Moovy Exclusive: Joaquin Phoenix - 5 film, der fører til "Joker"

Vi giver fem bud på roller, som har ført den talentfulde skuespiller frem til filmen om Batmans nemesis.

Joaquin Phoenix løfter arven efter Jack Nicholson og Heath Ledger som den maniske superskurk Jokeren i Todd Phillips' Guldløve-vinder. I den forbindelse kigger vi nærmere på en skuespiller, der af mange ses som en af sin generations helt store talenter.

Joaquin Phoenix' karriere er en interessant collage af roller i vidt forskellige afskygninger. Men det er måske logisk nok, at det må være sådan, når man har medvirket i hele 35 spillefilm inden for 33 år. Phoenix, der er født i Puerto Rico i 1974, har spillet alt lige fra cowboy, Jesus, filosofi-professor, pornofilmsudlejer, alfons, brandmand – og bjørn! Han er selvlært som skuespiller og i øvrigt notorisk pressesky, ligesom han åbent har erklæret sin afsky for priser og hæder, skønt han lovprises af sine kollegaer og har tre Oscar-nomineringer i bagagen.

Gennem årene har han arbejdet for profilerede instruktører som Ridley Scott, Spike Jonze, Gus van Sant, Oliver Stone, Woody Allen, Paul Thomas Anderson og endda danske Thomas Vinterberg. Men selvom han i dag er en af de helt store stjerner i moderne amerikansk film, så har han vekslet mellem biroller og hovedroller i sin karriere og ses oftere i små indie-film end i store blockbustere.

Skal man pege på en fællesnævner for de roller, han kaster sig ud i, så synes han at have en hang til tabere, udstødte randeksistenser og plagede sjæle. Alt dette samler sig i hans aktuelle hovedrolle i Todd Phillips' "Joker".  Så her kommer fem nedslag i Joaquin Phoenix' imponerende cv – og samtidig fem bud på roller, der alle peger frem mod hans portræt af Jokeren.

"Gladiator" (2000)

Phoenix får sit første store hit, da han spiller kejser Commodus overfor Russell Crowes gladiator. Rollen blev hans første Oscar-nominering og er et højdepunkt i hans karriere, både kunstnerisk og økonomisk. Phoenix formår at tilføre den på papiret temmelig endimensionelle skurk et mere nuanceret lag, der gør, at man ikke kan undgå at føle med karakteren: Den oversete søn, der brændende ønsker sin fars accept, men ender med at styrte romerriget i grus i ren jalousi. Commodus er en tragisk figur, hvis paranoia og mindreværd kombineret med magt gør ham skræmmende og dødsensfarlig. Ligesom Jokeren.

"Two Lovers" (2008)

Den tredje af i alt fire film, som Phoenix laver sammen med instruktøren James Gray. Umiddelbart synes rollen som den kærlighedssyge Leonard ikke som en oplagt pendant til Batmans nemesis, men kigger man nærmere på denne skrøbelige eksistens, tegner der sig oplagte paralleller. Leonards depressive fortid følger ham gennem filmen som en truende skygge, og trods forsøg på at joke og at virke selvsikker gennemskuer vi ham let. Med desperate skyklapper for øjnene sætter han alt ind på at gøre illusionen om det lykkelige liv til virkelighed, uagtet hvem han skal ofre – men i sidste ende må drømmen briste. Transformationen til Jokeren ville ikke være et ulogisk næste skridt for denne tragiske karakter.

"I'm Still Here" (2010)

Kun fem år efter sin Oscar-hovedrollenominering for portrættet af Johnny Cash i "Walk the Line" valgte Phoenix at selvantænde sin karriere med performance-stuntet "I'm Still Here". En spillefilm iscenesat som dokumentar, hvor Phoenix beslutter at droppe sin skuespilkarriere og genopfinde sig selv som rapper – en slags reality-komedie på linje med Sacha Baron Cohens "Borat". Filmens fiktive Phoenix viser sig som en selvovervurderende taber, der er gået i hundene. En opblæst nar, som kritiserer Hollywood-livet, men drømmer om at være feteret rapstjerne på linje med P. Diddy. En klovn ikke ulig "Joker"-filmens Arthur Fleck, der ser sig selv som stand-up-talent.

"The Master" (2012)

I sit første samarbejde med Paul Thomas Anderson spiller Phoenix den martrede veteran Freddie Quell, der ikke kan finde sig til rette i efterkrigstidens USA. Først da han møder kultlederen Lancaster Dodd, er det som om, at han finder et anker i tilværelsen. Quell er psykisk uligevægtig med et voldsomt temperament, som kan få ham til at eksplodere ud af det blå. Hans indre spændinger manifesterer sig fysisk i hans forvredne ansigtstræk og fastlåste kæbe, der vækker associationer til Jokerens stivnede smil. En uligevægtig outsider med et pessimistisk syn på fremtiden – og som brændende ønsker at finde en mening med det hele. Han kunne have været Arthur Fleck i et andet liv.

"You Were Never Really Here" (2017)

Rollen som Joe i Lynne Ramsays selvtægtsthriller er endnu en krigsveteran, der kæmper med fortidens traumer. En forhutlet gun-for-hire, der er kendt for sin brutalitet, og som er ved at blive overtaget af sit personlige helvede. Og ikke ulig Travis Bickle fra "Taxi Driver" påtager han sig selvtægtsmandens rolle i håb om at redde en uskyldig pige. Her er et tydeligt link til Todd Phillips' "Joker", der åbenlyst også er inspireret af Martin Scorseses mørke mesterværk. Phoenix' Joe kæmper ligesom Arthur Fleck med indre dæmoner og er en tikkende bombe, der truer med at gå af. Og når det sker, skal man ikke ønske sig at være i nærheden!

Kommentarer

Joaquin Phoenix - 5 film, der fører til "Joker"

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen