
Moovy Exclusive: "The Amateur"-interviews med Rami Malek, Laurence Fishburne, Caitríona Balfe og instruktøren James Hawes
Vi har talt med stjernerne i Hollywoods nye CIA-thriller, der mikser "The Bourne Identity" med 70'er-thrillere som "Tre døgn for Condor" og "Alle præsidentens mænd".
Man kan ikke undgå at studse over, at en spritny Hollywood-thriller om det amerikanske efterretningsvæsen udkommer blot få uger efter, at virkelighedens højest rangerede sikkerhedschefer i USA har jokket gevaldigt i signal--, undskyld, i spinaten. Premieredatoens timing bliver ikke mindre påfaldende af, at filmen bærer titlen "The Amateur".
Hovedpersonen i fortællingen, Charles Heller (spillet af Oscar-vinderen Rami Malek), er dog langtfra en amatør. Han er måske endda CIA's dygtigste dataanalytiker og derfor ferm til netop at behandle fortrolige data på den digitale slagmark. Men da hans kone bliver dræbt under et terrorangreb i London, forlader Heller de klaustrofobiske kældre i CIA's hovedkvarter i Langley, Virginia, for at hævne sig på hustruens bødler.
CIA-veteranen Henderson (Laurence Fishburne) får til opgave at forvandle Heller fra amatør til ekspert i netop de drabelige discipliner, som Jason Bourne og hans hårdtslående, træfsikre artsfæller excellerer i. For det er selvfølgelig ikke nok at kunne hacke og lave håndlavede bomber, når skurkene har skarpladte skydere en masse. Men fordi den traumatiserede Heller tager ufine metoder i brug, så ender han med at få både terrorister og skydeglade CIA-kollegaer på nakken under sit hævntogt gennem Europa – fra London og Paris til Istanbul og en flække i Rumænien. Ja, selv Henderson bliver sendt afsted for at hente sin tidligere elev hjem. Død eller levende.
Sammen med en håndfuld andre journalister fra verdenspressen sludrede vi for nylig over Zoom med Malek og Fishburne samt deres skuespillerkollega, Caitríona Balfe, og instruktøren James Hawes, der også har lavet afsnit af tv-serierne "Slow Horses" og "Black Mirror", som ligeledes beskæftiger sig med overvågning og potentielt drabelig, moderne teknologi. Men det er ikke de moderne og ofte tempofyldte thrillere, som den engelske filmmager har ladet sig inspirere af, men i stedet nogle af genrens helt store klassikere…
Pas på ølvognen!
Når man ser 'The Amateur', så kan man både fornemme på filmens tempo, dens æstetik og dens temaer, at den er kraftigt inspireret af nogle af de skelsættende politiske thrillere fra genrens storhedstid. Film som 'Alle præsidentens mænd' og 'Tre døgn for Condor'. Og bogen, som filmen er baseret på, blev også støbt i netop den periode. Var det et trækplaster for dig, at du kunne stå i slipstrømmen på nogle af genrens storværker?
"Ja, uden tvivl," svarer Hawes prompte og begejstret. "De film, du nævner, er den slags film, jeg gerne selv vil se, og som vi lænede os op ad. Og jeg håber, det er lykkedes os at genskabe en smule af den stemning, der gennemsyrer netop de film – deres look, deres atmosfære, deres duft... Men idéen var samtidigt at gøre 'The Amateur' enormt nutidig.
"En del af bogen foregår i Prag. Og med al respekt for Prag – en by jeg kender godt og elsker – så er den i dag ikke en koldkrigsrede fyldt med spioner. Der er større sandsynlighed for, at du bliver kørt over af en ølvogn, end at du bliver likvideret af en russisk snigmorder. Så jeg foreslog at flytte handlingen fra Prag til Istanbul – en by, der i langt højere grad er et politisk brændpunkt, og som føles mindre bekendt og mere farlig. Så vi tog kulturarven fra de film, som du med rette udpeger, og forsøgte så at opdatere den i en global kontekst, men også tilsat nutidens teknologi, så vores filmen føles superaktuel."
Autenticitet og atmosfære er tydeligvis nøgleord for Hawes, som i øvrigt fortæller, at flere ægte CIA-agenter – som han ikke må nævne ved navn, da de stadig er i tjeneste – har revideret manuskriptet for at sikre maksimal realisme. Kommunikerede Hawes med disse agenter over Signal? Spørgsmålet udløser en hjertelig latter, men selv dét kan instruktøren ikke afsløre...
Apropos afsløringer – så skal du lige springe et par afsnit over her i artiklen, hvis du endnu ikke har set Daniel Craigs sidste James Bond-film, "No Time to Die". I dén film spillede Rami Malek den nådesløse terrorist Lyutsifer Safin, og Malek spoiler gladelig slutningen på Craigs 007-svanesang, når snakken falder på, hvor pudsigt det er, at det nu er blevet Maleks tur til at spille en heltemodig hemmelig agent.
"Jeg blev færdig med at lave den film, og så sagde nogen til mig: 'Hvorfor kan du egentlig ikke være James Bond?' Og jeg svarede: 'Fordi jeg slog ham ihjel!'"
Dén kommentar får Maleks sidemakker, Laurence Fishburne, til at grine så højt, at Malek bliver nødt til at vente adskillige sekunder, før han taler videre, for ellers ville ingen kunne tyde et eneste ord, der bliver sagt. Så snart Fishburne har sundet sig, fortsætter Malek: "Jeg troede aldrig, at jeg skulle lave en actionfilm, og jeg blev aldrig tilbudt den slags roller. Men så stødte jeg på denne historie, som jeg godt kunne se en vej ind i. Heller er en meget uventet helt."
Kunsten at købe sine egne dagligvarer
Til gengæld er det dejligt at se dig slås mod agenter igen, Laurence! Jeg blev helt nostalgisk efter 1999 – hvilket der er mange grunde til, at jeg er i øjeblikket...
"Jeg følte nu snarere, at jeg løb væk fra agenterne i de film!" siger Fishburne, der slynger endnu et smittende latterbrøl ud i æteren. Det er i øvrigt naturligvis den oprindelige "Matrix"-trilogi, vi taler om. Den 63-årige skuespiller var fremragende i de film som frihedskæmperen Morpheus, og i "The Amateur" spiller Fishburne nok en gang heltens gådefulde mentor.
Og takket være Fishburnes præstation aner man en usagt respekt og medfølelse for Heller i Hendersons varme blik og rolige røst. Har Fishburne monstro selv udarbejdet en forhistorie til sin karakter, som vi seere ikke indvies i, men som forklarer, hvorfor han tager hensyn til sin elev, mens CIA-kollegaerne skruer bissen på?
Fishburne griner igen. "Nej, men jeg har skrevet på hans forhistorie hele dagen hér sammen med Rami!"
Så kan vi jo måske få lov til at høre mere om den i en spin-off!
"Ja, præcis! Hvis vi er så heldige at få sådan en søsat, så får vi udarbejdet en cool forhistorie til Hendo."
Malek krydrer Fishburnes morsomheder med lidt dybfølt og dybsindig ros: "Når man arbejder med Laurence, så kan man med det samme mærke den dybde, der er i hans skuespil. Man fornemmer alle de liv, han har levet. Det har været en gave at arbejde side om side med denne levende legende."
Maleks beskrivelse af Fishburne er rammende – manden har trods alt førnævnte "The Matrix" og film som "Dommedag nu", "Mystic River", "Boyz n the Hood", "Rumble Fish" og adskillige "John Wick"-fortsættelser på CV'et. "Det er let at antage," indskyder Fishburne i kølvandet på komplimenterne, "at på grund af det, vi skuespillere laver, så er vi isoleret fra virkeligheden. Jeg forsøger at gøre ting som at købe mine egne dagligvarer for at sikre mig, at dét ikke sker."
"Det handler ikke om sex."
Apropos isolation, så møder vi i "The Amateur" også den hemmelighedsfulde isolationist Inquiline, som er en tidligere KGB-agents enke og en af Hellers meget få allierede. Hun er også stærkt mærket af et personligt tab, der tilskynder hende til at hjælpe Heller med at få skurkene ned med nakken.
Og så spilles hun af irske Caitríona Balfe, der er bedst kendt for sin hovedrolle i den romantiske eventyrserie "Outlander", og hvis navn i øvrigt blot udtales "Katrina" på trods af de talrige vokaler. Balfe får dog ikke lov til at boltre sig i romantik i "The Amateur", hvilket er forfriskende, da det havde været nemt (og i mange producenters øjne sikkert oplagt fra et salgsmæssigt synspunkt) at indsætte en påtaget romance mellem historiens to charmerende helte.
Jeg satte pris på, hvor respektfuldt og professionelt forholdet er mellem Heller og Inquiline i filmen. Når nu det her er en Hollywood-thriller med et relativt stort budget, så havde jeg ærlig talt forventet, at forholdet havde udviklet sig til en forceret kærlighedshistorie. Men i stedet er der en skøn scene, hvor de lægger sig ved siden af hinanden, fordi de bare gerne vil være tæt på et andet menneske igen. Det var så fint. Men var der nogensinde snak om at gøre forholdet til mere end bare et platonisk et af slagsen?
"Nej, og det synes jeg også var godt. Jeg er vild med, at den menneskelige kontakt, de begge søger, ikke handler om sex. Det handler bare om to mennesker, der lider, og som forstår hinandens følelser. Men de er meget ens i deres forståelse af teknologi og i den måde, de lever livet på, også selvom hun har levet i skyggerne i mange år."
Men hvad med Balfes egen forståelse af teknologi?
"Jeg er rimelig uduelig! Der er en grund til, at vi er skuespillere... fordi vi er rimelig uduelige til alt andet! Tidligere i dag forsøgte jeg at lave et opslag på Instagram, og jeg var nødt til at få min PR-assistent til at hjælpe mig, fordi hver gang man lærer, hvordan det skal gøres, så laver de om på det! Hvordan forestiller de sig, at man skal kunne følge med?"
300 billeder hver dag
Selvom virkelighedens efterretningschefer har opført sig rimelig, ja, amatøragtigt for nylig (måske de bør give Balfes PR-assistent et kald?), så er det selvfølgelig oplagt at spørge firkløveret, om det har gjort dem mere paranoide at lave en film, som skildrer det amerikanske overvågningsmaskineris enorme størrelse og rækkevidde?
"Jeg ved ikke, hvordan jeg besvarer det spørgsmål uden at gøre mig selv til et mål," svarer Hawes en kende paranoidt – og man kan ikke undgå at blive smittet lidt af instruktørens paranoia, eftersom den skyldes ægte CIA-agenters afsløringer. "Men det var både spændende og skræmmende," tilføjer Hawes, "at finde ud af – under mine samtaler med CIA-agenterne – at den tekniske overvågning i filmen afspejler virkeligheden. Så det ærlige svar er: 'Ja, det gør det.' En person i London, som rejser til og fra arbejdet, bliver filmet eller fotograferet 300 gange om dagen af overvågningskameraer. Vi er nødt til at forstå, at dét er den verden, vi lever i nu."
"Jeg er allerede ret paranoid," svarer Balfe og griner, "men jeg fik virkelig øjnene op for geolokation – der findes et helt netværk af folk, der kan gætte enhver beliggenhed i verden blot ud fra et enkelt billede eller et par små detaljer. Det finder jeg fascinerende. Vores teknologiske fremgang er både forvirrende og fascinerende. Vi er nået til en skillevej, og i hele verden taler man om, hvordan unge og børn påvirkes, men vi er nødt til at vågne op og tænke mere over, hvordan det påvirker os alle sammen. Teknologien kan både skabe det største samlingspunkt og den største splittelse, og det oplever vi over hele kloden, og det giver mig både angst og håb. Jeg er bare en skuespiller, så jeg har ikke svarene, men som et menneske i vores samfund håber jeg bare, at vi tænker lidt mere over, hvad vi gør med teknologien fremadrettet."
"Jeg holder mig med vilje fra de sociale medier," fortæller Fishburne, "så jeg er ikke meget i kontakt med det digitale landskab. Så jeg forsøger ikke at bekymre mig for meget om det."
Maleks suk og udspilede øjne afslører, at han langtfra er lige så afslappet omkring verdenssituationen som sin sidemakker. "Jeg er virkelig bekymret," bekræfter han, "jeg har altid været bekymret, lige siden jeg lavede 'Mr. Robot' (en tv-serie, hvori Malek spiller en hacker, red.) og lærte en masse chokerende ting. Og jeg så Laura Poitras' dokumentar om Edward Snowden, 'Citizenfour', og den rystede mig i min grundvold. Den mængde information, som kan indsamles om hver og en af os... Det er helt overrumplende, og det ville være tosset at tænke, at de informationer ikke kan graves frem. Privatlivet hører fortiden til."
I kan se Rami Malek gå i clinch med efterretningsvæsnet fra og med i morgen, den 10. april, hvor "The Amateur" har dansk biografpremiere.