Moovy Exclusive: Oscar 2016: Og vinderen bliver...
Nu er der ikke længe til. Natten til mandag kl. 02.30 for at være præcis byder Chris Rock velkommen til den 88. Oscar-uddeling. Det helt store spørgsmål er derfor: Hvem vinder? Får Leonardo DiCaprio sin første Oscar, og har det spektakulære actionhit "Mad Max: Fury Road" en chance mod de resterende syv film i hovedkategorien? Det er blot et par af de spørgsmål, jeg vil forsøge at svare på i denne gennemgang af de største kategorier ved årets Oscar-uddeling.
Bedste kvindelige birolle
De nominerede:
· Jennifer Jason Leigh ("The Hateful Eight")
· Rooney Mara ("Carol")
· Rachel McAdams ("Spotlight")
· Alicia Vikander ("Den danske pige")
· Kate Winslet ("Steve Jobs")
Efter at have vundet Golden Globe-prisen og BAFTA'en ville det være oplagt også at udråbe Kate Winslet som favorit til at vinde sin anden Oscar-statuette. Der er imidlertid én prisuddeling, som i Oscar-sammenhæng er vigtigere end BAFTA- og Golden Globe-festen, når det gælder skuespilpriserne: Screen Actors Guild Awards (SAG Awards), skuespillernes forbunds prisuddeling. Fordi der er et stort overlap mellem medlemmerne i Oscar-akademiet og SAG, og fordi vinderne ved SAG Awards historisk set ofte vinder ved Oscar-uddelingen, giver SAG-uddelingen en god indikation om, hvad der kommer til at ske ved Oscar-uddelingen.
Ved årets SAG-fest vandt Alicia Vikander for sin præstation i "Den danske pige", hvor hun spiller den overbærende kone til den første person i verden, der fik en kønsskifteoperation. Man kunne måske betragte den manglende succes ved Golden Globe- og BAFTA-uddelingen som en svaghed, men der er en god forklaring på de manglende priser: At Vikander ved begge prisuddelinger var nomineret i kategorien Bedste kvindelige hovedrolle. For at maksimere Oscar-chancerne har Focus Features nemlig valgt at markedsføre Vikander som birolle – på trods af at hun reelt spiller en hovedrolle i "Den Danske pige". Det samme er i øvrigt tilfældet for Rooney Mara i "Carol". Det er så op til den enkelte prisuddeling at afgøre, hvilken kategori de vil nominere den enkelte skuespiller i. At Alicia Vikander og Rooney Mara er blevet nomineret i birollekategorien ved Oscar-showet giver dem derfor en kæmpe fordel over de andre nominerede i feltet, og det er en stor del af forklaringen på, hvorfor Vikander med al sandsynlighed kommer til at løbe med Oscar-statutetten natten til mandag.
Vinder: Alicia Vikander ("Den danske pige")
Outsider: Kate Winslet ("Steve Jobs")
Personlig favorit: Jennifer Jason Leigh ("The Hateful Eight")
Bedste mandlige birolle
De nominerede:
· Christian Bale ("The Big Short")
· Tom Hardy ("The Revenant")
· Mark Ruffalo ("Spotlight")
· Mark Rylance ("Spionernes bro")
· Sylvester Stallone ("Creed")
I år er der sket noget, der aldrig er sket før: Nemlig at vinderen af SAG Awards, Idris Elba ("Beasts of No Nation"), ikke også er blevet nomineret til en Oscar. Det lægger på papiret op til en åben kamp om Oscar-statutten. Og dog. For selvom Bedste mandlige birolle er den mest åbne af skuespilkategorierne, har feltet en favorit: Sylvester Stallone som Rocky Balboa. Dels vil prisen kunne fungere som en hyldest af Stallones lange karriere, der for alvor tog fart med rollen som netop Rocky. Og så vil Oscar-statuetten også være en mulighed for at rette op på, at Stallone ikke selv vandt en Oscar for den oprindelige "Rocky"-film, på trods af at han var nomineret for både sit skuespil og sit manuskript.
Man kunne måske undre sig over, at Stallone ikke blev nomineret til den vigtige SAG Award, men det er der en forklaring på: Medlemmerne af SAG nåede simpelthen ikke at se "Creed" inden SAG-deadlinen. Når nu de andre skuespillere så ikke kunne vinde SAG-prisen i Stallones fravær, ligger prisen for Bedste mandlige birolle derfor lige til højrebenet for Stallone.
Vinder: Sylvester Stallone ("Creed")
Outsider: Mark Rylance ("Spionernes bro")
Personlig favorit: Mark Rylance ("Spionernes bro")
Bedste kvindelige hovedrolle
De nominerede:
· Cate Blanchett ("Carol")
· Brie Larson ("Room")
· Jennifer Lawrence ("Joy")
· Charlotte Rampling ("45 år")
· Saoirse Ronan ("Brooklyn")
Hvis ikke Brie Larson vinder for sit portræt af Joy "Ma" Newsome – en kvinde, der ligesom Natascha Kampusch holdes indespærret i et lille rum i flere år – vil det være en overraskelse af de helt store. For Larson har mere eller mindre vundet alle store priser, der kunne vindes. At både Jennifer Lawrence og Cate Blanchett for nylig har vundet en Oscar taler yderligere til Larsons fordel. Det samme gør det faktum, at førsteudfordreren, irske Saoirse Ronan, ikke var i stand til at vinde i Europa ved den britiske BAFTA-uddeling. Derfor er det mere eller mindre sikkert, at Brie Larson om et par dage kan kalde sig både BAFTA-, Golden Globe-, SAG- og Oscar-vinder.
Bedste kvindelige hovedrolle
Vinder: Brie Larson ("Room")
Outsider: Saoirse Ronan ("Brooklyn")
Personlig favorit: ("Room")
Bedste mandlige hovedrolle
De nominerede:
· Bryan Cranston ("Trumbo")
· Matt Damon ("The Martian")
· Leonardo DiCaprio ("The Revenant")
· Michael Fassbender ("Steve Jobs")
· Eddie Redmayne ("Den danske pige")
Vinder Leonardo DiCaprio endelig en Oscar? Det er det spørgsmål, der har fyldt absolut mest i årets Oscar-dækning. Lad mig bare komme med afsløringen: Det gør han. DiCaprio er ganske vist oppe mod en række andre store navne, men det virker, som om der er bred enighed om, at dette er året, hvor DiCaprio skal have prisen over dem alle. DiCaprio har da også – ligesom Brie Larson – vundet alle de store priser på sin vej mod Oscar-showet. Både Golden Globe-, BAFTA- og SAG-prisen har han vundet. Han har været så suveræn ved de hidtidige prisuddelinger, at det næsten er svært at se, hvem der skulle kunne vinde, hvis der skulle komme en stor overraskelse. At DiCaprio er så anerkendt og populær i filmkredse og endnu ikke har vundet en Oscar kommer ham nu til gode.
Vinder: Leonardo DiCaprio ("The Revenant")
Outsider: Michael Fassbender ("Steve Jobs"), men i realiteten ingen
Personlig favorit: Leonardo DiCaprio ("The Revenant")
Bedste instruktør
De nominerede:
· Adam McKay ("The Big Short")
· George Miller ("Mad Max: Fury Road")
· Lenny Abrahamson ("Room")
· Alejandro G. Iñárritu ("The Revenant")
· Tom McCarthy ("Spotlight")
Kun to instruktører, John Ford og Joseph L. Mankiewicz, har formået at vinde prisen for Bedste instruktør to gange i træk. Alejandro G. Iñárritu, der sidste år vandt hele tre Oscar-statuetter, har i år muligheden for at slutte sig til det eksklusive selskab. Alt tyder også på, at han gør det. For mens det er usikkert, om "The Revenant" bliver belønnet med prisfestens hovedpris, så tyder alt på, at Iñárritu i hvert fald selv bliver belønnet for at have overvundet kulde og manglende sne. Iñárritu har udover Golden Globe- og BAFTA-prisen vundet den vigtige DGA Award (instruktørernes forbunds pris), der ni ud af de sidste ti år også er gået til vinderen af Bedste instruktør ved Oscar-uddelingen. Derfor vinder den mexicanske instruktør sin anden Oscar i træk. Hvis Iñárritu ikke skulle vinde, vil det formentlig være George Miller, som vil blive belønnet for sit dystopiske Mad Max-univers.
Vinder: Alejandro G. Iñárritu ("The Revenant")
Outsider: George Miller ("Mad Max: Fury Road")
Personlig favorit: Alejandro G. Iñárritu ("The Revenant")
Bedste film
De nominerede:
· "The Big Short"
· "Brooklyn"
· "Mad Max: Fury Road"
· "The Martian"
· "The Revenant"
· "Room"
· "Spionernes bro"
· "Spotlight"
Hvis du tror, at Oscar-uddelingen er forudsigelig, så tager du fejl. Det er mange år siden, at hovedkategorien har været så spændende, som den er i år. Der er hele tre film, der har en reel chance for at vinde den prestigefyldte pris. Det er meget sjældent, at det er tilfældet. De tre vigtigste forbundspriser, når det gælder om at forudsige udfaldet af Oscar-uddelingen - PGA Award (producernes forbunds pris), DGA Award (instruktørernes forbunds pris), SAG Award for bedste ensemble (skuespillernes forbunds pris) - er nemlig gået til tre forskellige film. Mens "The Big Short" er blevet hædret af producenterne, har instruktørerne og skuespillerne valgt henholdsvis "The Revenant" og "Spotlight". Det vidner om en spændende Oscar-uddeling.
På papiret er producenternes prisuddeling den vigtigste. I modsætning til de andre forbundsprisuddelinger er PGA nemlig den eneste forbundsuddeling, der benytter sig af det præferentielle stemmesystem (se her, hvordan det stemmesystem præcis fungerer). Det vil kort sagt sige, at man ikke blot stemmer på sin favoritfilm, men rangerer alle de nominerede film efter præference. Det betyder, at det ikke nødvendigvis er den film, flest har som favorit, der vinder, men snarere den film, flest kan blive enige om er god. Siden Oscar-akademiet indførte det præferentielle stemmesystem i 2009, har vinderen af PGA-prisen også vundet Oscar-statuetten for Bedste film. Det faktum taler altså til fordel for "The Big Short".
DGA-prisen, som Iñárritu vandt for "The Revenant", har dog historisk set også været god til at forudsige vinderen af Bedste film-prisen ved Oscar-showet. De seneste 10 år har vinderen af DGA-prisen vundet prisen for Bedste film hele otte gange. Det faktum – kombineret med at "The Revenant" netop har vundet hovedprisen ved både Golden Globe- og BAFTA-uddelingen – har gjort, at "The Revenant" har fået kæmpe opmærksomhed og opbakning på det helt rigtige tidspunkt. Det taler dog imod, at filmen ikke har fået en Bedste manuskript-nominering. For med undtagelse af enkelte film – blandt andet "Titanic" – har vinderen af Bedste film traditionelt også været nomineret for Bedste manuskript.
At "Spotlight" skulle vinde kan heller ikke afvises. Der er ganske vist ikke mange film, der har vundet den største Oscar-pris med en SAG Ensemble-pris uden også at have vundet enten DGA- eller PGA-prisen, men det er sket før. Sidste gang var i 2004, hvor "Crash" vandt hovedprisen. At "Spotlight" er en vigtig film om et alvorligt emne og ikke deler vandene taler også til dens fordel.
Alene på baggrund af Oscar-statistik ville det oplagte være at forudsige, at "The Big Short" vinder prisen for Bedste film ved den 88. Oscar-uddeling. Alligevel vælger jeg at tro, at "The Revenant" løber med den helt store pris. Det gør jeg dels på grund af dens DGA-pris og nylige Golden Globe- og BAFTA-pris, der har givet den vind i sejlene på det helt rigtige tidspunkt. Jeg gør det også, fordi den manglende manuskriptnominering kan forklares med filmens sparsomme dialog. Og så gør jeg det, fordi jeg har en anelse om, at den ironiske og kække tone i "The Big Short" måske ikke vil falde i de ældre Oscar-medlemmers smag. Årets Oscar-uddeling er dog så tæt, at jeg hverken vil blive overrasket, hvis "The Big Short" eller "Spotlight" vinder. Det bliver på alle måder en nervepirrende Oscar-uddeling!
Vinder: "The Revenant"
Outsider: "The Big Short"
Personlig favorit: "Room"
Vinderbud i de øvrige kategorier
Bedste originale manuskript
Vinder: "Spotlight"
Outsider: "Inderst inde"
Personlig favorit: "Ex Machina"
Bedste adapterede manuskript
Vinder: "The Big Short"
Outsider: "Room"
Personlig favorit: "Room"
Bedste animationsfilm
Vinder: "Inderst inde"
Outsider: "Anomalisa"
Personlig favorit: "Inderst inde"
Bedste ikke-engelsksprogede film
Vinder: "Sauls søn"
Outsider: "Mustang"
Personlig favorit: "Sauls søn"
Bedste dokumentarfilm
Vinder: "Amy"
Outsider: "Cartel Land"
Personlig favorit: "The Look of Silence"
Bedste klipning
Vinder: "Mad Max: Fury Road"
Outsider: "The Big Short"
Personlig favorit: "Mad Max: Fury Road"
Bedste originale musik
Vinder: Ennio Morricone ("The Hateful Eight")
Outsider: John Williams ("Star Wars: The Force Awakens")
Personlig favorit: Ennio Morricone ("The Hateful Eight")
Bedste originale sang
Vinder: "Til It Happens To You" ("The Hunting Ground")
Outsider: "Writing's On The Wall" ("Spectre")
Personlig favorit: "Simple Song #3" ("Youth")
Bedste lydklipning
Vinder: "Mad Max: Fury Road"
Outsider: "The Revenant"
Personlig favorit: "Mad Max: Fury Road"
Bedste lydmixing
Vinder: "The Revenant"
Outsider: "Mad Max: Fury Road"
Personlig favorit: "Mad Max: Fury Road"
Bedste scenografi
Vinder: "Mad Max: Fury Road"
Outsider: "Den danske pige"
Personlig favorit: "Mad Max: Fury Road"
Bedste fotografering
Vinder: "The Revenant"
Outsider: "Mad Max: Fury Road"
Personlig favorit: "The Revenant"
Bedste makeup og hår
Vinder: "Mad Max: Fury Road"
Outsider: "The Revenant"
Personlig favorit: "Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt"
Bedste kostumer
Vinder: "Mad Max: Fury Road"
Outsider: "Den danske pige"
Personlig favorit: "Eventyret om Askepot"
Bedste visuelle effekter
Vinder: "Star Wars: The Force Awakens"
Outsider: "Mad Max: Fury Road"
Personlig favorit: "Star Wars: The Force Awakens"
Bedste liveaction-kortfilm
Vinder: "Shok"
Outsider: "Stutterer"
Personlig favorit: "Shok"
Bedste animerede kortfilm
Vinder: "World of Tomorrow"
Outsider: "Sanjay's Super Team"
Personlig favorit: "World of Tomorrow"
Bedste korte dokumentarfilm
Vinder: "Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah"
Outsider: "Body Team 12"