Moovy Exclusive: "Gladiator II": Tilbage til arenaen – interview med Connie Nielsen

Den danske stjerne er tilbage 25 år senere i Ridleys Scotts kolossale gladiator-show.

Det hører til sjældenhederne, at en Hollywood-skuespiller får mulighed for at genoptage den rolle, der har defineret deres karriere. Endnu sjældnere, når der er gået mere end to årtier. For danske Connie Nielsen er det sket med "Gladiator II", hvor hun igen indtager rollen som Lucilla. En kvinde splittet mellem inderkredsen af Romerrigets magtelite, blodige intriger og sine egne moralske værdier.

Det er knapt et kvart århundrede siden, at "Gladiator", instrueret af den levende legende Ridley Scott, tilbage i 2000, landede i biografer verden over og skabte en ny bølge af historiske sandalfilm, der bragte det gamle Rom tilbage på biograflærredet. Romerrigets rå vold, politisk og på slagmarken, samt i de berømte gladiatorkampe i Colosseums arena greb publikum, som om de selv sad på tribunerne. Med Russell Crowe som general og gladiator Maximus og Connie Nielsen som den magtfulde Lucilla formåede Scott at skabe en episk fortælling med temaer om valg og konsekvenser. Resten er med andre ord historie.

For Connie Nielsen, hvis alsidige karriere spænder over flere årtier og kontinenter, er rollen som Lucilla blot én blandt mange markante. Siden sin tidlige karriere i europæisk film har Nielsen markeret sig som en skuespiller med evnen til at tilføre dybde og menneskelighed i sine karakterer. Fra de tidlige roller i franske og italienske produktioner til gennembruddet i Hollywood har den 59-årige skuespillerinde bevæget sig ubesværet på tværs af genrer og sprog. Præstationen i "Gladiator" satte nordjyden på det kommercielle internationale filmkort. Siden da, har hun optrådt i en bred vifte af film og tv-serier, fra Susanne Biers kritikerroste "Brødre", én af Nielsens få danske film, TV-serier som "Boss", til superheltefilmen "Wonder Woman". Til næste år står danskeren igen overfor Bob Odenkirk i opfølgeren til actionbraget "Nobody". Erfaringen og alsidigheden har gjort hende i stand til at tilføre mere dybde og modenhed til Lucilla i "Gladiator II". Alle veje leder som bekendt til Rom.

I Gladiator II møder vi nu en ældre og mere livsklog Lucilla, hvis værdier er blevet formet af både skiftende magthavere og historiens gang. Connie Nielsen træder som Lucilla mere ud af skyggerne. I udforskningen af, hvordan magt og værdier ændrer sig, set gennem en kvindes blik, der har lært, hvordan magt kan både give og tage alt væk.

"For mig at træde ind i arenaen og de samme rum, som Ridley skabte for 25 år siden –optagelserne begyndte i 1999 – var både surrealistisk og rørende. At opleve det to gange i ens liv – det er virkeligt vildt", fortæller Connie Nielsen, da jeg sidder overfor hende på Marriott Hotel i København, og spørger hende om, hvordan det var at vende tilbage til det samme univers årtier senere. 

Connie Nielsen og Derek Jacobi var de eneste to skuespillere, som genoptog rollerne fra "Gladiator". Men ikke de eneste på produktionen af "Gladiator II", som var tilbage i kulissen.

"Det var ikke kun Derek Jacobi og jeg, der var tilbage. Ridley Scott havde samlet store dele af det oprindelige hold. Inklusiv fotografen og kostumieren – og endda nogle af de samme elektrikere. En af scenograferne spurgte mig, ‘kan du huske den lille baby, som du holdte sidst?’ Og dér står hendes søn så. Som i mellemtiden var blevet 25 år gammel. Det har været ret utroligt, som en slags high school reunion. Det er også noget af dét, der binder filmen sammen", siger Connie Nielsen på klingende dansk med amerikansk dialekt. En diskret påmindelse om, at hendes karriere primært er sat på den internationale scene.

Ridley Scotts fascination af romerske idealer og magtens ansvar lå til grund for "Gladiator". Gennem sin karriere har den engelske instruktør stået bag andre historiske film som "Kingdom of Heaven", "The Last Duel" og senest "Napoleon", der også går tæt på en af historiens største magthavere. Med "Gladiator II" dykker Scott endnu engang ned i Romerriget, hvor handlingen nu finder sted 20 år efter Maximus Commodus’ død. Idealer og moral udfordres nu af anden virkelighed. Lucilla står som en slags levende arv af de værdier, som hendes far, Marcus Aurelius, repræsenterede.

"Ridley placerer Lucilla i en historisk kontekst, hvor hun er skyggen af det moralske ideal, som romerne engang efterstræbte. For Lucilla er datteren af Marcus Aurelius, der stod for 80 års guldalder i riget", siger Connie Nielsen og fortsætter:

"I filmen står Lucilla som vidne til det totale forfald af alt, hvad hendes far og de romerske idealer stod for. Hun er nærmest en fysisk repræsentant for de værdier, da hun stadig bærer dem med sig, mens alt andet falder fra hinanden – indtil hendes søn kommer ind i billedet."

Lucilla er en karakter, der i første film er fanget mellem sin familie og sit folk, tvunget til at navigere magtens farlige spil. Men hvor hun før måtte træde varsomt, står den magtfulde romer nu i en anden position end tidligere. Rollen er blevet mere krævende, da Connie Nielsens karakter er filmens egentlige samlingspunkt. At spille den mere fremtrædende og stærkere rolle med de flere lag passede den danske stjerne godt.

"Det har jeg det virkelig godt med. Som skuespiller kan man aldrig få nok af dybdegående roller. Men det er også, fordi jeg er ældre nu. Der er noget skønt ved at blive ældre, hvor tingene bare er mere nuancerede, og du spiller på mange flere tangenter. Jeg har lært de flere "instrumenter" siden dengang. Og når man så har en rolle, der er skrevet til en moden kvinde, kan du bringe mange flere nuancerede og interessante lag ind – politisk, psykologisk og historisk. At spille Lucilla som ældre bringer en ny dybde og refleksion, som jeg aldrig kunne have gjort for 25 år siden," siger Connie Nielsen.

Tilbagekomsten til "Gladiator"-universet var dog ingen selvfølge. En opfølger har været på tegnebrættet siden 2001, og allerede i 2003 annoncerede Ridley Scott at et manuskript var på plads. Dog skulle der gå to årtier, før Connie Nielsen blev involveret. Da Ridley Scott og producenten første gang kontaktede hendes agent, tøvede hun.

"Jeg hørte om "Gladiator II" for cirka tre år siden, da producenten ringede til min agent for at høre, om jeg var interesseret. Jeg var faktisk ikke sikker på, om jeg ville være med, for hvad nu hvis filmen blev dårlig? Men da jeg så manuskriptet, og efter mit første møde med Ridley var det bare så naturligt. Det føltes rigtigt fra begyndelsen. Man kan mærke, når noget  fungerer – nærmest fra dag ét."

Det er ikke sikkert, at Connie Nielsen var trådt til, hvis udviklingen på filmen var begyndt tildigere. Ridley Scott har haft adskillige udkast i hånden, nogle mere vellykkede end andre. Det måske mest berygtede er Nick Caves "Christ Killer"- manuskript fra 2006. I det genopstår Maximus som udødelig kriger, der kaster sig ud i en blodig tidsrejse gennem historien. Connie Nielsen trækker på smilebåndet og svarer imponerende diplomatisk:

"Jeg elsker Nick Cave. Men jeg tror, at der har været mange kokke i køkkenet lige der. Ridley ved, hvad han vil med en historie, og han stopper ikke, før han får det, han ønsker. Det samme skete her – han gav sig ikke, før det hele faldt på plads. For det hele starter faktisk med et valg, jeg foretager i slutningen af "Gladiator" – et valg, vi ikke ser dér, men som sker lige efter den første film. Som romersk kvinde udgør Lucilla ikke en trussel. Hendes søn gør – og derfor må hun træffe skæbnesvangre valg. Det er den beslutning, som "Gladiator II" bygger på."

"Gladiator II" har dansk biografpremiere 14. november. Heriblandt i FORMAT Bio, læs mere her.

Kommentarer

"Gladiator II": Tilbage til arenaen – interview med Connie Nielsen

  • ★★★★★★0

    Det lyder som om Connie får meget screentime - hvilket kun kan tælle op. 

    Nick Cave udgaven kunne ellers også have været sjov!

    Wayne13-11-24 13:39

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen