Moovy Exclusive: Fem til fredag: Klaustrofobiske film, hvor isolationen mærkes

Isolation og klaustrofobi af hjemsendelse hersker under corona-lockdown, og i denne uges Fem til fredag guider vi til fem film, der tager følelsen af at være fanget til nye højder.

Endnu et corona-lockdown hersker, og de fleste af os er sendt hjem med en kraftig opfordring til hjemmearbejde og begrænsning af sociale sammenkomster. Isolationen er til at tage føle på – og for nogle klaustrofobisk. I den anledning kigger Moovy på fem film, hvor klaustrofobien og isolationen virkelig er til at tage og føle på.

"Locke" (2013)

Tilbage i april under det første lockdown anbefalede vi "Locke" som en film, der kan streames i en coronatid. En anbefaling, der er værd at gentage, fordi følelsen af isolation er så gennemgående. At følge Tom Hardys Locke, der i sin bil er på vej til London fra Birmingham, er bemærkelsesværdigt. Især med en kompleks hovedperson, der prøver at hjælpe de kolleger, han har forladt, være der for engangsknaldet, der føder hans barn, imens familien derhjemme ikke forstår, hvorfor deres far og husbond ikke er kommet hjem. "Locke" er en spændende udforskning i at ville gøre det rigtige, selvom det ikke altid er muligt, og hvordan konsekvenserne af en persons selviske handlinger mærkes og straffes – i et meget indespærret miljø.

"Locke" kan streames på HBO Nordic.

"Den skyldige" (2018)

Den temperamentsfulde gadebetjent Asger er sat til at tage imod 112-opkald på politiets alarmcentral. Her modtager han en aften adskillige opkald fra en kvinde, der er blevet kidnappet. Hele filmen foregår på alarmcentralens kontor og via Asgers telefonopkald, men det tager intet fra spændingen. De forskellige opkald er udført på mesterlig vis. På en måde, der inviterer publikum til at danne et mentalt billede af, hvad der foregår – sammen med fremragende skuespil fra alle involverede og en historie, der virkelig tager røven på seeren, når telefonsamtalen byder på twists. "Den skyldige" er dansk film, når det er bedst, og et værk, som tør tackle grusomme emner, krydret med socialrealisme.

"Den skyldige" kan streames på DR TV.

"Phone Booth" (2002)

Få film er mere klaustrofobiske end "Phone Booth" fra 2002, der, som titlen angiver, primært udspiller sig i en telefonboks. Den moralsk korrupte publicist Stu (Colin Farrell) bliver holdt fanget i en old school telefonboks, imens han snakker med en snigskytte (Kiefer Sutherland), der truer med at dræbe Stu, hvis han ikke erkender sine synder. Hvad der følger er 81 minutters spænding, hvor situationen kontinuerligt eskalerer, som telefonopkaldet fra helvedet udvikler sig. Meget kan siges om afdøde Joel Schumachers film, men "Phone Booth" er bestemt et af de markant bedre output i amerikanerens karriere, hvor spændingen bevares hele vejen – og klaustrofobien overtager.

"Phone Booth" kan lejes på Blockbuster.

"Buried" (2010)

Paul Conroy (Ryan Reynolds) arbejder som lastbilchauffør i Irak. Under et angreb bliver han kidnappet, hvorefter han vågner op i en kiste. Alle 95 minutter bruges udelukkende inde i kisten, hvor Paul prøver at overleve ved at finde en vej ud og via sin mobil, der selvfølgelig døjer med batteri og signal, forsøger at kontakte folk, der forhåbentligt kan finde ham. Til trods for den smalle kulisse formår instruktør Rodrigo Cortés alligevel at bevare interessen. Hvorfor er Paul fanget? Hvor befinder han sig? Og hvor ubehageligt er det lige at være fanget i en kiste?!

"Buried" kan lejes på Blockbuster.

"Utøya 22. juli" (2018)

Den 22. juli i 2011 var en forfærdelig dag for Norge og kampen mod ekstremisme. Dagen, hvor en stor gruppe politisk aktive unge under en camp på øen Utøya blev angrebet og dræbt af en højreekstremistisk terrorist. Filmen foregår udelukkende på øen, hvor de fiktive hovedpersoner viser kaosset og klaustrofobien, der får grebet om øen under angrebet. Resultatet er et 72 minutters long take, der er uhyggeligt intenst og jordnært, og seeren får oplevelsen af at være kameramanden, der gemmer sig sammen med de rædselsslagne unge. "Utøya 22. juli" er en ualmindelig barsk film, der ikke er bange for at føre publikum gennem helvede. Få film er så virkelige som denne.

"Utøya 22. juli" kan lejes på Blockbuster.

Kommentarer

Fem til fredag: Klaustrofobiske film, hvor isolationen mærkes

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen