Moovy Exclusive: "Homemade" – Når en global epidemi rammer filmkunsten

Ud af coronakrisen har Netflix samlet et hold af store og små filmskabere, hvor kreativitet, håb, tvivl og kedsomhed har udartet sig i kortfilmsprojektet "Homemade".

Ligesom stort set alle andre arbejdere, forretninger og erhvervsforetagende har filmbranchen været hårdt ramt under de seneste måneders coronavirus. En global epidemi, der har ramt hele verden og fortsat huserer i store områder. For filmbranchen har det betydet et totalt lockdown, hvilket har resulteret i tomme biografsale, udskudte premieredatoer på storfilm fra Christopher Nolan, Marvel og Disney, nedlukning af alle optagelser på igangværende produktioner og meget mere. I fravær af nye film har Netflix dog fået stablet et projekt på benene, hvor store og små filmskabere har fået muligheden for at lave kortfilm derhjemme. Korte film, der er udsprunget af hjemmeisolation – en verden i forandring, tvivl, håb og boblende kreativitet, som nu har udartet sig i 17 kortfilm på Netflix under titlen "Homemade".

Kortfilms-projektet er udtænkt af chilenske Pablo Larraín, der blandt andet har stået bag den Oscar-nominerede "Jackie" med Natalie Portman i hovedrollen. Udtænkt som en antologi-serie har Larraín inviteret filmskabere fra hele verden til at deltage i projektet og vise, hvordan filmverdenens skabere trives under den universelle coronaisolation. Det har ført til et spøjst og alsidigt projekt, hvor vidt forskellige filmmagere fra vidt forskellige baggrunde og nationaliteter har givet deres bud på en hjemmefilm.

Og selvom Pablo Larraín har samlet en alsidig gruppe af store og små navne fra filmverdenen, er det alligevel imponerende, hvilke folk chileneren har fået til at lege med. Således giver den italienske auteur Paolo Sorrentino ("Den store skønhed", "The New Pope") sit bud på en dejlig skør film, hvor dukkeudgaver af dronning Elizabeth og pave Frans pludselig må gå i karantæne sammen. Et ophold, hvor stærke følelser udvikler sig imellem de to magtfulde figurer. Pludselig dukker The Dude fra "The Big Lebowski" også op, og så er freden ellers ovre! Lige så iderig er libanesiske Nadine Labaki og Khaled Mouzanar, hvis datter må skabe sit eget fantasiunivers for at gøre op med corona-kedsomheden.

I den mere seriøse og refleksive afdeling af kortfilmssamlingen lader franske Ladj Ly, der tidligere på året var aktuel med dramaet "Les Misérables", sin drone flyve igennem forstadsghettoen, hvor beboernes nye coronatilværelse observeres som fluen på væggen. I Hollywood cykler iransk-amerikanske Ana Lily Amirpour ("A Girl Walks Home Alone at Night") en tur igennem, hvad der nu ligner en forladt spøgelsesby. I en voice-over kontemplerer ingen ringere end Cate Blanchett over betydningen og konsekvensen af lockdown – og over, hvilken rolle især kunsten spiller og vil gøre fremover. "Twilight"-kendte Kristen Stewart går også fuld hjemmevideo med en intim portrætfilm, hvor isolationen får det værste frem i skuespilleren, som hverken kan sove eller finde ro. En ærlig og sårbar skildring af den svære tid, mange har gået igennem og fortsat gør.

Maggie Gyllenhaal byder også ind med en ambitiøs fortælling om en mand, spillet af skuespillerindens ægtefælle Peter Sarsgaard, der må overleve coronavirussen, som her har ført verden ind i post-apokalyptiske tilstande. I samme ende viser skotske David Mackenzie – kendt for "Hell or High Water" og Netflix' "Outlaw King" – også isolationens montone tilværelse, når en teenagedatters tid nu skal bruges sammen med familien, mens planer for fremtiden nærmere er drømme end realitet.

Med 17 forskellige kortfilm, der foruden ovenstående også tæller indslag af Pablo Larraín selv, japanske Naomi Kawase, "En fantastisk kvinde"-instruktøren Sebastián Lelio og Antonio Campos, er "Homemade" et håbefuldt kunstprojekt, der viser, at filmverdenen sagtens kan eksistere inden for hjemmets fire vægge og til nøds trives med sprudlende ideer, fornyet kreativitet og lysten til at fortælle. På hver sin måde afspejler filmene de mange følelser, de fleste af os har kæmpet med de sidste par måneder, hvor verden synes forandret for evigt.

"Homemade" kan ses på Netflix.

Kommentarer

"Homemade" – Når en global epidemi rammer filmkunsten

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen