Moovy Exclusive: I en corona-tid: "Contagion" forudså fremtiden og lærte os om frygten for virus

"Contagion" er tilbage på hitlisterne, da den med sin realistiske behandling af en global virus er kommet meget tæt på virkeligheden. Moovy kigger nærmere på filmen og ser håb for fremtiden.

Vi er vant til at se film baseret på fortidens tragedier. Noget andet er, når en fiktionsfilm formår at tilegne sig helt ny relevans, fordi dens omdrejningspunkt ud af det blå pludselig kommer meget tæt på virkeligheden, selvom værket har flere år på bagen. I dette tilfælde en ni år gammel film, der med udbruddet af coronavirussen har fået nyfunden popularitet og er strøget tilbage på hitlisterne med sit portræt af en dystopisk verden, der pludselig er kommet meget tæt på.

Filmen, der er tale om, er selvfølgelig "Contagion" fra 2011. Instrueret af Steven Soderbergh med manus af Scott Z. Burns og med et stjernebesat cast, der rummer – og hold nu fast – Matt Damon, Laurence Fishburne, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Jude Law og Bryan Cranston. Siden coronavirussen opstod i Kina, har filmen fundet fornyet interesse. I marts var filmen den syvende mest populære film på iTunes til trods for at have ni år på bagen. Og forståeligt nok. Modsat tidligere film om dødbringende virusser, såsom Wolfgang Petersens underholdende "Outbreak" fra 1995, er "Contagion" mere jordbunden. I sådan en grad, at forskere roste filmen for dens realisme. Soderbergh og Burns er mere interesserede i at anskue samfundets reaktion på en pandemi – på både mikro- og makroplan.

FRA HOST TIL HAMSTRING

Filmen starter med lyden af hoste, hvorefter Soderbergh lader billedet hvile på håndtag og områder, hvor menneskelig kontakt indgår. Et simpelt, men effektivt virkemiddel. Som de fleste af os er klar over, er hygiejne i disse dage yderst vigtigt for ikke at blive smittet eller smitte andre. Mitchs (Matt Damon) stedsøn og konen Beth er blandt virussens første ofre i USA. Herfra skal han både håndtere sit personlige tab, men også beskytte sin datter fra sygdommen. Konen kan ikke begraves – af frygt for at hendes lig spreder smitten. Og jo værre landets tilstand bliver, des længere er Mitch klar til at gå for at holde sin datter kær.

Med Mitch ser vi, hvordan hverdagslivet påvirkes af en pandemi. Hvordan folk bliver forsigtige eller overreagerer. Grænsen mellem ansvarlig opførsel og hysteri er hårfin, og som mennesker har vi et overlevelsesinstinkt, som ikke kan benægtes. Bare se på dem, som hamstrede i dagligvarebutikker, da Mette Frederiksen "lukkede" Danmark. Som vi ser det i virkeligheden, skal virussen bekæmpes med isolation, hvilket for mange ikke er nemt. Ligesom med Mitchs datter, hvor isolationen holder hende fra at besøge kæresten og har aflyst skolens prom. Bagateller på overfladen, men vigtigt for sociale behov, kontakt og fremtidens drømme.

"NOTHING SPREADS LIKE FEAR"

Med Dr. Ellis (Laurence Fishburne) skildres myndighedernes reaktion. Hvordan de prøver at begrænse spredningen, selvom de ikke er hundrede procent klar over, hvad de er oppe imod. Under omstændighederne er det umuligt ikke at begå fejl, og det er let at være bagklog og kritisere myndighederne for at reagere for langsomt. En berettiget kritik, men hvordan behandles det endnu ukendte med bedste resultat? Især når folk som Alan (Jude Law) spreder misinformerende konspirationsteorier og fake news. "Contagion" rammer en række nervepunkter, der for alvor giver genlyd i denne corona-tid. Om hvor kompliceret og problematisk det er – som menigmand eller magtperson – at befinde sig midt i en pandemi. I en tid, hvor alle finder frem til hver deres konklusion, når medierne og internettets information skal navigere mellem afvigende statistikker, lobbyisme, politik og konspirationer.

Hiram Warren Johnson krediteres for citatet om, at det første offer i en krig er sandheden. Dette gør sig også gældende, når en dødelig virus er på spil, og stemmer overens med filmens tagline: "Nothing spreads like fear". "Contagion" er blevet rost for dens realistiske behandling af en pandemi, hvor især de videnskabelige aspekter stemmer godt overens med virkeligheden. Flere scener gives til forskere, der prøver at fremstille en vaccine og inddæmme virussen på anden vis. En lang og kompliceret proces, der konstant bremses af bureaukrati. Selvom vaccinens opdagelse, hvor en forsker gambler med sit liv for at være testkanin, er lidt for Hollywood-agtig, står pointen tydeligt. Det er ikke let at kurere en verdensomspændende virus. Det tager tid og kræver en masse forsøg med bump på vejen.

REALISME OG HÅB FOR FREMTIDEN

Steven Soderbergh og Scott Z. Burns' virusfilm kommer dermed tæt på virkeligheden takket været sidstnævntes research på området og førstnævntes realistiske og afdæmpede tilgang til emnet. "Contagion" var allerede en uhyggelig film ved udgivelsen i 2011. I dag er den både højaktuel og vigtig, fordi den som popkulturelt produkt genspejler den virkelige verden og en tilstand, som folk fra hele verden kan sætte sig ind i – hvad end det drejer sig om isolation, hamstring, frygten for virus eller solidaritet. En film, der vil vise den grumme virkelighed i en verden, som ingen anede lå så tæt på.

Selv stjernecastet bag har forstået alvoren og har anerkendt filmens højaktuelle status med solidarisk opfordring igennem sociale medier til at tage sine forbehold med fra filmen. "Contagion" vil fremover med rette kunne anses som en vigtig film, der tvinger os til at handle klogt og reflektere over den nuværende situation, så vi kan være bedre rustet og blive stærkere til næste gang. Som filmens tagline siger, spreder intet sig som frygt – hvilket denne film er et sandt bevis på.

Kommentarer

I en corona-tid: "Contagion" forudså fremtiden og lærte os om frygten for virus

  • ★★★★★★1

    Jeg genså den ikke lang tid efter hele den ballade opstod og bortset fra hvor dødelig sygdommen er, samt hvor stort et problem misinformation er, er den skræmmende tæt på vores virkelighed lige nu.

    Det går ikke en dag, uden at jeg ser artikler og billeder fra USA, hvor folk er i benægtelse omkring hvad der sker, fra prædikanter som stadig insisterer på at afholde gudstjenester, til almindelige amerikanere, der er overbevist om, at Trump har ret i, at det bare er et demokratisk plot, der er lavet for at tage deres freeedooom.

    Zero Cool 2-04-20 20:37

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen