Moovy Exclusive: Fem til fredag: Fem underkendte (paranoide) film af Roman Polanski

I anledning af premieren på "Officer og spion" guider Moovy dig til fem af Roman Polanskis underkendte (paranoide) film, som du kan se i weekenden.

Den skandaleombruste instruktør Roman Polanski er trods sit plettede ry endnu engang aktuel med en ny biograffilm. Denne gang med den historiske dramafilm "Officer og spion", hvor en jødisk militærmand kæmper for sin frihed. I den anledning kigger Moovy nærmere på fem af mandens mere underkendte titler, hvor overtagende paranoia og undertrykte følelser er et gennemgående tema.

"Den nye lejer" (1976)

Med "Rosemarys baby" og "Chok" skabte Roman Polanski de to første instanser i, hvad der ville blive den uofficielle "Lejlighedstrilogi". "Den nye lejer" følger i filmenes paranoide fodspor, hvor livet i en ny lejlighed kan blive mentalt nedslidende med de forkerte naboer. Polemiske Polanski agerer selv hovedrollen Trelkovsky, der flytter ind i en lejlighedsbygning, hvor den mindste lyd indbringer salver af klager og tilsvininger. Faktisk i så hård en grad, at han begynder at betvivle, hvem han egentlig er.

"Den nye lejer" ("The Tenant") kan ses på Amazon Prime.

"Carnage" (2011)

Isolation, facader og undertrykte følelser er elementer, som Polanski elsker at berøre. Han smider dem i en social metalpresser, hvor menneskets inderste følelser og ønsker siver ud gennem facadens krakelerede revner. "Carnage" omhandler to forældrepar, som forsøger at afværge en betændt situation mellem deres sønner. Begge par er fra den øvre middelklasse, hvor folk opfører sig på rationel og dannet vis. Men i takt med, at parrene lige så stille går på hinandens nerver, nedbrydes deres eksteriør, og så er der dømt metaforisk blodbad.

"Carnage" kan ses på Amazon Prime.

"Macbeth" (1971)

Det siges, at årsagen til, at Roman Polanskis "Macbeth" er så blodig og voldelig, skyldes Sharon Tates grusomme død. Eller så gik instruktøren blot efter at fange den realistiske om end brutale vold, som indsvøber Shakespeares skuespil. Den klassiske fortælling følger de skotske tronranere Macbeth og Lady Macbeth, som begge plages af vanvid efter deres morderiske handlinger. Filmen er på en og samme tid utroligt betagende at se på, men også klam og beskidt, fuld af mudder og død.

"Macbeth" kan ses på iTunes og Google Play.

"Skyggen" (2010)

"Skyggen" er Polanski, som vi kender ham. Fuld af paranoide personer og konspiratoriske komplotter følger den politiske thriller Ewan McGregors unavngivne spøgelsesforfatter. Han takker ja til et job om at skrive et memoir for en højtprofileret politiker spillet af Pierce Brosnan. Men som ordene trykkes på siden, vælter de politiske dominobrikker, og hurtigt ser forfatteren sig forfulgt af skumle personer. Der er næsten ingen, der kan skabe paranoia og isolationskuller som Polanski, og "Skyggen" beviser, at selv hans moderne film emmer af mesterligt skabt uhygge.

"Skyggen" ("The Ghost Writer") kan ses på Filmstriben.

"Bitter måne" (1992)

I "Bitter måne" er et ulykkeligt par på krydstogtsferie for at gøre deres ægteskab lidt mere spændende. De møder en mand i kørestol og hans seksuelt frembrusende kone. Handicappede Oscar, spillet perfekt af Peter Coyote, fortæller dem om den romantiske start på deres forhold, som hurtigt forvandler sig til slibrige seksuelle detaljer og umenneskelig ondskab. Som en slags mandlig Scheherazade fra "1001 nats eventyr" deler Oscar historien op og tvinger Hugh Grants seksuelt forkuede Nigel – og ikke mindst os – til at komme tilbage og lytte.

"Bitter måne" ("Bitter Moon") kan ses på Blockbuster, iTunes og Google Play.

Kommentarer

Fem til fredag: Fem underkendte (paranoide) film af Roman Polanski

  • ★★★★★★1

    Carnage er et herligt kammerspil, og Skyggen er bestemt en af hans bedre.

    Wayne18-09-20 23:11

  • 0

    Fed liste og enig i at de er alt for oversete.

    Men jeg har altså en bøn til jer. Det er fint I skriver den danske titel, men vil I ikke også godt skrive den originale titel i parantes så? Det gør det meget nemmere at lede efter filmen.

    Nagash19-09-20 03:59

  • ★★0

    Fed liste og enig i at de er alt for oversete.

    Men jeg har altså en bøn til jer. Det er fint I skriver den danske titel, men vil I ikke også godt skrive den originale titel i parantes så? Det gør det meget nemmere at lede efter filmen.

    Originaltitel er angivet i kursivteksten, hvor det oplyses hvilke tjenester filmen kan findes på. :) 

    Mikkel Abel19-09-20 07:09

  • 0

    #3 - Det overså jeg sgu. Tak :)

    Nagash19-09-20 07:52

  • ★★★0

    Jeg har også stillet det samme spørgsmål før. Man overser det let. Det kunne gøres mere tydeligt. For eksempel med en faktaboks.

    Aranyhajú Nyárszépe19-09-20 09:33

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen