Moovy Exclusive: VOID: Retrospectives

Kortfilmsserier – skabt af interessante kvinder.

I forbindelse med visninger af kortfilm har VOID to særlige segmenter, der hører under banneret Retrospectives. Modsat de andre kortfilm fokuserer disse på to kvindelige, amerikanske kortfilmskabere. Begge har hver sin stil, og deres CV'er rummer bidrag til velkendte film og serier.

Sally Cruikshank

Sally Cruikshank er kendt for sin psykedeliske stil – blandet med varme, humor og forstyrrende indhold. I løbet af 70 minutter præsenterer VOID otte af hendes kortfilm samt en trailer. Blandt disse finder man "Quasi at the Quackadero". Et værk, som den amerikanske kongres i 2009 inkluderede i deres National Film Registry, der søger at bevare vigtige film for eftertiden. Ydermere blev kortfilmen stemt ind på en 46. plads over de bedste tegnefilm nogensinde i bogen "The 50 Greatest Cartoons: As Selected by 1,000 Animation Professionals".

Udover sine egne kortfilm har Cruikshank bidraget med animerede sekvenser til "Twilight Zone: The Movie", "Top Secret!" og "Sesame Street". Om sin stil udtalte hun i 1981: "Jeg tror, at mit koncept af bevægelse er anderledes i forhold til andre animatorer. En ting, der irriterer mig ved nutidige animatorer, er, at de har lært et sprog fra andre animatorer. Du ser de samme håndbevægelser, det samme "blink", når en karakter stiller et spørgsmål. Alt for mange animatorer prøver ikke at forestille sig dynamikken ved bevægelse og at bruge det kreativt. Jeg er ikke en fremragende animator som sådan, men jeg har stadig en sans for et skævt syn på verden."

"The Crucial Sally Cruikshank" vises i aften kl. 19:00 i Cinemateket.

Suzan Pitt

Suzan Pitt var dels filmskaber, dels maler, hvis stil bar præg af surrealisme og psykologiske elementer. Hun er mest kendt for "Asparagus", der tog fire år at lave, og som er en del af VOID-programmet. Værket så sin debut på Whitney Museum of American Art og blev sidenhen over en toårig periode vist i forbindelse med midnatsvisninger på David Lynchs "Eraserhead".

"Asparagus" er blot et af hendes værker, der siden er blevet bevaret af Academy Film Archive. Andre værker inkluderer "Joy Street", "Whitney Commercial", "Crocus" (disse tre er også på VOID-programmet) og "Bowl, Garden, Theatre, Marble Game". I 1984 og 2016 skabte Pitt modedragter, mens hun desuden var professor hos Carpenter Center for the Visual Arts-afdelingen på Harvard University fra 1988 til 1990. I 1998 begyndte hun at undervise i et eksperimentelt animationsprogram på California Institute of the Arts. Pitt døde 16. juni 2019.

"The Pinnacle of Suzan Pitt" vises lørdag 8. februar kl. 19:00 i Cinemateket.

Læs mere om VOID International Animation Film Festival Copenhagen lige her.