Moovy Exclusive: Moovy guider til årets Halloween-film - fra Carpenter til "Halloween"

Hvad end der står seriemordere, hekse eller glubske monstre på menuen – Moovy guider dig hermed til oplagte film, som du kan nyde i Halloween-aftenens ånd.

Som amerikansk fænomen har Halloween efterhånden sneget sig så godt ind i den danske kultur, at højtiden er umuligt at komme udenom. Nogle bruger den nye tradition som fornøjelig undskyldning til at dekorere græskar og klæde sig ud, mens andre søger tilflugt under dynen og ser en hulens masse gyserfilm. Halloween er nemlig oplagt til at lade filmaftenen stå i uhyggens tegn – hvad end der står seriemordere, hekse eller glubske monstre på menuen. Moovy guider dig hermed til oplagte film, som du kan nyde i Halloween-aftenens ånd.

Helt ekstraordinært kan John Carpenters klassiker "Halloween" (1978) i år fejre 40-års jubilæum, mens David Gordon Green og Danny McBrides splinternye efterfølger af sammen navn (2018) går sin sejrsgang i biografen lige nu. Med udgangspunkt i dette kigger vi på seværdige gyserfilm, som er udkommer imellem disse 40 år – og helt specifikt tager listen udgangspunkt i hvert tiende år, der er passeret mellem de to "Halloween"-film.

1978

Vi starter selvfølgelig med et værk, der bør være fast inventar til enhver Halloween-filmaften, og hvor det hele begyndte: John Carpenters originale "Halloween", der med Michael Myers i front står som en af de bedste gyserfilm nogensinde. Som startskuddet på slasher-epidemien viste Carpenter effektivt, hvordan paranoia skabes i forstaden: en kniv, en maskebærende psykopat og hvinende teenagere tilsat en hjemsøgende lydside. Er du til lidt anderledes paranoia, er klassiker-remaket "Invasion of the Body Snatchers" også oplagt at kaste sig over, så længe du har puden klar, når den legendariske slutning rammer. Du kan også vælge mellem vampyrer og zombier i George A. Romeros "Martin" og "Dawn of the Dead" eller udsætte dig selv for den nådesløse "I Spit on Your Grave". Skulle det hele blive lidt for uhyggeligt, kan du også blot grine af fjollede grøntsager i "Attack of the Killer Tomatoes!".

1988

Ti år efter "Halloween" er det især efterfølgerne, som har taget overhånd, hvad end det er "Hellraiser II", "Halloween 4: Return of Michael Myers" eller Fulcis "Zombi 3" (godt nok en toer!). Skal det være en film med romertal, er syvende kapitel i "Fredag den 13."-serien værd at se, hvor Jason Voorhees må kæmpe mod en pige med telepatiske evner. Skal der fede practical effects på menuen, er "The Blob"-remaket suverænt, og blod er der nok af i "Maniac Cop", mens vores alles yndlingsdukke, Chucky, myrder løs i "Barneleg". Frank Henenlotter, manden bag "Basket Case"-trilogien, syrer ud på vanlig vis i den grotesk morsomme "Brain Damage", og skal der familiehygges, behøves "Beetlejuice" blot siges tre gange.

1998

Lad det være sagt med det samme: I gyserregi er 1998 et særdeles svagt år. Syvende kapitel i "Halloween"-serien, "H20: 20 Years Later", prøver at finde fortidens storform, mens slasher-filmene "Urban Legends" og "I Still Know What You Did Last Summer" fejler i at kopiere succesen fra Wes Cravens "Scream". Der er dog rigtig god gys at finde i japanske "Ringu", hvor folk bliver slået ihjel af et mystisk videobånd, mens "The Faculty" med Josh Harnett og Elijah Wood byder på udmærket sci-fi-gys. Gus van Sants mærkværdige remake af Hitchcocks klassiker "Psycho" kan du dog elegant springe over.

2008

Found-footage-stilen har for alvor gjort sit indtog i gysergenren, hvilket cementeres af Matt Reeves og J.J. Abrams' monsterfilm "Cloverfield" og "Quarantine" – en genindspilning af spanske "REC". Derudover står den på isnende home invasion i "The Strangers" med Liv Tyler, mens Michael Fassbender udsættes for lidt af hvert i en af sine tidlige roller i britiske "Eden Lake". Året toppes med svensk vampyrgys i "Lad den rette komme ind", og hvis Halloween skal være mere ekstrem, er der den franske "Martyrs" – en del af den berygtede New French Extremity-bølge, der med sin grafiske ultravold nok skal efterlade seeren traumatiseret.

2018

For at fuldende den ultimative Halloween-cyklus og fejringen af 40 års gyserfilm kommer vi selvfølgelig ikke uden om den nye "Halloween"-film, der fungerer som en direkte efterfølger til Carpenters originale og dermed ignorerer alle andre film i serien. Michael Myers er igen blevet skræmmende, mens Laurie Strode er mere badass end nogensinde. Skulle du have fået nok af "Halloween"-serien, er der også andet Halloween-guf. Du kan se årets helt store gyserfilm, "Hereditary", bogstaveligt holde vejret i "A Quiet Place" eller syre ud med Nicolas Cage i den vanvittige "Mandy". Netflix har også oprustet sig gevaldigt med nye gys, så hvis du mere er til tv-formatet, er aftenen oplagt til at binge den paranormale "The Haunting of Hill House" eller den djævelske nyfortolkning af "Chilling Adventures of Sabrina".

Hvilken film eller tv-serie skal du tilbringe Halloween i selskab med?

Kommentarer

Moovy guider til årets Halloween-film - fra Carpenter til "Halloween"

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen