Moovy Exclusive: Top Tirsdag: Fem videospil med filmiske narrativer

I forbindelse med udgivelsen af "The Last of Us II" har vi kigget på spil med filmiske kvaliteter.

Da videospil for alvor dukkede op i samfundets bevidsthed med "Pong" fra 1972, blev mediet brugt som rent tidsfordriv. Underholdning, hvor man kunne spille mod sine venner. Som tiden gik, begyndte diverse udviklere at blive mere ambitiøse. Ikke blot i ud, hvordan spilleren skulle underholdes, men også hvordan man kan fortælle en historie via gaming – med inspiration fra filmiske narrativer.

Ved dette menes spil, der rummer plot-elementer, fortællemæssige strukturer og virkemidler som set på det store lærred. De spil, der ikke blot vil underholde, men som lader sig inspirere af et filmisk narrativ til at fortælle deres egen historie. Videospil har gennemgået en stor udvikling. Ikke blot teknologisk, men også i evnen til at fortælle en historie på et niveau, som vi kender fra filmverdenen.

Selvfølgelig skal det tages in mente, at hvor film er en passiv oplevelse, så er videospil det modsatte. Om hovedpersonen klarer de forskellige udfordringer, handler udelukkende om spillerens færdigheder – hvilket er med til at gøre mediet unikt. De fem videospil, som vi fremhæver, står på ingen måde alene. Der er en stor chance for, at vi har undladt nogle pragteksemplar, men her er fem bud på spil med filmiske narrativer. Artiklen opfølges senere på ugen med fem ældre spiltitler.

"Metal Gear Solid"

Hideo Kojimas "Metal Gear Solid" er ikke videospillenes første forsøg på et filmisk narrativ. De forskellige fortællinger om agenten Solid Snake beviste dog, at videospil kunne være lige så cinematiske som film. Hvor eksempelvis "Metal Gear Solid" fra 1998 inkluderer mellemsekvenser, der er skudt og klippet, som var det film.

Hvor serien skiller sig ud er ikke blot ved, at filmfortællingsreglerne bliver fulgt til punkt og prikke, men også hvilken pointe japaneren påtaler. Antikrigsbeskeder, en uhyggelig præcis forudsigelse af sociale medier og politik anno 2020 sammenlagt med en James Bond-inspireret historie med effektiv patos. Stilen kan være svær at fordøje, men der er ingen tvivl om Kojimas budskaber og pointer.

"Spec Ops: The Line"

På overfladen er "Spec Ops: The Line" fra 2012 endnu et generisk tredjepersons militær-skydespil. Præmissen er, at Dubai er blevet ødelagt af sandstorme, hvor man som en tre-personers amerikansk militærenhed skal redde uskyldige og bekæmpe de onde terrorister. Men der er meget mere på spil, når først missionen skydes i gang.

Spillet er inspireret af Joseph Conrads "Mørkets hjerte" og Vietnam-krigsfilmen "Dommedag nu", der er bygget løst på Conrads roman. Inspirationen kan tydeligt mærkes, men "Spec Ops: The Line" adskiller sig ved at kommentere på spillerens rolle i fortællingen. Hvor Francis Ford Coppolas mesterværk viste de grumme vinkler af krigsførelse set fra en soldats perspektiv, viser videospillet ikke blot dette – men også spillerens aktive rolle i at forvandle krig til underholdning og morskab. På lige fod med temaerne i bog og film, der fastholder publikums anskuelser af rædslerne og den dehumaniserende effekt ved kolonisering og krig.

"Max Payne"

"The Matrix" populariserede i 1999 en særlig type slowmotion i Hollywood med kælenavnet bullet time. Finske Remedy Entertainment lod sig inspirere af dette, og resultatet er "Max Payne". En serie om en hårdt prøvet New York City-betjent, der kæmper med depression og misbrug.

Serien er fortalt som klassisk neo noir med mørke fortællinger, masser af vold og en hovedperson, der agerer fortæller med voice-over. Genrens klichéer er til stede i form af psykopater, konspirationer og en antihelt, der mildt sagt har set bedre dage. Finnerne bruger dog disse elementer som en styrke, hvilket beriger både fortællingen og karaktererne. Max er nok en kliché, men han fortjener ens medlidenhed. Hvilket er blevet cementeret henover tre forrygende spil.

"To the Moon"

Johnny er døden nær. Den ældre mands sidste ønske er at komme til Månen. Forskerne Eva og Neil graver ind i hans bevidsthed i bedste "Total Recall"-stil for at implementere mindet om, at han har været i det ydre rum.

Kan Gaos "To the Moon" fra 2011 er rendyrket sci-fi, men med en menneskelig fortælling. Hvor meget en person ofrer for den store kærlighed, hvilket ansvar det kræver, spekulation over, hvordan livet kunne leves anderledes, og det filosofiske aspekt ved livsoplevelsen. Grafikken er old school og uden stemmeskuespil, dog med et fantastisk soundtrack. Men tag ikke fejl – dette er en historie, som stikker dybt, og som formår at diskutere livsoplevelsen på en sjov og emotionel hård måde.

"To the Moon" et eksempel på, hvordan videospil kan handle om mere end blot underholdning. Hvordan mediet kan udfordre spilleren med inspiration fra film og livet i sig selv. Dette PC-spil er en unik oplevelse, som du ikke må snyde dig selv for.

"Silent Hill 2"

"Silent Hill 2" fra 2001 er et psykologisk gyserspil, hvor James Sunderland drager til byen Silent Hill for at finde sin kone, der har været død i tre år. Uden at afsløre for meget får Sunderland sig et par knapt så behagelige overraskelser undervejs.

Team Silents værk skiller sig ud på mange måder. Fra flot brug af symbolik til håndtering af tabuer, såsom vold i hjemmet, incest, og hvad mennesker gør for at bearbejde traumer. Det er en ualmindelig mørk og forstyrrende oplevelse, der skubber grænser. Især når videospil-elementer, såsom de fjender, man bekæmper, ikke blot eksisterer for at udfordre spilleren, men også har en betydning for handlingen.

Fra Akira Yamaokas legendariske soundtrack til en fantastisk historie er "Silent Hill 2" et spil, der for alvor beviser, at videospil kan takle tunge emner. Endda på en måde, som de færreste nutidige film tør. "Silent Hill 2" er stjerneeksemplet på, hvordan et filmisk narrativ opnår større pondus, når produktet er skabt af et hold, der forstår filmdramaturgi og oversætter det til videospil-format.

Top-Tirsdag er Moovys faste ugentlig topliste. Hver tirsdag oplister vi personlige favoritter, aktuelle filmskabere og de knapt så aktuelle, mere skæve temaer.

Kommentarer

Top Tirsdag: Fem videospil med filmiske narrativer

 • 0

  Mass Effect 1 er det bedste sci-fi siden Star Wars Episode V i alle medier.

  Traileren for ME2 kunne dog godt have været til en spillefilm:

  youtu.be/lx9sPQpjgjU

  Nickell 7-07-20 14:22

 • ★★★★★0

  Silent Hill 2 <3

  David Lund 7-07-20 14:24

 • ★★★★★0

  Horizon Zero Dawn, har en world building der er noget af den største page turner i lang tid for mig.

  måden vi langsomt finder ud af, hvad som er sket og måden det fortælles på er fantastisk, der er også en sekvens med nogle breve fra en Mand på fronten til sin Kone. Det er rigtig godt fundet på, og viser hvordan man udnytter brevene til at lave Propaganda.

  Jeg husker også det første Last of Us, hvor gameplay delen bruges til narrativt at fortælle om en udvikling mellem karakter i spillet, og ikke blot via. cutscenes.


  Der er et prime eksempel

  Med Ellie, efter hendes møde med David, hvor man opdager at der er byttet rundt på rollerne, Før var det stortset altid Ellie der gik i front, og snakkede på livet løs. Efter David, så er Ellie trukket i baggrunden, Joel går forrest, og er den som indleder samtaler. En manøvre der er gjort så mange gange før med at give hestesko til hinanden ændrer sig pludselig, hvor Ellie før sprang til med det samme, reagere hun ikke, og Joel er nærmest nødt til at pushe hende for at komme videre, men så sker der pludselig noget, Ellie får øje på noget hun stikker af fra Joel (spilleren) vi ved endnu ikke, hvad det er hun har opdaget, og jeps det er Giraf scenen som det hele munder ud i.

  Hele den bid med rollerne der blir byttet rundt, og så slutningen på det er så mesterligt eksekveret, Ellie er tydeligvis påvirket af oplevelserne med David, men der andes et lys pludselig igen. De laver samme nummer hen mod slutningen i en meget lille sekvens, hvor det også er Joel der er forrest, men her styre vi Ellie igen, som vi gjorde om vinteren også, her er der dog en hel hel anden grund til hun er bagerst.

  Elwood 7-07-20 16:16

 • ★★★0

  Jeg har virkelig spillet meget Max Payne. Fanstastik historie og nytænkende spillemåde..

  MadMartigan 7-07-20 17:36

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen