster, Viaplay, SF Anytime m.fl.

4. Constantine (2005)

Jovist, Keanu Reeves er skøn, men han er ikke ligefrem Hollywoods mest udtryksfulde skuespiller. Men når Reeves får den helt rette rolle – læs: en relativt indadvendt og fåmælt fyr, der lever højt på ukuelig coolness og et skudsikkert pokerfjæs – så er han slet og ret en fornøjelse. Bare se på "John Wick"-trilogien, "The Matrix" og "Constantine". Sidstnævnte er baseret på DC’s "Hellblazer"-tegneserie om den monsterjagende kæderyger John Constantine. Manden bag "I Am Legend" og flere glimrende "Hunger Games"-film, Francis Lawrence, får os forbavsende hurtigt til at tro på sin films fascinerende univers, hvor der er mere mellem himmel og jord – inklusive både engle og dæmoner af den grusomme slags.

"Constantine" er en ekstremt stemningsfuld og ofte enormt spændende film om en af tegneseriemediets bedste antihelte, og særligt Constantines afstikker til Helvede og et sent stævnemøde mellem vores helt og selveste Satan tager kegler. Svenske Peter Stormare brillerer i sidstnævnte birolle, men også Rachel Weisz og Tilda Swinton glimrer ved siden af den vildt veloplagte Reeves. Og så er det i øvrigt enormt forfriskende at se en tegneseriefilm, der ikke kulminerer i en CGI-overlæsset actionsekvens, men i en djævelsk opfindsom dialogscene.

"Constantine" kan streames/lejes på iTunes, Blockbuster, Viaplay, SF Anytime m.fl.

3. Batman Begins (2005) / The Dark Knight (2008) / The Dark Knight Rises (2012)

Nogle vil måske betegne det som snyd at inkludere tre film under ét punkt. Men ret beset fortjener mindst to af Christopher Nolans tre Batman-film at figurere på listen, så for at undgå at stå tilbage med en for forudsigelig og enslydende top 5 snupper jeg hele trilogien i ét favntag.

Og, jo, her er enkelte brister – fra flere (for) kaotiske kampscener i "Batman Begins" over et glimtvis gumpetungt flow i "The Dark Knight" til skurkenes fjollede, hullede masterplan i "The Dark Knight Rises" – men der er stadig tale om en næsten formfuldendt trilogi, hvori en perlerække af Hollywoods største stjerner yder deres ypperste. Uden slinger balancerer trekløveret på grænselinjen mellem realistisk karakterdrama og humørfyldt superhelteramasjang, og mens Nolan ofte (og ofte med rette) klandres for at fumle lidt, når han forsøger at stimulere vores hjerter, så har "The Dark Knight Rises" altså et kæmpe følelsesmæssigt punch, der i sidste ende gør den til det perfekte punktum på en næsten perfekt filmsaga.

"Batman Begins", "The Dark Knight" og "The Dark Knight Rises" kan streames/lejes på Netflix, iTunes, Blockbuster, Viaplay m.fl.

2. Batman: Mask of the Phantasm (1993)

Alt imens den fuldkommen fænomenale Batman-tegnefilmsserie gik sin sejrsgang over alverdens fjernsyn, udkom denne perle i de amerikanske biografer som den eneste håndtegnede Batman-film nogensinde. Men mens Batman-serien herhjemme indgik i Bubbers "Snurre Snups Søndagsklub", så er "Batman: Mask of the Phantasm" alt andet end en børnevenlig affære. Der går ikke engang fem minutter, før en iskold Batman træder hårdt ned på et bord, som en hjælpeløs håndlanger ligger under. Således slås tonen hurtigt an: vi har en hårdkogt, uforudsigelig og kompromisløs superheltefilm i vente.

"Batman: Mask of the Phantasm" fungerer på ufatteligt mange planer. Kærlighedseventyret mellem Bruce Wayne og den uforskammede, uimodståelige Andrea Beaumont er rørende romantisk. Og via flashbacks fortæller filmen Batmans skabelsesberetning bedre end nogen anden DC-film før eller siden. Og filmens skurk, den skrækindjagende Phantasm, er en unik superfjende med en kompleks forhistorie, der udfolder sig som et førsterangs mysterium. Men uden at miste overblikket finder filmen også tid og plads til Jokeren, som Mark Hamill vækker til live i lydstudiet med indtagende entusiasme og en uforlignelig latter. Æstetisk er filmen også en triumf fyldt med bedårende, håndtegnede scenerier og figurer samt majestætisk musik af afdøde Shirley Walker. En film, der er super i enhver henseende.

"Batman: Mask of the Phantasm" kan streames/lejes på iTunes, Blockbuster, SF Anytime m.fl.

1. Batman (1989)

Den første seriøse film om Batman er stadig, helt seriøst, den allerbedste Batman-film. Nuvel, her er ikke nær så megen stimulans til intellektet som i Nolans Batman-trilogi, og selv den udskældte "Batman Forever" bruger mere tid på at få os ind under huden på den traumatiserede Bruce Wayne og hans kappeklædte alter ego. Men alene Michael Keatons intense, gennemborende blik gør hans Batman til filmhistoriens mest mindeværdige, overbevisende og rent ud sagt badass af slagsen. Og når han ikke er iført kostumet, udviser Keaton en sårbarhed og menneskelighed, der gør Wayne enormt tiltalende, og kemien mellem Keaton og Kim Basinger i filmens kvindelige hovedrolle, Vicki Vale, er virkelig god.

En løbsk, løssluppen Jack Nicholson er også uovertruffen i rollen som Batmans storsmilende ærkefjende, og sammen slår d’herrer gnister, der gør næsten lige så stort indtryk på sanseapparatet som Danny Elfmans musik – et enestående score med et tidløst tema, som inden for genren kun matches af John Williams’ musik til Richard Donners oprindelige "Superman". Tim Burtons trendsættende monsterhit gav os også filmhistoriens lækreste køretøj i form af dens gudesmukke batmobil. Også den Oscar-belønnede scenografi og de superbe actionscener (fra konfrontationen på kemifabrikken til opgøret mellem Batmans batwing og Jokerens kumpaner) understreger, at "Batman" blev lavet, mens Burtons krøllede hjerne var i fuld vigør og endnu ikke havde slået autopiloten til. Et mesterværk.

"Batman" kan streames/lejes på iTunes, Blockbuster, Viaplay, SF Anytime m.fl.

Kommentarer

Fem til fredag: De fem bedste DC-film

 • ★★★★★★0

  Fedt, du har så megen kærlighed til Batman (1989) - jeg holder også rigtig meget af den. Sådan skal batmobilen jo se ud. Jack Nicholson gav også klart den bedste Joker, der var lavet indtil da.

  Nolans The Dark Knight er dog, isoleret, stadig den bedste film om superhelte der er lavet til dato.

  Wayne19-03-21 12:18

 • ★★★★★★0

  Nolans The Dark Knight er dog, isoleret, stadig den bedste film om superhelte der er lavet til dato.

  Jeg kan bedre lide Burton's Batman, men Nolan's Batfilm 2 er den bedste af filmene, enig.

  T. Nielsen19-03-21 12:26

 • ★★★★★1

  Fedt, at I også er begejstrede for Burtons første "Batman"! "Batman Returns" var også tæt på at snuppe en plads på listen (det samme var lidt nyere film som "Wonder Woman", "Joker" og "Aquaman" samt de nævnte "Superman"-film), men den originale er bare overlegen. Jeg er SÅ glad for, at jeg oplevede den på det store lærred i 4K tilbage i 2019, da den fik repremiere i CinemaxX. Kæmpe oplevelse!

  The Insider19-03-21 12:50

 • ★★★★★★0

  Fedt, at I også er begejstrede for Burtons første "Batman"! "Batman Returns" var også tæt på at snuppe en plads på listen (det samme var lidt nyere film som "Wonder Woman", "Joker" og "Aquaman" samt de nævnte "Superman"-film), men den originale er bare overlegen. Jeg er SÅ glad for, at jeg oplevede den på det store lærred i 4K tilbage i 2019, da den fik repremiere i CinemaxX. Kæmpe oplevelse!

  Og Prince's musik gør den ikke dårligere :-)

  Wayne19-03-21 12:54

 • ★★★★★0

  Og Prince's soundtrack gør den ikke dårligere :-)

  Det er faktisk først for nylig, at jeg er begyndt at sætte pris på hans sange til den :-D Er generelt glad for Prince (om end jeg har lyttet alt for lidt til hans repertoire), men i årevis tænkte jeg, at hans vildt flamboyante, festlige sange viste, at han lidt havde misforstået filmens ellers dystre tone og alvor. Men jo, især "Trust" passer perfekt til festen i gaden.

  The Insider19-03-21 12:56

 • ★★★★★1

  Jeg er ret glad for de to første Superman film med Christopher Reeve, og Watchmen synes jeg er fænomenal. Udover det kan jeg bedre li’ Batman Returns end Batman, men jeg kunne aldrig finde på, at brokke mig over, at den topper listen =)

  Cobstantine er lidt jokeren (no pun intended) på din liste her. Jeg husker den som udmærket, men måske er den et snarligt gensyn værd.

  David Lund19-03-21 12:57

 • ★★★★★0

  Cobstantine er lidt jokeren (no pun intended) på din liste her. Jeg husker den som udmærket, men måske er den et snarligt gensyn værd.

  Jeg genså den faktisk lige i går, men jeg har efterhånden set den en del gange. Den kan sgu noget! En skam, at der aldrig kom en fortsættelse.

  "Watchmen" er også god! Det føles helt underligt at klandre en film for at være FOR tro over for et forlæg, men jeg synes, det var en kende kedeligt og ærgerligt, at den stort set bare affotograferede udvalgte paneler fra tegneserien. Greengrass' udgave havde stensikkert være kontroversiel, men nok også langt mere interessant.

  The Insider19-03-21 13:02

 • ★★★★★★1

  Det er faktisk først for nylig, at jeg er begyndt at sætte pris på hans sange til den :-D Er generelt glad for Prince (om end jeg har lyttet alt for lidt til hans repertoire), men i årevis tænkte jeg, at hans vildt flamboyante, festlige sange viste, at han lidt havde misforstået filmens ellers dystre tone og alvor. Men jo, især "Trust" passer perfekt til festen i gaden.

  Det er jo Burton som står bag filmen, så den er selvfølgelig gotisk mørk. Men bortset fra det så han den også den lidt karrikerede humoristiske tone som Batman også også var kendt for inden 70'erne.

  Men hør hele Prince's skive fra filmen, der er flere gode tracks.

  Wayne19-03-21 13:04

 • ★★★★★1

  Det er jo Burton som står bag filmen, så den er selvfølgelig gotisk mørk. Men bortset fra det så han den også den lidt karrikerede humoristiske tone som Batman også også var kendt for inden 70'erne.

  Men hør hele Prince's skive fra filmen, der er flere gode tracks.

  Will do! Commodore 64-spillet kan i øvrigt også varmt anbefales - gennemførte det adskillige gange i de tidligere-90'ere <3

  youtu.be/jfAOp43OUVo

  The Insider19-03-21 13:08

 • ★★★★★★1

  Will do! Commodore 64-spillet kan i øvrigt også varmt anbefales - gennemførte det adskillige gange i de tidligere-90'ere <3

  youtu.be/jfAOp43OUVo

  Ha, ha - der kan man da virkelig tale om et episk lydtæppe :-D

  Wayne19-03-21 13:12

 • ★★★★★1

  Ha, ha - der kan man da virkelig tale om et episk lydtæppe :-D

  Daft Punk havde været stolte af det soundtrack <3

  The Insider19-03-21 13:13

 • ★★1

  Constantine er en af mine favorit helte film og ja der burde være kommet en efterfølger! Batman er også genial.

  Weird_J19-03-21 13:13

 • ★★★★★★1

  Daft Punk havde været stolte af det soundtrack <3

  Det var måske det der startede deres karriere? :-)

  Wayne19-03-21 13:14

 • ★★★★★★0

  Ak, man kan jo ikke bare ignorere de animerede film, fordi de er jo de bedste fra DC!

  Og Nolans film kan sutte en tyk og uvasket penis, kan de.

  Zero Cool19-03-21 13:29

 • ★★★★★1

  Ak, man kan jo ikke bare ignorere de animerede film, fordi de er jo de bedste fra DC!

  Jeg har virkelig også mange af dem til gode, så derfor følte jeg, det ville være uretfærdigt, hvis jeg snuppede et par af dem med :-D "Return of the Joker" havde formentlig nappet en plads i min top 3. Har også omsider fået fingre i "Turtles vs. Batman", som jeg glæder mig til! :-D

  The Insider19-03-21 13:50

 • ★★★1

  Constantine helt klart som min favorit DC film

  Gormanden19-03-21 18:47

 • 1

  Ift tegnefilmene, så var jeg ret begejstret for “The Dark Knight Returns”, som udkom for et par år siden, i en del 1&2. 1’eren var formidabel. Den fik Batman vs Superman til at blegne (endnu mere). 

  Mangler at se Lego Batman. Ønsket er lige blevet lidt højere. 

  Gladiator19-03-21 19:04

 • 0

  Constantine er en af mine favorit helte film og ja der burde være kommet en efterfølger! Batman er også genial.

  Helt enig, Constantine er en af de bedre.

  ccbj19-03-21 19:46

 • ★★★★★1

  Jeg genså den faktisk lige i går, men jeg har efterhånden set den en del gange. Den kan sgu noget! En skam, at der aldrig kom en fortsættelse.

  Jeg kan varmt anbefale tv serien med Matt Ryan den fik desværre kun en sæson, men er rigtig go, jeg synes personlig at Matt Ryan’s udgave af Constantine er bedre, manden er også selv stor fan af hele Hellblazer historierne Og det at det er en serie gir dem også mulighed for at tegne et bedre billede af Constantine, så hvis man savner mere med Constantine Kan serien anbefales. 

  Afsnit 1 er lidt weird eftersom de laver en omcasting af dn karakter allerede i næste afsnit, men det er klart til det bedre.

  Og nu vi nævner DC vil jeg også blot nævne Batman Beyond: Return of The Joker. Med en noget anden Mark Hamill.

  Elwood19-03-21 22:16

 • ★★★★★1

  Turtles vs. Batman", som jeg glæder mig til! :-D

  Også fantastisk men det har jeg jo sagt fra start af til dig :)

  Elwood19-03-21 22:18

 • 1

  Hvor er Jonah Hex?

  Laser19-03-21 23:02

 • ★★★★★1

  Hvor er Jonah Hex?

  Argh! Tanketorsk! Jeg kompenserer ved at smide den ind som #1 på “Filmhistoriens fem bedste westerns” <3

  The Insider19-03-21 23:12

 • ★★★★★★0

  Jeg kan varmt anbefale tv serien med Matt Ryan den fik desværre kun en sæson, men er rigtig go, jeg synes personlig at Matt Ryan’s udgave af Constantine er bedre, manden er også selv stor fan af hele Hellblazer historierne Og det at det er en serie gir dem også mulighed for at tegne et bedre billede af Constantine, så hvis man savner mere med Constantine Kan serien anbefales. 

  Afsnit 1 er lidt weird eftersom de laver en omcasting af dn karakter allerede i næste afsnit, men det er klart til det bedre.

  Og nu vi nævner DC vil jeg også blot nævne Batman Beyond: Return of The Joker. Med en noget anden Mark Hamill.

  Ja og så er han også med i 36 afsnit af Legends of Tomorrow (incl de nye fra i år)

  Wayne20-03-21 08:22

 • ★★★★★0

  Ja og så er han også med i 36 afsnit af Legends of Tomorrow (incl de nye fra i år)

  Jeps han er dog noget anderledes, så hvis folk bare vil se Constantine for selve tegneserien skyld, vil jeg ikke anbefale de afsnit, Matt Ryan er med igen, og jeg var vild med det, men hvis man starter ud med at se ham deri, vil man tror at Constantine serien er ligesådan, og blot for at sige det på en pæn måde, de måtte en del mere i Constantine serien, og budgettet var størrer, så de har en del mere not so kid friendly ting med i forhold til CW's Legends of Tomorrow.

  Så for folk der bare vil se en anden udgave af Constantine lidt i spænd med Keanue Reeves dog mere tro mod oplægget så ser serien, og har man så lyst til mere Matt Ryan med Constantine så se Legends of Tomorrow.

  Blot velviden at det er CW :)

  Og Constantine serien ikke er, så den er mere gory.

  Elwood20-03-21 10:54

 • ★★★★★★1

  Ift tegnefilmene, så var jeg ret begejstret for “The Dark Knight Returns”, som udkom for et par år siden, i en del 1&2. 1’eren var formidabel. Den fik Batman vs Superman til at blegne (endnu mere). 

  Den får alle liveaction Batman-film til at blegne. Dén, Return of the Joker og Mask of the Phantasm.

  Zero Cool20-03-21 10:57

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen