
Moovy Exclusive: INTERVIEW: "Vi må reflektere over, hvad vi frygter mest. Teknologien selv, eller de mennesker, der står bag den"
Drømmer Werner Herzog om sex med elektriske brødristere?
Hvad sker der, når Werner Herzogs sarkastiske stemme vækkes til live af kunstig intelligens?
Den danskproducerede hybridfilm "About a Hero" forsøger at besvare på det spørgsmål. Et sted i krydsfeltet mellem teknologi og menneskelighed. Med teknologifrygt snigende et sted ude i horisonten.
Foruroligende tæt på.
For filmens manuskript er skrevet af kunstig intelligens. Et dansk hold AI-udviklere hjalp til undervejs.
Programmeret ud fra, hvordan Werner Herzog ville lave en film – med den virkelige Herzogs velsignelse og store skepsis. Navngivet Kaspar Hauser, efter en af den tyske filmskabers mest kendte dokumentarfilm, "Gåden om Kasper Hauser". Den og "About a Hero" stiller sig et sted mellem fakta og fiktion, som kan være svært at adskille fra hinanden.
Før interviewet under årets CPH:DOX med den debuterende instruktør bag, polske Piotr Winiewicz, havde jeg set filmen to gange. Begge gange var der et eller andet galt, som jeg ikke kunne sætte fingeren på.
Noget var off.
Handlingen i "About a Hero" byder ellers på de vanlige Werner Herzog-virkemidler og tyskerens karakteristiske stemmeføring. Det virkede bare, ja, uhyggeligt kunstigt. Det viste sig at være tilsigtet.
die Mensch-maschine
I "About a Hero" rejser Werner Herzog (eller rettere hans digitale modstykke) til byen Getunkirchenburg. En lokal fabriksarbejder ved navn Dorem Clery er død under mystiske omstændigheder, hvilket skal undersøges nærmere. Det viser sig, naturligvis, at intet er som vi forventer. End ikke Herzog selv.
Ikke alene den komplekse relation mellem mennesker og maskiner udforskes i "About a Hero". Publikum tages ved næsen med hvad der kan beskrives som et miks af Peter Jacksons mockumentary "Forgotten Silver" og Orson Wells mystiske "F for Fake".
"Sidstnævnt var en stor inspirationskilde for mig", siger Piotr Winiewicz med et smil fra stolen, da han hører titlen. ‘"F for Fake' handler som udgangspunkt om en forfalsker, eller én, der ufrivilligt forfalskes selv. Jeg bruger samme præmis i min film med AI-teknologi til at stille spørgsmål om hvad der er fakta eller fiktion."
"About a Hero" handler mest om menneskets forhold til teknologi end om teknologi i sig selv, eller den teknologiforskrækkelse, der har været det tvivlsspørgsmål siden modernitetens og videnskabens opblomstring. Heriblandt med udviklingen af kameraet som én af de mest markante opfindelser.
Kunstig intelligens er et gennembrud på samme niveau.
"Ironisk nok begyndte alt med Ashley Madison," svarer Winiewicz, da han forklarer hvilken idé filmen udsprang af.
"Ashley Madison var en berygtet hjemmeside, hvor folk kunne være utro online. I 2015 blev siden hacket, og det viste sig, at de fleste kvindelige profiler var chatbots. Ikke avancerede AI-modeller, men helt simple chatbotter," siger Piotr.
"Det fascinerede mig, at mennesker kunne udvikle ægte følelser for noget så basalt som en chatbot. Det blev startskuddet til filmens centrale spørgsmål: Er vi mennesker virkelig så komplekse, som vi selv tror?"
Den uægte Herzog
Piotr Winiewicz valgte Werner Herzogs karakteristiske stemme til sin AI-figur på grund af Herzogs evne til at formidle menneskelighed og autenticitet gennem sine film.
"Jeg valgte Herzog, fordi hans persona repræsenterer en troværdighed, vi instinktivt forbinder med menneskelige egenskaber. Når hans stemme bliver kunstigt skabt, udfordrer det vores tillid. Filmen blev dermed også en undersøgelse af vores evne – eller mangel på samme – til at skelne hvad der er fakta fra fiktion."
Werner Herzog rådgav undervejs i produktionen og beskrev "About a Hero" som alarmistisk. En betegnelse, som Winiewicz finder præcis. "Filmen er en advarsel om, hvad der kan ske, hvis vi mister kontrollen over, hvad der er sandt og falsk i grænselandet mellem teknologi og menneskelighed."
En af de største udfordringer med "About a Hero" var at finde den rette balance mellem det menneskelige og det kunstige.
"Vi ønskede at skabe et univers, der var fremmedgørende og kunstigt, uden at publikum mistede interessen. AI var fascinerende, især i starten, fordi den var uforudsigelig. Ved premieren oplevede jeg dog, at publikum ikke kunne skelne mellem ægte billeder og AI-genererede billeder. Det demonstrerer tydeligt, hvor hurtigt teknologien udvikler sig," siger Piotr og fortsætter:
"I over hundrede år har vi skrevet om fotografi på teoretisk og filosofisk plan. Nu skal vi genopfinde, hvordan vi taler om det og hvordan det skal produceres og anvendes etisk og teknologisk forsvarligt."
Piotr Winiewicz mener, at diskussionen om kunstig intelligens må inkludere andre end blot tekniske eksperter. "Udviklingen sker alt for hurtigt, og især anvendelsen af AI i militæret og overvågning bekymrer mig. Vi bør involvere kunstnere, filosoffer og sociologer, så vi får en mere nuanceret tilgang til reguleringen af AI," siger han.
På trods af disse bekymringer mener Piotr ikke, at AI vil overtage menneskets rolle som skabende væsen. Han erkender dog, at arbejdet med filmen har ændret hans syn på, hvad kreativitet kan være.
"Clint Eastwood sagde engang: 'Tag aldrig dig selv for alvorligt,' og det råd tog jeg til mig. Arbejdet med AI gjorde mig mere bevidst om mine kreative beslutninger, men min tilgang forblev kynisk. Vi mennesker er måske ikke så specielle, som vi tror, men det betyder ikke, at maskiner nødvendigvis kan overtage vores kreative rolle."
Den sensuelle brødrister
Et af filmens mest bemærkelsesværdige øjeblikke er, da en karakter udvikler romantiske følelser for en brødrister – en idé, der kom direkte fra AI-manuskriptet.
"Vi undersøgte objektofili, kærlighed til objekter, og eksperter rådgav os om at tilgå scenen med samme følsomhed som et normalt kærlighedsforhold. Det blev både absurd og tankevækkende," siger Piotr.
"Undervejs tog vi kontakt til en forening bag, om hvordan det kunne defineres. Kunne det betegnes som sex eller onani med brødrister? De svarede rent faktisk og forklarede det. Det var både sjovt og interessant. Og selvom jeg har hørt sammenligninger med David Cronenbergs "Crash", synes jeg ikke, at brødristerscenen er body horror. Det er set mere vildt før. Bilsexen i 'Titane' ér altså vildere!"
"About a Hero" handler dog ikke blot om teknologi. For Winiewicz handler filmen dybest set om frygten for at miste det, der gør mennesker unikke, og om de moralske spørgsmål, vi må stille os selv i en tid, hvor grænserne mellem mennesker og maskiner bliver stadig mere flydende.
"Det er også noget af det, som Max Horkheimer og Theodore Adorno skriver om i 'Oplysningens dialektik'. Idéen om, at menneskets grusomheder vokser proportionalt med teknologien," siger Piotr Winiewicz.
- Vores nuværende virkelighed med kunstig intelligens er som at leve i en Philip K. Dick-bog. Walter Benjamin, Herbert Marcuse og Frankfurter-filosofferne havde fat i noget, bemærker jeg.
"Det vigtige at huske med kritisk teori er, at Benjamins refleksioner ikke nødvendigvis er, at teknologi er enten godt eller skidt. Udviklingen sker, selvom den måske mister sin aura eller ånd i reproduktionen," siger Piotr Winiewicz.
"Vi må reflektere over, hvad vi frygter mest: Teknologien selv, eller de mennesker, der står bag den."
"About a Hero" kan ses netop nu på CPH:DOX. Læs mere om filmen her.