Moovy Exclusive: Topliste: Actionbaskere fra "Triple Threat"-stjernerne

I anledning af premieren på kampsportsfilmen kigger Moovy på de fem bedste nyreslag af holdet bag.

I denne uge har den asiatiske-amerikanske actionfilm "Triple Threat" premiere, og i bedste "The Expendables"-stil serverer filmen et all-star hold af actionstjerner. I "Triple Threat" mødes Vesten i et eksplosivt møde med Østen, hvor en perlerække af martial arts-udøvere står overfor hinanden. Fra "The Raid"-stjernen Iko Uwais og thailandske Tony Jaa til "Black Dynamite" himself, Michael Jai White, og "Undisputed"-kongen Scott Adkins ligger der en solid blanding af actionfilm gemt bag. 

5. "Ong-Bak: Muay Thai Warrior" (2003)

I sin ungdom studerede thailandske Tony Jaa minutiøst sine forbilleders kampteknikker. Jackie Chan, Bruce Lee og Jet Li har alle dannet skole for thailænderen, der hjemme fra stuen har imiteret mestrenes håndkantslag og cirkelspark til perfektion. Øvelserne bar frugt, da Tony Jaa fik sin gennembrudsrolle i martial arts-filmen "Ong-Bak: Muay Thai Warrior".

Nok er filmen ingenlunde perfekt, men Tony Jaas ufejlbare talent til at slå på tæven var nok til at placere ham på verdenskortet som den næste store kampsportsstjerne – en spådom, der desværre ikke er blevet helt indfriet. Udover nogle fine stuntsekvenser kan "Ong-Bak" dog også pryde sig af at have noget så unikt som en tuk-tuk-biljagt. Se dét er action!

4. "Undisputed III: Redemption" (2010)

"Undisputed"-serien blev søsat i 2002 med Ving Rhames og Wesley Snipes, der som to fængselsindsatte må kæmpe for deres frihed i en illegal kampsportsturnering. Sidenhen er der fulgt tre efterfølgere af svingende kvalitet. Rhames og Snipes forlod bokseringen efter første film, og sidenhen er styringen blevet overtaget af britiske Scott Adkins, der spiller den hårdtpumpede russer Yuri Boyka.

Igennem tre film udvikler bissen Boyka sig fra skurk til good guy, der med sin uigennemtrængelige MMA-teknikker slår fra sig, når alfahan-statusen trues. Tredje kapitel i serien er et klart højdepunkt for Scott Adkins, hvor de indsatte må kæmpe til døden for at få deres frihed.

3. "Black Dynamite" (2009)

Hvis der er én film her på listen, som stikker ud, er det helt sikkert blaxploitation-parodien "Black Dynamite". Her er det ikke ligefrem martial arts og vilde kampscener der er i fokus, når den tidligere CIA-agent og krigsveteran Black Dynamite sætter en stopper for 1970'ernes ghetto-slyngler.

Men ikke desto mindre er det uden tvivl direct-to-DVD-kongen Michael Jai Whites bedste film. White har gjort levevej af sit mean face i undervældende titler som "Blood & Bone" og "Never Back Down"-franchisen (superhelte-gennembruddet i "Spawn" fra 1997 er for længst glemt), men i "Black Dynamite" viser den veltrænede mand sit sande (komiske) talent. Overfor en nunchaku-svingende præsident Nixon får kampsportseksperten, der i virkeligheden ejer det sorte bælte i hele otte kampstile, da heldigvis også lov til at sparke veloplagt kung fu-røv.

2. "The Night Comes for Us" (2018)

Da vi nok aldrig får en tredje film i rækken af "The Raid"-serien (bare rolig, vi kommer til dem!), er det en trøst, at vi får serveret knogleknusende film som "The Night Comes for Us". Omhandlende en kriminel, der vender det kinesiske syndikat ryggen og må flygte, serverer denne indonesiske action-thriller halsbrækkende sekvenser.

Med Iko Uwais og Joe Taslim i front – begge kendt fra netop "The Raid" – sprøjter blodet til højre og venstre. Det er tydeligt, at filmen ridder på den succesopskrift, forbilledet har praktiseret med sine one take-slåskampe og opfindsomme måder, hvorpå rummets inventar gøres til dødsfælder, men "The Night Comes for Us" står helt på egne ben. Voldsomt drabelig, møgbeskidt og yderst veleksekveret.

1. "The Raid" (2011) og "The Raid 2" (2014)

Vi snyder lidt og placerer begge film i den indonesiske "The Raid"-serie på førstepladsen. De to fantastiske film kan snildt anses som én lang fortælling – toeren starter to timer efter, hvor etteren slutter – og så er det mere fair overfor listens andre film. I 2011 kom den hidtil ukendte instruktør Gareth Evans med "The Raid" og satte resten af verdens action-filmskabere på plads. Med effektive actionscener og stramt koreograferet stuntarbejde, hvori den indonesiske kampstil Pencak Silat udøves – en teknik, som stjernen Iko Uwais mestrer til perfektion – skabes nogle af de ondeste knytnæveslag, der nogensinde er optaget på film.

I toeren skruer Evans op for alle parametre og overgår sig selv. Beskidt mudderkamp i fængselsgården, en biljagt så vanvittig, at du selv risikerer at miste kørekortet, og nå ja – macheter, baseballbat, hamre og karambit-knive, der maler byen rød i den ene nådesløse sekvens efter den anden. Med "The Raid"-serien har Gareth Evans skabt noget af det ypperste, actionfilmen overhovedet kan tilbyde.

Kommentarer

Topliste: Actionbaskere fra "Triple Threat"-stjernerne

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen