Moovy Exclusive: Kærlighedens København – hovedstaden som romantisk filmramme

De fleste associerer nok en romantisk filmby med Paris eller New York, men vores eget København danner også ramme for romantiske fortællinger.

Hvad det er, der gør en film romantisk, er svært at svare på. Alt fra lyset og dialogen til valget af musik, som slår filmens stemning an, er af afgørende betydning. Mindst lige så vigtigt er stederne og den by, hvor filmen tager sit udgangspunkt. Men hvad gør en by romantisk?

De fleste associerer nok en romantisk filmby med Paris eller New York, men vores eget København danner også ramme for romantiske fortællinger. Blandt de nyeste skud på stammen er Mikael Wulffs tv-serie "Perfekte steder", som har været sendt på TV 2 Zulu og kan ses på TV2 Play.

Serien handler netop om steder i storbyen, hvor forelskelsen tager til. Wulff har udtalt, at det i bund og grund ikke handler om, hvor man befinder sig, men hvem, man befinder sig sammen med. I "Perfekte steder" lykkes det at bruge alt fra en stille gade på Østerbro til Burger King på Rådhuspladsen til at skildre voksende romantik, der finder sted midt i København.

Tv-serien følger to unge hovedpersoner, Rose og Tobias, der er som dag og nat. I første afsnit er Tobias på fin restaurant for at fejre sin mors fødselsdag, hvorimod Rose lige er vågnet op efter et helt forkert one night stand. Tobias er advokat og har en forlovet. Rose arbejder deltid i Magasin og kan ikke finde ud af kærligheden. Det tager dog ikke serien mange afsnit, før de to (chokerende nok) finder sammen.

Det interessante ved serien er dog ikke selve kærlighedsfortællingen, men at København bliver en del af den. Det medrivende er heller ikke selve forelskelsen, men at byen og stederne formår at bære forelskelsen. Vi inviteres indenfor i det rigtige København, som unge mennesker oplever det; Chateau Motel, Burger King, Magasin, taxature igennem byen og samtaler om arbejde, kærlighed og familie, der selvfølgelig finder sted på byens caféer.

Det hele foregår henover sommeren, der med sine varme temperaturer og farver bidrager til romantikken. Årstiden er derfor med til at skildre byen som romantisk. Plottet tager sit udgangspunkt i en sommerflirt, som hurtigt bliver til den slags kærlighed, der rammer én hårdt og uundgåeligt.

Alt dette gælder også i Rasmus Heisterbergs "I blodet", som udkom i 2016. Hovedpersonen Simon bor sammen med sine tre venner, Knud, Søren og Esben, på Nørrebro. Unge mennesker, der oplever den forvirrende og intense kærlighed midt i det tempofyldte og til tider kaotiske København.

"I blodet" formår også i høj grad at portrættere byen som et sted, hvor kærligheden lever i de varme dage og de lyse nætter. Heisterberg udtalte i forbindelse med filmen, at København spillede filmens femte hovedrolle. "I blodet" tager os med på cykel henover Dronning Louises bro, fører os langs Søerne, i løb igennem byens gader og med op på taget med cigaret i hånden, hvor vi har udsigt udover hele byen.

Det farlige ved sommerforelskelserne er, at man kommer tilbage til hverdagen. Dagene er ikke altid varme, og nætterne er ikke altid lyse. Tværtimod. Der er studiet, vennerne og arbejdet, man skal tage sig af, og den varme kærlighed viser sig også at være hård, frustrerende og forvirrende – hvilket ses både i "Perfekte steder" og i "I blodet".

På magisk vis bliver byen i disse fortællinger til en del af forelskelsen. Stederne får tillagt betydning og bliver til minder. Kærestepar har én sang, som er deres. Ligeledes har de fleste par måske også et sted, som forbindes med deres forelskelse. Dét sted, hvor de mødte hinanden, hvor de kyssede hinanden for første gang, eller det sted, hvor de blev kærester.

København evner at spille en afgørende rolle for forelskelserne i netop "Perfekte steder" og "I blodet". Jeg kan ikke lade være med at undre mig over, om det samme gør sig gældende udenfor filmens verden. I så fald, hvor mange har byen efterhånden hjulpet på vej med en gåtur rundt om Søerne, der pludselig blev til den helt store kærlighed?

Kommentarer

Kærlighedens København – hovedstaden som romantisk filmramme

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen