Good job, Ze Brün! :D
Moovy Exclusive: "X-Men"-filmuniverset - hvad er op og ned?
I denne uge rammer "Deadpool" med Ryan Reynolds i hovedrollen biograferne. Deadpool er vi stødt på tidligere i "X-Men Origins: Wolverine", men de to udgaver ligner ikke hinanden overhovedet - selvom de begge er spillet af Reynolds. Ovenpå forrige års "X-Men: Days of Future Past" og hvad vi har set fra de kommende "X-Men"-film fra Fox, kan der i det hele taget måske være en kende forvirring om, hvad der er hoved og hale i X-Men-filmuniverset. Det kigger vi nærmere på i denne artikel.
Uofficielt har "X-Men Origins: Wolverine" ikke været del af den officielle X-Men-tidslinje i lang tid. Da man ikke direkte har behandlet nogen af begivenhederne i andre film, har det ikke været et stort problem - indtil "Deadpool" kom på banen. Nu er "X-Men Origins: Wolverine" og en del af de ældre "X-Men"-film dog fejet helt af bordet for at kunne fortælle nye historier med nogle af de samme figurer samt helt nye.
Den korte forklaring er, at "X-Men: Days of Future Past" skabte en ny tidslinje. Tænk lidt i retning af "Back to the Future 2", hvor Marty lander i en alternativ udgave af 1985. Tidsmæssigt befinder Marty sig samme sted, som han gjorde i den første film, men pga. en fejl hersker Biff over Hill Valley, Martys far er død, og hans mor har enorme silikonebryster.
"X-Men", "X2", "X-Men: The Last Stand", "X-Men Origins: Wolverine", "The Wolverine" og "X-Men: First Class" er én tidslinje, og der skabes en ny tidslinje i "X-Men: Days of Future Past". "X-Men: First Class" og "X-Men: Days of Future Past" er basen for de nye film - en ny tidslinje som det alternative 1985 i "Back to the Future 2", og man ignorerer stort set alt, hvad der er sket i de tidligere film i X-Men-universet.
Man kan argumentere for, at dele af "X-Men Origins: Wolverine" stadig kunne være gældende i det nye X-Men-univers, da alt før Wolverine vågner op i fortiden i "X-Men: Days of Future Past" jo må være upåvirket af tidsrejsen i dén film. Andre dele i "X-Men: Days of Future Past" rejser dog visse spørgsmål, f.eks. om hvordan Wolverine fik sit adamantium-skelet. Da Hugh Jackman efter forlydender kun har én Wolverine-film tilbage og efter sigende kun optræder i en cameo i "X-Men: Apocalypse" samt måske i "Deadpool", kan det tyde på, at Wolverine forsvinder som en central figur i "X-Men"-filmene. Den næste "Wolverine"-film siges at blive baseret på tegneserien "Old Man Logan" - en historie, der foregår langt ude i fremtiden, hvor Wolverine er blevet gammel. Om man vil bruge tid på at genforklare Wolverines fortid, så det passer bedre med den nye tidslinje, må vi se i 2017, når filmen får premiere.
Det vil sige, at hvis man skal skære helt ind til benet, så skal man ignorere alt, hvad man ved om X-Men-universet fra "X-Men", "X2", "X-Men: The Last Stand", "X-Men Origins: Wolverine" og "The Wolverine", når man går ind og ser "Deadpool" samt de kommende "X-Men: Apocalypse" og "Gambit".
Man kan mene, hvad man vil om dette krumspring fra Fox' side, men X-Men er en franchise, der har snart 16 år på bagen og startede i en tid, hvor man ikke var villig til at vise superheltene i deres originale dragter. I løbet af de 16 år er X-Men-universet blevet overhalet, og dette reset af universet er en nødvendighed i en tid, hvor der er stærk konkurrence fra Disney/Marvel og Warner/DC. Her kan "X-Men"-filmene måske kan virke noget gammeldags, hvis man stadig fiser rundt i sort læder som i de første film og ikke i multifarvede kostumer.
Dog er Fox' univers stadig ikke helt uden inkonsistens hist og her. Et af de største "problemer" er, at visse figurer er blevet spillet af flere forskellige skuespillere. Eksempelvis Sabretooth, der var med i "X-Men" og blev spillet af Tyler Mane, mens figuren blev spillet af Liev Schreiber i "X-Men Origins: Wolverine". Militærmanden, der står bag Wolverines adamantium-skelet, William Stryker, er blevet spillet af hele fire forskellige skuespillere, bl.a. Brian Cox, og et af de seneste og mest åbenlyse eksempler optræder i "Deadpool", nemlig Colossus.
Colossus har optrådt i "X2", "X-Men: The Last Stand" og "X-Men: Days of Future Past" spillet af Daniel Cudmore - en canadisk skuespiller, som lader til at tale med sin normale stemme/accent. I tegneserierne er Colossus russisk, og det er han sørme også i "Deadpool" - dét hører vi tydeligt i trailerne. Hvordan begivenhederne fra "X-Men: Days of Future Past" kan flytte en figur fra USA/Canada til Rusland, er nok noget, vi aldrig får en forklaring på. Det er sikkert én af de kameler, man må sluge undervejs - og evt. glæde sig over, at figuren endelig har fået sin rigtige oprindelse, hvis man er tegneseriefan.