Moovy Exclusive: OFF – Odense Film Festival 2024 reportage

For 49. gang serverede Odense International Film Festival en syndflod af kortfilm.

Udover visninger af 147 film og herunder en række animationsfilm, som blev udtaget til den officielle konkurrence, blev der blændet op for talrige begivenheder rundt omkring i byens centrum.  Her følger mine højdepunkter fra OFF24.

FILMQUIZ GRAND PRIX

Efter tre sejre i rap måtte vi sidste år se os slået af et hold, der bestod af blandt andre filmjournalist Ann Lind Andersen. Indrømmet, den sved lidt. Men jeg kan med glæde berette, at vi gjorde os ekstra umage i år, og tog dermed 1. pladsen for fjerde gang. Det førte os til mesterfinalen mod selveste Christian Monggaard, der til dagligt ernærer sig som filmredaktør på Information.

Selvom det blev tæt, så var det ham, der trak det længste strå. I år blev en vandrepokal i øvrigt introduceret, og den kunne han således tage med sig hjem. De altid veloplagte filmskabere Wikke & Rasmussen styrede aftenens dyst med sikker hånd, og det var atter en fornøjelse, at tage del i løjerne. Vi napper helt sikkert en tørn mere til næste år, og så skulle det trofæ gerne blive på Fyn.

TALK OG KORTFILM: CHRISTIAN TAFDRUP 

Ann Lind Andersen havde inviteret filmskaber Christian Tafdrup til en snak om hans vej fra kortfilm til spillefilm. Han slog for alvor sit navn fast med den grænseoverskridende gyser "Speak No Evil", som er blevet genindspillet på amerikansk med James McAvoy og Mackenzie Davis i de bærende roller. Den kan ses i de danske biografer for tiden. 

Samtalen startede da også med genindspilningen, og her var Christian hurtig til at slå fast, at det er blevet en meget anderledes film. Historien er ikke overraskende blevet renskuret, og kanterne slæbet ned. Men det gør ikke den danske filmskaber noget. Som han proklamerede, så ville det være lidt af en bet, hvis Hollywood-maskinen rent faktisk havde lavet en bedre film, og det kan han jo for så vidt have ret i.

Derudover blev der dykket ned i den proces, man skal igennem, for at få støtte til sit filmprojekt. Det kan nemlig være en udmagrende sag, der nemt kan tage flere år. Man skal virkelig ville det, for ikke at miste modet undervejs. Han brugte selv en årrække på at spille skuespil, både på film og teaterscenen, inden det hele flaskede sig. Det er i øvrigt noget han selv mener, gør ham til en bedre personinstruktør, netop fordi han har erfaring fra begge sider af kameraet.

Tafdrups første kortfilm, "Kopisten" blev indspillet på Zentropa, hvor han på daværende tidspunkt arbejdede som runner. Det tog ham adskillige år at færdiggøre filmen. Og selvom selveste Lars von Trier indvilligede i at medvirke, så var det ikke ligefrem imødekommende forhold, den unge ildsjæl mødte blandt kollegerne. At kalde produktionen omstændelig er nærmest en underdrivelse. Men det gav hår på brystet, og mod på mere.

I 2008 instruerede han kortfilmen "En forelskelse", der vandt prisen for Bedste danske børne- og ungdomsfilm ved OFF samme år. Det er en glimrende film, som berører et tabubelagt emne med både humor og oprigtighed. Allan Hyde og Lars Brygmann spiller fremragende i hovedrollerne, og det er bestemt et værk, jeg vil anbefale dig, at stifte bekendtskab med, kære læser. Den kan blandt andet ses ganske gratis på YouTube.

PROFIL24: BILLE AUGUST OG JONAS RISVIG

Jonas Risvig er aktuel med ungdomsfilmen "Kontra". Og laver man film til unge i Danmark, kommer man nok ikke uden om, at hente bare en smule inspiration fra et af genres absolutte hovedværker, "Zappa". Risvig er da også selverklæret kæmpefan af netop det værk. Så da muligheden bød sig, inviterede han instruktøren bag, Bille August, til en snak om filmen og dens eftermæle.

Undervejs i samtalen fik vi  indblik i den måde Bille August arbejder på, og hvad man skal være særligt opmærksom på, når man har at gøre med børn og unge på film. I forbindelse med castingen af "Zappa" var det rollen som den gemene Steen, der viste sig sværest at besætte. Et besøg på Herlufsholm Kostskole bar dog frugt, for her fandt man Peter Reichhardt. Den dag i dag er det svært at forestille sig nogen anden i den ikoniske og infamøse rolle.

Flere gange stoppede Jonas for at vise klip fra "Zappa". Hvis bagtanken var at inspirere til et gensyn, så lykkedes missionen til fulde. Det støder næppe nogen, at kalde den en milepæl i dansk filmhistorie, og det er simpelthen alt for længe siden, jeg så den sidst.

Efter en lille time i godt selskab takkede Jonas Risvig og Bille August af. 

OFFSPRING24: TALK MED THURE LINDHARDT

Årets sidste begivenhed for mit vedkommende fandt sted i Nordisk Films Biograf, hvor skuespiller ekstraordinære, Thure Lindhardt, var sat i stævne af OFF-festivalleder, Birgitte Weinberger. 

Allerede som 5-årig stod det klart for Thure, at han skulle være skuespiller. Ved en optræden i børnehaveklassen, oplevede han for første gang suset ved at få en forsamling til at reagere med grin og klapsalver. Han havde fundet sit kald. 

Det ville derfor være oplagt med det samme at kaste sig ud i tilværelsen som børneskuespiller, og han var såmænd også med opløbet til titelrollen i "Pelle Erobreren". Men forældrene mente, at han skulle vente. Det ser Thure i dag som den helt rigtige beslutning. Og han er glad for, at han i stedet fik erfaringen gennem amatørteater, inden spillefilmsdebuten indtrådte.

I det hele taget har han et umådeligt sympatisk syn på sit fag, og hvad det er, som han bringer til bordet på en optagelse. Thure Lindhardt har efterhånden prøvet det hele. Fra bittesmå, uafhængige produktioner  til Hollywood-film i milliardklassen som "Engle & dæmoner" og "Fast & Furious"-serien. Men uanset størrelse og budget, sørger han for altid, at spille rollen som et menneske først og fremmest, hvilket er en virkelig fin tilgang.

Thure var gennem hele samtalen enormt nærværende og åben, og besvarede også publikums spørgsmål med stor omhu. Afslutningsvis fik jeg signeret mit DVD-eksemplar af "Nordkraft", hvor han giver en fænomenal præstation som misbrugeren Steso. Lidt fanboy har man vel lov at være. Også selvom man er til stede i embeds medfør. 

OFF24 var endnu en yderst vellykket festival i rækken, og hvor den danske sensommer oven i købet viste sig fra sin bedste side. Kan man overhovedet bede om mere? Skulle du have fået blod på tanden, og lyst til at tage del af festlighederne, så sæt allerede nu kryds i kalenderen. Til næste år i uge 35 gør vi nemlig det hele igen. Tak for denne gang og på gensyn!

Filmfestival.dk kan du læse mere om kortfilmsfestivalen OFF – Odense International Film Festival.

Kommentarer

OFF – Odense Film Festival 2024 reportage

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen